FAQ Gespot

Avatar gebruiker

FAQ Gespot

Door Eelke, 13 feb 2004 13:06 Link


Hier zijn een aantal vragen verzameld waar je mee zou kunnen zitten bij het gebruik van de rubriek "Gespot".

Wat moet ik me voorstellen bij Gespot?
Gespot is een leuke manier om met andere Mini-rijders in contact te komen. Als je in het echt een Mini bent tegengekomen dan kun je dat in deze rubriek laten weten. Het is bedoeld voor "live gespotte" auto's, bestuurd door mensen zoals jij en ik die misschien ook op het forum komen. Het is leuk om met elkaar in contact te komen en zelf vind je het (denk ik) ook leuk als je jezelf een keer herkent. Het is dus geen wedstrijd "wie spot de meeste Mini's", het gaat vooral om wie je hebt gespot, niet dat je iemand hebt gespot.

Het spotten is een fenomeen dat is overgewaaid van de mailinglist. De een vond dit heel leuk, anderen vonden het vooral vervelend (het komt immers wel vaker voor dat je een Mini tegenkomt). Op het forum bestond de mogelijkheid om er een aparte rubriek voor te maken. De spotters konden zich nu heerlijk uitleven, terwijl degenen die er niets van moeten hebben het kunnen negeren.

Wat moet ik allemaal in mijn gespot-post zetten?
Het gaat dus om wie je hebt gespot, niet dat je iemand hebt gespot. Je zult dus zoveel mogelijk details moeten geven, dan wordt de kans het grootst dat iemand de Mini herkent (en dat hoeft niet persee de persoon te zijn die op dat moment de Mini bestuurde). Vermeld minimaal kleur, locatie en (ongeveer) het tijdstip - en kijk niet gek op als er gevraagd wordt of je nog meer details weet, als dat alles is dat je opschrijft ;). Zorg er ook voor dat de titel van je post al een belangrijke aanwijzing is voor mensen die de Mini zouden kunnen herkennen (de eigenaar, maar ook bekenden van de eigenaar en/of de Mini).

Vaak komen er in Gespot posts voor met de titel "Blauwe Mini" en de tekst "Ik reed achter je aan op de Zusenzostraat in Niemendaal, wie o wie."

Precies de enige persoon die je kan vertellen wie je gezien hebt is de persoon zelf, en die moet dan ook nog toevallig jouw topic openen, want heel veel motivatie daarvoor is er niet.

Wat als we ervan maken:
Titel: "Blauwe Cooper, Zusenzostraat, Niemendaal". Je kunt dit eventueel nog uitbreiden met een tijdstip en/of een deel van het kenteken.

Probeer in de tekst een zo volledig mogelijke beschrijving te geven van de Mini, tijdstip, etc. Bijvoorbeeld: "Op vrijdag 13 februari reed ik rond een uur of tien achter je. De Mini had een wit dak en chromen spiegels, en er zat een sticker met de tekst "No Fear" op de achterruit."

Goeie kans dat de Mini nu ook door iemand anders dan de eigenaar wordt herkend. En de eigenaar zelf, die kijkt wat eerder in je topic omdat hij/zij aan de titel al ziet dat de kans best groot is dat hij/zij dat was.

Je zegt uitgebreide beschrijving, maar ik weet niks anders dan de kleur :(
Voor andere dingen kun je denken aan:
  • een duidelijke omschrijving van de kleur, bijvoorbeeld grijsblauw metallic, bordeaux rood of british racing green (donker groen), in plaats van kortweg blauw, rood of groen (of misschien weet je zelfs wel hoe de kleur heet, zoals Tahiti Blue of Almond Green);
  • stickers (op de ruiten of elders);
  • kleur van het dak (vaak een andere kleur, wit bijvoorbeeld), al dan niet Cooper-strepen op de motorkap (ook als deze zaken niet aanwezig zijn is dat kenmerkend en dus noemenswaardig, er zijn waarschijnlijk net zoveel Mini's met een wit dak en/of strepen als zonder);
  • maat van de wielen (10", 12" of 13"), wieldoppen of lichtmetalen velgen, eventueel het soort wiel voor de kenners (worstvelgjes herkent iedereen wel, al zijn er tig verschillende merken, toch kan die toevoeging ook al helpen);
  • chromen accesoires, zoals tankdop, ruitenwissers, spatborden, spiegels, etc.;
  • kleur van de bumpers en grill (sommige Mini's hebben die zwart, anderen chroom).

