Mini Spuiten met spuitbussen.

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

hallo allemaal,

Ik ben trotse eigenaar van een mini 1000 E s6.
gekocht met roest natuurlijk. maar goed dit is een topic over spuiten met spuitbussen.

om te beginnen zeg ik mensen laat je niet afschrikken van alle mensen die zeggen dat is ontzettend moeilijk is want dat is niet nodig.
het is pas moeilijk als je het zelf moeilijk maakt. zorg ervoor dat je gewoon de tijd neemt en geniet van het werken aan jou prachtige mini want daar kopen wij hem toch voor.

nou nu gaan we beginnen.

Stap 1: het verwijderen van het eventuele roest.
zelf heb ik het gedaan met een hand dremmel(klein hand freesje)met daarop een ovaal schuur steentje. schuur het helemaal tot op het ijzer en daaromheen ongeveer 1cm weg.
pak dan een staal borstel of het borsteltje van je dremmel en borstel het even op.
daarna doe je met een kwastje een beetje roest omvormer erop, en laat dit 24uur drogen.
je kunt daarna gewoon met plamuur eroverheen.

Stap 2: schuren, schuren en ja schuren.
lekker schuren met een korrel 150 gaat snel ja maar niet doen dat maakt het eindresultaat niet perfect. gewoon korrel 300 of hoger tot 500 korrel. zodat je lekker de lak ruw hebt gemaakt en bij de plamuur met korrel 200 glad maken tot dat je geen oneffenheden meer voelt en daarna met korrel 500 even glad schuren.
laat de korrel 1000 nog even met rust. borstel even je hele mini af met een handveger. en pak dat een natte lap om alle stof te verwijderen

stap 3: de primer.
koop een primer die je zelf wilt. ikzelf heb die van de Action gebruikt ideaal om je auto goed te primeren en ook van een goede kwaliteit. ja mensen van de Action deze hecht gewoon goed en geeft een goede structuur. hij kost maar €2,09 en voor een mini heb je er ongeveer 5 nodig. nou terug naar het primeren, je schud deze 2 á 3 minuten en doe dit nou echt mensen dat scheelt tijd omdat je dan een mooie gelijke nevel hebt zonder druk verschillen. houd de bus met 20cm tot 30cm van de mini en spuit dun de eerste keer. het is niet erg als het niet goed is verdeelt want dat doet de 2e laag wel voor je. dus nu de 2e laag zoals gezegd moet dit net iets dikker. maar niet te dik want elke druppel maakt het weer langer werk. gebruik de primer om je techniek te oefenen. primer is makkelijk om te spuiten en daarom ook vertrouwd om mee te oefenen. laat het 3uur drogen.

stap 4: de korrel 1000 schuurpapier.
pak wat water in een emmer en schuur even overal lekker even met het schuurpapier en maak je primer wat lekker glad dit hoeft maar lichtjes maar wel overal. ook alle vliegjes en stof deeltjes en andere dingen die niet in de lak thuis horen kun je nu ermee verwijderen. daarna weer met een natte lap afdoen

stap 5: De lak. ongeveer 8flessen
een geweldige stap is dit je hebt namelijk een kleur gekozen die jij wilt op je mini en daar ga je nu mee aan de slag. deze spuitbus moet altijd op acryl basis zijn. ik heb zelf de spuitbus rood van alweer de Action(ook €2,09) ook weer van verbazingwekkend kwaliteit. even weer goed schudden zo'n 2 á 3 min, maar ook voor motip of andere lakken geld deze tijd. nou klaar met schudden? dan gaan we de mini even in de lak zetten. dit doen we in 3 fases. fase 1: dun nevelen over de hele mini en zorg dat je spuitknop volledig is ingedrukt anders gaat hij soms druppels spuiten. half uur laten drogen.
fase 2: is nogmaals fase 1 alleen mag je nu geen grijs meer zien van de primer.
fase 3: een goede laag lak. maar let op die dit rustig. ben je namelijk een stukje vergeten of hij is niet even goed gedekt als de rest loop dan gewoon verder met je spuitbus en kom gewoon een 5min terug naar die plek zodat je het goed bedekt en dus geen druppels krijgt. laat dit nu 6uur drogen.

stap 6: de blanke lak. ongeveer 5 flessen
voel even aan je lak of hij droog is(doe dit heel rustig).
droog? dan pakken we de blanke lak, ook deze heb ik van de Action(ook €2,09). en ja weer schudden jullie weten het nu toch wel? deze heeft ook 3 fases maar dan makkelijker, we doen namelijk 3 keer mooi dik dekkend zoals fase 3 van de kleur lak.
laat dit nu 24uur drogen. en dan rijden ofja je moet je tape en alles er weer aansluiten. lampen enzo.

niet tevreden kun je altijd nog met je korrel 1000 nat over je blanke lak en nog een keer een laag blanke lak aanbrengen.


doe je dit allemaal van de bussen van de action dan ben je met zo'n €50,- klaar.
scheelt toch weer in de portomonee.

