Mini Coupé officieel voorgesteld

Ingediend door Charlie op
Berichttekst

De afgelopen maanden nam de buzz rondom de Mini Coupe steeds meer toe. Het begon iets minder dan twee jaar geleden, toen hij op de IAA in Frankfurt samen met zijn zusje, de Mini Speedster, als concept werd voorgesteld. De "twins", zoals ze al snel werden genoemd - aangewakkerd door Mini zelf, met een aantal bizarre filmpjes - stalen de show en mede door de positieve reacties in Frankfurt werd snel besloten dat ze in productie zouden gaan, te beginnen met de (dichte) coupe eind 2011.

Deze week heeft Mini de Coupe officieel voorgesteld, inclusief een karrevracht foto's (allemaal van de duurste uitvoering, de John Cooper Works) en de prijzen voor de Nederlandse markt.

De Coupe wijkt uiterlijk vrijwel niet af van de concept-versie, wat redelijk opmerkelijk genoemd mag worden. Meestal worden productie-versies van zeer spannende concepts een stuk tammer, vanwege allerlei compromissen die gedaan moet worden omwille van praktische bruikbaarheid en wetgeving. 

Zowel de coupe als de speedster zijn ontwikkeld op basis van de R57 cabrio. Ten gevolge hiervan is de coupe iets zwaarder dan de gewone R56 hatchback, maar ook nog stijver, wat de toch al niet verkeerde wegligging van de "gewone" Mini nog een trapje hoger zou moeten brengen. Dankzij de betere aerodynamica is de coupe toch iets sneller dan zijn gelijk gemotoriseerde grotere broers en zussen. 

Kenmerkend zijn het bijzonder gevormde - volgens Mini helmvormige - dak en de actieve achterspoiler, die bij 80 km/uur omhoog komt en bij 60 km/uur in ruststand terugkeert. De Coupé is een tweezitter met ruim plaats voor bagage achter de stoelen. De inhoud van de kofferbak is vergelijkbaar met die van de Mini Clubman, dus dat is meer dan in de hatchback (maar je levert er wel een achterbank voor in). De ruimte is goed toegankelijk via de hoog openende achterklep. De Coupé meet van bumper tot bumper 3.728 mm. Hij is 1.683 mm breed en 1.378 mm hoog. Dat is bijna 3 cm lager dan de hatchback. Alle modellen, behalve de JCW, vallen in de gunstige 20% bijtellingsregeling.

De coupé wordt leverbaar als Cooper, Cooper S, Cooper SD (dus met Diesel) en John Cooper Works. De motorisatie is gelijk aan de respektievelijke versies van de hatchback. De prijs van de Cooper ligt ongeveer € 3.500,- boven de hatchback-versie en ongeveer € 1.500,- onder die van de cabrio. Alle prijzen op een rijtje:

Mini Cooper Coupé (90 kW/122 pk) € 24.350
Mini Cooper S Coupé (135 kW/184 pk) € 30.500
Mini John Cooper Works Coupé (155 kW/211 pk) € 39.500
Mini Cooper SD (105 kW/143 pk) € 32.950

De Mini Coupe staat vanaf 1 oktober bij de dealer.