Wiki-pagina: Technisch naslagwerk/handboek

RE: Wiki-pagina: Technisch naslagwerk/handboek

Henk en Tia heeft een nieuwe Wiki-pagina aangemaakt.

Technisch naslagwerk/handboek

RE: Wiki-pagina: Technisch naslagwerk/handboek

Ik dacht dat een wiki bedoeld was om alle info apart op te nemen en dmv links pagina;s aan elkaar te linken.. ik zie het nu en het overzicht van deze pagina niet helemaal..

het is goed bedoeld.. maar zo is het volgens mij niet bedoeld

Jaapio

RE: Wiki-pagina: Technisch naslagwerk/handboek

Inderdaad ongeveer ook wat ik wilde zeggen. Wat is precies de gedachtengang achter deze pagina?

RE: Wiki-pagina: Technisch naslagwerk/handboek

Ik weet niet of Henk en Tia doorheeft dat alle updates hier worden gepost..

Eelke, kan je hem tijdelijk dichtzetten voor bewerking oid ?

Jaapio

RE: Wiki-pagina: Technisch naslagwerk/handboek

Hij gaat als een trein die Henk

Jaapio

default

RE: Wiki-pagina: Technisch naslagwerk/handboek

Hallo, oh ik zie het, eindelijk niet meer alleen Forum Bot meldingen...

Wat denken jullie, moeten er dan sub-wiki's komen per onderdeel van de auto??

Bij ons op het werk hebben we ook een wiki, dat is een op zich staand iets, daar zitten geen link-pagina's meer overheen. Daar kun je dan met de inhoudsopgave snel bladeren.

RE: Wiki-pagina: Technisch naslagwerk/handboek

Wat versta je onder "sub-wiki's"? Een wiki bestaat over het algemeen uit een groot aantal min of meer losstaande pagina's, elk over een redelijk specifiek onderwerp (maar wel met, waar relevant, veel onderlinge links). Aangezien deze Wiki over Mini's gaat, lijkt het logisch dat het wat meer uitgesplitst wordt dan "alles wat technisch is" (waar dit een beetje op gaat lijken). Grofweg alles waar je nu een kopje voor hebt gemaakt zou naar mijn idee een op zichzelf staande pagina zijn. Dus kleuren bedrading, een uitleg over wat stage 1 is (wellicht is dit meer iets om te combineren op een enkele pagina met andere tunings-stages, waarbij de stages hoofdstukjes zijn), ombouw naar middenklok, etc.

"inhoudsopgaves" en dergelijke is meer een detail bij een Wiki dan dat het een fundamenteel gegeven is. Als er suggesties zijn over het opzetten van een navigatie-structuur, dan hoor ik die graag, maar dat moet denk ik in een apart topic behandeld worden. Echter, als je bijvoorbeeld naar Wikipedia kijkt, dan heeft dat ook geen centrale navigatie-structuur. Je gebruikt de zoekfunctie (of Google), en vind zo de informatie die je zoekt. Je "surft" veel meer door van pagina naar pagina te springen. [Edit: Ik realiseer me nu net dat je misschien ook wel doelt op de inhoudsopgave die automatisch gegenereerd wordt voor een pagina. Is het misschien zo dat de "Wiki" die je gewend bent eigenlijk 1 enkele Wiki-pagina is?]

Ik heb de pagina waar deze thread over gaat even op slot gezet voor bewerken, totdat we hier een ei over hebben gelegd.

RE: Wiki-pagina: Technisch naslagwerk/handboek

het nut lijkt me nu duidelijker (aanvankelijk stonden er alleen de bedradinglijst en de kleurcodes op). En de extra inbreng kunnen we altijd gebruiken.
Er zijn nogal wat verschillende manieren om een Wiki te gebruiken, wat mij betreft is dat juist om met meerdere mensen de verschillende informatie over de Mini duidelijk te krijgen, omdat deze Wiki goed doorzoekbaar is, is het wel zo makkelijk om onderwerpen te scheiden (maar een soort hoofdpagina met links is dan wel makkelijk om de techniek van andere zaken te scheiden).

Nog 1 specifieke opmerking aan Henk en Tia: de kleurcodes zijn wel leuk, maar volgens mij niet alleen, of specifiek voor de Mini, ik zou dat nog wat duidelijker vermelden, en als je een bron weet, dan ook die vermelden;
ik had op mijn oude site de Mini kleuren in een aantal tabellen, maar ben nog bezig met omzetten .. (voorbeeldje: http://www.infomininl.org/TTV3/mkl-69.htm )

naar mijn idee dus: knippen

groetjes,
Theo van den Bogaard

default

RE: Wiki-pagina: Technisch naslagwerk/handboek

Hallo allen,

ik heb nog even op de "werk"-wiki gekeken, daar kunnen we allerlei subpagina's in Portals plaatsen. Dus een Portal per onderwerp, en daar kunnen ook weer meerdere pagina's onder hangen.

Die optie heb ik nog niet ontdekt in deze wiki, vandaar dat ik dacht, ik zet alle data op een pagina, en dan kun je via de inhoudsopgave toch snel iets vinden.
(door die ## en ### te gebruiken.)

Als je inderdaad in Markdown naar een sub-pagina wilt, moet je allemaal losse wiki pagina's gaan maken.. Ik weet niet of dat iets is wat gewenst is?

RE: Wiki-pagina: Technisch naslagwerk/handboek

De werk-wiki heeft duidelijk ook een structuur op een hoger niveau dan per pagina. Dat is in mijn ervaring niet echt "des Wiki's", maar aan de andere kant is "Wiki" niet heel strak gedefinieerd. Ik denk bij "Wiki" vooral aan de Wiki's zoals WIkipedia (of willekeurig welke andere Wiki gebaseerd op de Mediawiki software). Die bestaat uit pagina's, die in principe op zich staan. Er is wel veel onderling gelinkt, maar dat is meer een web van links (world wide [i:3k8zdzl2]web[/i:3k8zdzl2], anyone) dan een hierarchische structuur.

Anyway, over het structuur-vraagstuk heb ik een apart topic geopend: viewtopic.php?f=63&t=55189

In het algemeen geldt dat er beoordeeld moet worden wat een eigen pagina verdient. Dat is denk ik ook een beetje "gut feeling". Bekijk het in elk geval zo: een pagina aanmaken is "goedkoop", het kost niks. Het gaat dus vooral over de overzichtelijkheid, en hoe waarschijnlijk het is dat de persoon die 1 stukje informatie op je pagina vind, ook gebaadt is bij een ander stukje. Iemand die informatie zoekt over kleuren van bedrading in de draadboom is niet noodzakelijkerwijs ook bezig met een middenklok-conversie (waarschijnlijker niet dan wel, denk ik), dus die twee dingen horen gevoelsmatig niet op dezelfde pagina thuis. Het is zeker zoeken naar een balans, maar ik hoop dat we m.b.v. concencus die balans weten te vinden.

Ik zal deze pagina van het slot halen en een opmerking toevoegen over de opdeling. Ik denk dat het handig is dat degene die een gedeelte uit deze pagina naar een eigen pagina verplaatst, die informatie uit deze pagina verwijderd en een link neerzet naar de nieuwe pagina bij de betreffende heading, zodat we een beetje bijhouden wat gedaan is.