Succes mensen en onthoud! geduld geeft het mooiste resultaat. O:)

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Hallo Genodon,

Ik vind het een prachtig topic omdat veel mini's nog wel eens een plekje hebben en mensen niet weten wat ze ermee aan moeten.
Het is natuurlijk heeel erg budget, maar leuk om te doen.
Nog een kleine tip. Het afplakband van de bewuste winkel kleeft niet altijd even goed, dus dat even bij de bouwmarkt halen.
Kom je zondag naar de clubdag? Ik ben namelijk reuze benieuwd naar het resultaat.
groetjes Peter

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Hee xxl man
Ik ga kijken of ik tijd heb het is namelijk best ver rijden.
Maar zal even moeten kijken maar in ieder geval bedankt voor uw reactie.
ook zal ik zo snel mogelijk foto bijvoegen van het resultaat dat zal mensen een beter idee geven.
De afplak plakband is iets dat persoonlijk is
want de plakband van tesa of kip kan goed zijn voor de ene en minder voor de ander zelf heb ik de plakband van de lidl gebruikt van €1,25 per 50m.
Sowieso komen er nog meer budget restauratie topics. Want iedereen moet kunnen restaureren als hij of zij dat zou willen en dat kost zeker niet altijd veel geld. Wat iedereen kan verwachten binnen nu en 1week is: bekleding goedkoop.
Dashboard maken van echt hout. Uitdeuken. En tectyleren en nog veel meer.

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Drie lagen met 5 spuitbussen?

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

nee mijn fout sorry het moet 8 zijn. was een misdruk.

default

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Ik ben benieuwd naar het eindresultaat, misschien heb je wat foto's :) ?

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

hee mensen.

hier een aantal foto's.
binnen kort zal ik nog strepen erop zetten!!
hier is de link.
https://plus.google.com/photos/11527268 ... 7191472721

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Hoi Genodon,

Leuk dat je de foto's met ons deelt.
Het is natuurlijk moeilijk beoordelen op de foto, maar het algemene beeld netjes.
Ik heb het idee dat de blanke lak niet echt een hoogglans geeft. Toch staat je auto er voor die paar tienjes netjes bij.

Groetjes, Peter

default

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Ziet er niet verkeerd uit, inderdaad is de lak een beetje dof lijkt wel. Misschien een polijst-beurt? Maarja voor die 50,- moet je niet klagen (en je hebt een strakke Mini zonder plekjes).

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Ik had m'n bedenkingen maar dat ziet er goed uit voor 5 tientjes.:D

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

hee mensen.
bedankt voor jullie reacties. idd het is wat dof dat is mijn eigen schuld ik heb het met vochtig weer gedaan dus dat werkt niet goed moet dus even opgeschuurd worden en even opnieuw de blanke lak erover. ik geef morgen wel een update voor de foto's hij is namelijk vandaag opnieuw onderhanden genomen.

dus mini spuiters! niet in vochtige lucht werken hoe warm het ook is. daar krijg je een lelijke mini van en dat willen we niet.

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Heb je hiermee heel je wagen kunnen spuiten?
Kan je anders ook eens een foto posten van het resulataat?
Grtz
Dusky

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Nog maar effe een bump :D
Ben best benieuwd naar het eindresultaat met de strepen etc.
Hoe heb/ga je de strepen erop schilderen?

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Ik vind het echt geweldig.
Wat een held.
Sta nu bijna op het punt om eindelijk een mini te kopen, maar die moet op termijn wel even opnieuw een spuitbeurtje hebben.
Dus, ik houd rekening met 500 euro voor een spuitbeurt door een prof, maar voor dit geld kan je zelf ook eens kijken wat je ervan kan maken.
Je hebt niet binnen en buiten gedaan volgens mij, of toch wel?
Zou dit ook werken met spuitbussen van Motip of andere "echte" auto spuit lak?

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Een professionele spuitbeurt zit tegenwoordig tegen de €2500/3000,-.

Als je alles netjes voorbereid, dan moet het zeker mogelijk zijn om zelf iets moois af te leveren.

