Probleem verlichting

Probleem verlichting

Ingediend door Jan van Straelen op

wie kan me helpen? Ik heb een mini spi uit 1992. Alles functioneerde prima maar nu doet de verlichting raar. Ik heb 2 verstralers die geschakeld staan via mijn groot licht netjes aangesloten met een apart relait. Het heeft tot vandaag prima gewerkt allemaal maar nu werken alleen mijn verstralers nog als ik mijn verlichting aanzet ( en mijn achterlichten + dashboard verlichting). In het dashboard brand mijn grootlicht lampje. Dim-, stads- en grootlicht werken helemaal niet.

wat kan  het probleem zijn heb al wat zaken doorgemeten.

Bij grootlicht schakelaar continu stroom op paars +zwarte draad

bij seinen stroom op blauw/wit

bij aanzetten van mijn lichtschakelaar continu stroom op blauw en blauw/rood

ook continu stroom op blauw/wit en blauw/rood met lichtschakelaar aan bij de kabels net achter de grill.

wat kan het probleem zijn???

RE: Probleem verlichting

Heb nu niet een schema bij de hand, maar ik heb ook 's een probleem gehad met verlichting.

Ik meette toen wel spanning op een draad maar de lamp brandde niet, dit kwam door een slecht contact in de stekker welke langs je stuurkolom hangt. De stekker kon simpelweg door een slecht contact niet meer voldoende stroom doorlaten om de lampen te laten branden. Misschien iets om naar te kijken?

RE: Probleem verlichting

geen goede aarde is een veel voorkomend probleem. daar zou ik persoonlijk eerst naar kijken.

RE: Probleem verlichting

Zitten er nog meer massa draden dan alleen de grote massadraad bij de accu?

 

RE: Probleem verlichting

Jan, je moet je realiseren dat 'stroom' -net als water- altijd de makkelijkste weg volgt. De verstralers zitten niet 'van oorsprong' op de auto. Die verstralers zijn er 'later' opgezet. Nu is de situatie zo; dat de aarding van de verstralers zo geweldig goed is -in vergelijking met de aarding van al die andere lampen en lampjes die je opnoemt- dat 'alle stroom' door de verstralers gaat en bij de rest is de 'weerstand' (in verhouding) zo hoog, dat daar niet genoeg stroom meer doorheen komt, dat ze nog oplichten. Als je nu een weerstand in de aarding van de verstralers zet, dan 'doen' die het weer. Als je de verstralers elk 'geïsoleerd' op de auto monteert en de aarding via een draadje naar de massa van de auto leidt, kan je daar een weerstandje in zetten en brandt de rest weer gewoon.

RE: Probleem verlichting

Beste Wim, ik begrijp het principe dat de stroom de weg van de minste weerstand zoekt maar kun je daarmee dan ook verklaren dat het tot voor kort allemaal perfect werkte en nu alle voorlampen niet meer werken ( achter dus wel) en dat het grootlicht lampje in het dashboard ook direct gaat branden als je de lichtschakelaar aanzet?

zijn er nog meer aarde draden dan de -pool van de accu?

alvast dank voor het meedenken

 

RE: Probleem verlichting

Voor alle duidelijkheid als ik mijn lichtschakelaar aanzet gaan direct mijn verstralers branden alle andere voorlampen branden niet en de verstralers zijn normaal alleen geschakeld met mijn grootlicht en zouden normaal dus helemaal niet gaan branden als ik de lichtschakelaar aanzet.

wanneer ik de verstralers loskoppel werken de voorlampen nog steeds niet

 

RE: Probleem verlichting

De 'min' -draad van de carrosserie naar de accu pool is de enige 'draad' in het systeem. Met deze draad is dus de hele carrosserie 'aarde' geworden in het systeem. Alle andere draden 'brengen' stroom naar de verbruikers. Uit wat je schrijft krijg ik de indruk dat het in de schakelaar een rommeltje is geworden. Daar zit wat los wat bij het schakelen van de schakelaar van zijn plek is gekomen en nu -onbedoeld- de stroom naar de verstralers voert en de rest niet in het 'aan' circuit meeneemt. Maak de schakelaar maar open.

RE: Probleem verlichting

Ga ik vrijdag eens mee aan de slag. Ik dacht zelf ook aan de schakelaar of het relais wat de verlichting regelt

RE: Probleem verlichting

RE: Probleem verlichting

Kan het helaas niet openen

RE: Probleem verlichting

Nieuwe lichtschakelaar erin gezet maar helaas nog steeds zelfde probleem. Kan het aan het relais liggen en zo ja welke is dan van de verlichting? Ik zie als ik de motorkap open doe 2 relais rechts en 1 links voor de kijker (2 relais links in de auto en 1 rechts als je vanuit de auto bekijkt)

alle andere verlichting werkt naar behoren dus achterverlichting, dashboard en binnenverlichting alleen stadslicht en dimlicht werkt helemaal niet en als je de verlichting aanzet gaan de verstralers branden ( terwijl die normaal alleen branden bij groot licht)

RE: Probleem verlichting

Zit waarschijnlijk in de lichtschakelaar aan het stuur, degene waarmee je kunt seinen. Ik dacht eerlijk gezegd dat Wim deze ook bedoelde. Het andere kleine schakelaartje in het middenconsole, daar komt "grootlicht" bedrading niet eens in de buurt.

RE: Probleem verlichting

"ook continu stroom op blauw/wit en blauw/rood met lichtschakelaar aan bij de kabels net achter de grill."

als jij daar stroom meet, dan werken je schakelaars toch? maar wat gebruik je daar als massa tijdens het meten van de stroom?

RE: Probleem verlichting

Probleem van de verlichting is opgelost 😊 het zat in de zwarte aarde draad net achter de grill deze goed schoongemaakt, contactspray opgespoten en de conecties wat strakker gemaakt en alles werkt weer naar behoren.

dank voor het meedenken allemaal 👍