Koplampen, geen licht

De belangrijkste klacht is; ‘dat het licht het niet doet’. Als beide koplampen niet branden zou het wel gek zijn dat beide peertjes het begeven hebben. Je moet dan eerder denken aan een massa-probleem. Bij de Mini wordt de aarding van de koplampen en stadslichtjes verzorgd via –zwarte- draden die vanuit het midden van de rand boven de grille naar weerskanten lopen. Als daar een draadje ‘los’ is, dan is het kenmerkende verschijnsel, dat de stadslichtjes wel –wat flauwtjes- branden als je die aanzet. Maar zodra je de koplampen dan ook aan doet branden de staslichtjes nog nauwelijks en de koplampen geven ook maar ‘een beetje’ licht. Natuurlijk kan de oorzaak ook in de stroom aanvoer liggen. De eerste verdachte is dan de lichtschakelaar. Die kun je open maken. Verbind jede bruine draad met de de blauwrode draad, dan moet je dimlicht het doen. Verbind je de bruine draad met de blauwwitte draad, dan moet het grootlicht het doen. (kleurcode 1976 t/m 1990) Branden de lichten, dan is de schakelaar defect. Branden de lichten zo ook niet, dan moet je de bedrading nakijken en de massa kabels met hun aansluitingen. Om te controleren of het aan de massa ligt, kan je een losse draad vanaf de koplamp rechtstreeks aande massa leggen. Branden de lampen dan wel, weet je dat er een oponthoud in de massa bedrading zit. Onder het motorkapslot zitten vier stekkers bij elkaar. Je kunt de verbindingen die in de draden zitten behandelen met contactspray of WD40 om de corrosie die je tegenkomt te overbruggen. Het massapunt zit bij de ruitewisser motor op de steun tussen binnenscherm en dwarsbalk. De voorlichten zijn gezekerd via de contactschakelaar met 25 ampere en de achterlichten evenzo met 15 ampere. Af fabriek is er niet een afzonderlijke zekering voor de koplampen, maar in veel Mini’s vind je toch een zekering in de bedrading, meestal in debuurt van de rempomp.

##Een lamp brandt niet Een overeenkomstig verhaal op het forum meldt, dat één koplamp erg zwak licht geeft. Met de schakelaar in de midden-positie = stadslicht, brandt het kleine lampje volop. Gaat de schakelaar op dimlicht, dan brandt het kleine lampje heel zwak en de koplamp als een gloeiende spijker. Meting levert gewoon 12V spanning op de voedingsdraden. Richting aanwijzer linksvoor doet het slecht terwijl die op het spatbord en achter het wel goed doet. Het antwoord gaat hier ook over massa. Aansluitingen controleren. De massa draden dus, want de lampen zijn –op zichzelf- niet geaard. Begin dus niet aan de lampen te morrelen.

##Licht valt ‘zomaar’ uit Het is bekend dat het schakelaartje van het licht ‘verlammingsverschijnselen’ kan krijgen, waardoor het licht onder het rijden uitvalt. Het schakelaartje dan op ‘uit’ zetten’ en weer ‘aan’, tot je weer licht hebt. En zo gauw mogelijk een nieuw schakelaartje monteren. Sommigen maken de oude schakelaar open en steken er een spiraalveertje uit een balpen in –en hij doet het weer-.