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

(b)engeltje schreef:
Een professionele spuitbeurt zit tegenwoordig tegen de €2500/3000,-.

Als je alles netjes voorbereid, dan moet het zeker mogelijk zijn om zelf iets moois af te leveren.




Soms kun je ook best een dealtje maken met een professionele spuiter hoor :P
Mijne is gespoten voor EUR 2.000,00 incl kaalmaken, strakmaken, epoxy enz...

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Inderdaad een prachtig topic. Zelf heb ik ook een mini 1000 E s6 die het nodige spuitwerk kan gebruiken. Aangezien mijn budget laag is en het resultaat van Genodon er prima uitziet, ben ik eens gaan experimenteren met de spuitbussen van de Action d:)b . De laklaag van de motorkap was helemaal weg, dus ik ben met dit onderdeel begonnen.

De handleiding van Genodon aangehouden en het resultaat valt niet tegen maar ik ben ook niet helemaal tevreden. De primer al na 3 uur schuren met korrel 1000 was geen succes, hiermee heb ik een te groot gedeelte van de primer weggeschuurd wat je weer terugziet in het eindresultaat. Ook is de blanke laklaag vrij 'vlekkerig' verspreid over het oppervlak. Bovendien had ik regelmatig last van een spuitbus die druppels spuit ondanks ik de 2-3 schudden had aangehouden. |:(

Met de lessen die ik ondertussen heb geleerd ga ik het opnieuw proberen met mijn reserve portier. Ik ga deze met korrel 280 schuren en daarna met korrel 400, en vervolgens 3 lagen primer spuiten. De primer laat ik eerst 24 uur zitten voordat ik met korrel 1000 begin met natschuren. Als dit een succes blijkt dat ga ik mijn gehele Mini eens verwennen met Action spuitbussen :9

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Hoi Pieter,
Goed van je dat je ook de stap waagt. Ik denk dat je primer schuren met korrel 1000 wel over de top is. Ik denk dat je met 400 wel goed zit (maar ik ben maar een hobbyist)
Zelf heb ik mijn mini met hammerite gespoten. Hiervoor heb ik met 180 geschuurd en het eindresultaat is een beetje sinaasappelhuid effect. Ik vind het eigenlijk wel mooi.
Ik heb ook mijn dak met hammerite hamerslag groen gespoten. dit was een foutje doordat er iets anders in de bus zat dan er op stond. Hoewel de kleur niet goed was. was het resultaat retestrak. Echt jammer dat het er weer af moest. Kijk eens op de link van mijn blog onder het bericht >:) (bij augustus 2014)
Omdat je in de testfase zit, raad ik je aan om eens een bus hammerite te proberen. Geen primer nodig, geen blanke lak nodig.
De door jou gebruikte blanke lak krijg ik niet glanzend!
Succes en vooral veel plezier!

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Dag Peter, die mini van jou staat er strak bij! Leuke racingstripes ook. Hoeveel spuitbussen heb je hiervoor nodig gehad? En hoeveel lagen heb je gespoten?

Ik ben vandaag verder gegaan met de Action spuitbussen en het resultaat is een stuk beter dan voorheen. Ik wil volgend weekend mijn hele Mini gaan spuiten (weersverwachtingen zijn nog goed! \\:)/ ) maar ben nu in dubio of ik toch voor die Hammerite moet gaan. Ik zal er nog eens een paar nachtjes over slapen :)

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Dag Pieter.
Ik had dacht ik 9 bussen nodig voor 3 lagen.
Het loont om even rond te shoppen voor de prijs van een spuitbus. Rond 13€ is wel mooi.
Natuurlijk is dit duurder, maar je hebt geen primer nodig en de verf is roestwerend en na uitharding minder gevoelig voor krasjes.
Ik heb het er nu een jaar op zitten en het zit nog mooi.
Wanneer je buiten moet spuiten, raad ik je aan om de bus in de auto te bewaren, zodat die op de zelfde temperatuur is. Volgens mij scheelt dat in gespetter tijdens spuiten.
Let ook op de buitentemperatuur. Meestal staat hier wel iets over op de bus.

Overigens ken ik iemand met een mimi met die verf. Ik denk dat hij geen primer heeft gebruikt, maar iedere vlieg die hij tegen komt geeft een beschadiging...

groetjes Peter

RE: Mini Spuiten met spuitbussen.

Uiteindelijk toch afgelopen weekend aan de slag gegaan met de action spuitbussen. Resultaat is dikke prima d:)b De neus heeft een mooi kleurtje en hij kan weer de winter door. In het voorjaar ga ik de rest van de mini spuiten!