Probeer, als je je vantevoren voorneemt om een spot op het forum te gaan plaatsen, dit soort kenmerken te onthouden.

Ik heb het kenteken, mag ik dat erbij zetten?
Jazeker, maar vermeld niet de laatste twee cijfers/letters; maak er bijvoorbeeld van "RL-JN-**". Kleine moeite, en veel mensen vinden het onprettig als hun kenteken zomaar op Internet staat. En mensen die het kenteken weten zullen de auto toch wel herkennen aan de rest van de beschrijving.

Hee, maar als ik een kenteken heb, ben ik dus klaar, want dan is er geen twijfel meer mogelijk welke auto ik heb gezien!
Geen vraag, toch een antwoord. Nee, zo makkelijk kom je er niet vanaf. Zoals eerder al bleek is het de bedoeling om ervoor te zorgen dat de auto herkenbaar is voor zoveel mogelijk mensen; niet alleen de eigenaar, maar ook vrienden of bekenden van de eigenaar. Uiteindelijk is de kans dan het grootst dat de eigenaar te horen krijgt dat zijn Mini gespot is, direct of indirect; dat is toch immers het doel van een gespot-post plaatsen. Een kenteken wordt door de eigenaar wel herkent, maar of anderen dat ook kennen is maar zeer de vraag. Die onthouden meer de eerder genoemde uiterlijke kenmerken. Een kenteken is dus geen excuus om de eerder genoemde details van de auto niet te vermelden.

Ik heb een leuk modelletje gespot! Leuk heh?
Hartstikke leuk, maar niet in Gespot posten.
Gespot is niet voor het vermelden van Mini-artikelen (modelletjes, boeken, etc.) die je gezien hebt in een bepaalde winkel, vertel dit in Mini Chat. Nogmaals, Gespot is bedoeld voor "live gespotte" auto's, bestuurd door mensen zoals jij en ik die misschien ook op het forum komen.

Hee, heb je die film gezien? Daar kwam een Mini in voor!
Opnieuw leuk, en vooral niet voor je houden. Maar zoals je vast al begrepen had geldt hetzelfde verhaal van hierboven hier ook. Ook dit hoort in Mini Chat, niet in Gespot. Als je een Mini in een film, boek of tijdschrift hebt gezien hoort dat niet in gespot. Ook al heb je de auto letterlijk "gespot", daarvoor is de rubriek niet bedoelt.

Hee, ik heb heel veel Mini's gespot, namelijk bij een Mini-evenement. Die mogen wel allemaal in 1 post heh?
Nou, nee... Zo'n topic loopt al gauw uit op een topic over het evenement (waarschijnlijk al in jouw eerste post, want ik neem aan dat je gaat zeggen hoe leuk het evenement was, en geen volledige beschrijving kunt opnoemen van al die Mini's die je gezien hebt). En voor evenementen hebben we een aparte rubriek. En voor de grapjassen onder ons, je bent echt niet de eerste die dit geintje bedenkt hoor ;)

Ik zie wel eens posts met [flyer] in de titel. Wat betekent dat?
Er is een flyer voor het forum, die je bijvoorbeeld onder de ruitenwisser van een Mini kunt doen die je ergens geparkeerd ziet staan. Op de flyer staat een tekst die de eigenaar verwijst naar de rubriek "Gespot". Het is ook de bedoeling dat als je een Mini "flyert", je ook een bijbehorende post in deze rubriek maakt. Breekt het ijs een beetje en overtuigd de eigenaar eerder om gezellig mee te gaan doen, als er gelijk een onderwerp over zijn of haar autootje is. Meer over de forum-flyer, inclusief een link om te downloaden, kun je vinden in het flyer-topic in Site Algemeen.

Mijn vraag wordt niet beantwoord in deze FAQ. Wat nu?
Als je nog meer vragen hebt over de rubriek Gespot, dan kun je die plaatsen in de rubriek Site Algemeen (geen vragen over het gebruik in de rubriek zelf a.u.b.).

Volgens mij mist er nog iets in de FAQ.
In het subforum "Forum Algemeen" is een topic getiteld "FAQ Gespot feedback". Hierin kun je alle feedback over deze FAQ kwijt.
Laatst bijgewerkt door Eelke op 11 apr 2006 15:12, in totaal 1 keer bewerkt
You've just been Blok'ed
You've just been Blok'ed
Woonplaats: Zeist

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast