Aanschaf Mini Cooper Spi

Aanschaf Mini Cooper Spi

Door Jordie40, 06 feb 2017 20:39 Link


Hallo Mini lovers!

Ik ben van plan binnenkort mijn eerste mini aan te schaffen. Een Mini Cooper Spi uit de midden jaren '90. Nou begrijp ik uit verschillende hoeken dat de Mini nogal last heeft van roest. Ik wil de Mini gebruiken voor dagelijks verkeer (woon/ werk) en ik heb geen garage of carport. Staat dus buiten. Krijg ik met veel extra onkosten te maken door roest? Ik heb een redelijke baan maar kan het me niet permiteren om veel extra kosten te maken door (roest)gebreken naast de gebruikelijke onderhoudskosten van een auto. Kan iemand mij adviseren?

Alvast dank!

Vriendelijke groet,

Jordie
Bog Standard
Bog Standard

Avatar gebruiker

Re: Aanschaf Mini Cooper Spi

Door Arie B, 06 feb 2017 21:05 Link


Of je veel onkosten (extra) gaat krijgen hangt natuurlijk vooral af van de staat van de Mini nu. Wees daar erg kritisch in, een klein zichtbaar roestblaasje betekent vaak een groter onderliggend probleem.

Met regulier onderhoud kom je over het algemeen heel ver. Holle ruimtes(dorpels/deuren/etc) met tectyl behandelen, en preventief ff snel afspoelen als je in de pekel hebt gereden kan al erg helpen.

Als de verkoper redelijk wat documentatie heeft van het onderhoud van de afgelopen jaren, of van een restauratie (met foto's!) dan ben je ook wat zekerder. Gewoon goed kijken, en wellicht een expert meenemen kan al veel helpen :)

Succes in ieder geval!

Mijn eerste auto was ook voor dagelijks gebruik, en was ook een Mini. Toch best wat jaren redelijk probleemloos in gereden, dus het kan makkelijk!
____
Morris Mini Van '69
Sir Issigonis
Sir Issigonis
Woonplaats: Bavel

Avatar gebruiker

Re: Aanschaf Mini Cooper Spi

Door Kees CCTP, 07 feb 2017 12:44 Link


Wacht met het kopen van een Classic Mini tot dat deze onderdak kan staan.
Dagelijks gebruik en in weer en wind is niet echt iets voor de Classic Mini.

Let wel, een Mini uit de jaren '90 is nu +/- 27 jaar oud, dus droog staan is
wel het eerste waar je aan moet denken. Afhankelijk van de aantal KM's is deze
mits heel goed onder houden redelijk geschikt voor dagelijks gebruik.

Het is een klassieker opgebouwd bijna net zoals de eerste uit 1959, heeft dus
veel liefde, respect, onderhoud en geduld nodig. Daarnaast heeft de berijder
ook nog wat kennis en kennissen nodig om er helemaal voor een lang tijd van
te genieten.

Doe je dit niet dan is het zonde om er nu mee te beginnen, het zou heel jammer
zijn als je "droom" om Mini te gaan rijden hier door vroegtijdig stopt.


8) Kees ( al 40 jaar een trotse Mini rijder ).
____
DOWNTON-House Lid vanaf 1982
BL Mini 1000 Mk3 1973 "Downton"
Rover Mini 2000 (TE KOOP).
Twin-cam eight port
Twin-cam eight port
Woonplaats: Ergens in het 't Gooi

Re: Aanschaf Mini Cooper Spi

Door Jordie40, 12 feb 2017 02:39 Link


Ok. Dank jullie wel. Ik heb een kennis en die is automonteur. Op zijn boerderij heeft hij ook zijn eigen werkplaats. Ik kan daar zo af en toe terecht voor wat vragen en hulp. Hij heeft al aangeboden om de Mini (die ik toch wel ga aanschaffen :D ) zo nu en dan eens op de brug te zetten om hem even na te lopen.

En inderdaad ga ik gewoon zeer kritisch zijn op de mini die ik ga aanschaffen. Die moet gewoon aantoonbaar goed onderhouden zijn. Het liefst geen roestplekken hebben en als die dat wel heeft moet het een te verhelpen probleem zijn. Dwz schuren, wegsnijden en vervolgens een volledige tectylbehandeling. Hoe lang is zo'n behandeling trouwens houdbaar?

Groeten!
Bog Standard
Bog Standard

Avatar gebruiker

Re: Aanschaf Mini Cooper Spi

Door Smike, 12 feb 2017 22:19 Link


d:)b Jordie!
Mini´s zijn inderdaad meer gevoelig voor roest dan een verzinkte carrosserie van andere merken, maar om daarvoor nou NIET een Mini aan te schaffen... geen museumstuk maar gebruiken die auto. Zelf heb ik in afgelopen 36 jaar diverse Mini´s in bezit gehad (nu 2 keer een dorpel en een keer een subframe vernieuwd). M´n huidige ´97 MPI staat altijd buiten, in weer en (zoute) wind, en in afgelopen 7 jaar heb ik een dorpel moeten vernieuwen plus stukje bodemplaat. Rust roest in mijn geval, er wordt niet veel mee gereden. M´n 63´er Cooper staat in garage (in wederopbouw), maar heb nooit geschroomd er in slechte weersomstandigheden mee te rijden, na al die jaren werd het gewoon eens tijd de auto uit elkaar te halen.

Check de Wiki wat de zwakke punten zijn, aan een Mini met goede basis kun je vele jaren plezier beleven, zo te lezen zul je er veel in rijden, dat is alleen maar beter. Wel actief reageren op beginnende roest, het stopt niet :x Anti roest behandeling valt en staat met moment waarop er begonnen is, liefst natuurlijk direct na plaatsen nieuw plaatwerk. Vroeger werd dat jaarlijks herhaald met een spuitbuisje Tectyl en flexibel slangetje. Afhankelijk van gebruiksomstandigheden natuurlijk.

Succes!
____
Het enige wat altijd werkt aan de MPI ben ik
MK1 Morris Cooper '63 ; MK7 Rover Mini Cooper S '97
Stage 3
Stage 3
Woonplaats: Goes

Avatar gebruiker

Re: Aanschaf Mini Cooper Spi

Door Willy1, 15 feb 2017 00:05 Link


Als je kennis je Mini regelmatig naloopt en een beetje onderhoud of i.i.g. je daarbij helpt, wat let je dan eigenlijk nog? :D
Ik persoonlijk houd mijn auto's altijd binnen, ter voorkoming van roest maar ook ter bescherming tegen al dat volk wat niet kan parkeren.
Twin-cam eight port
Twin-cam eight port
Woonplaats: Haarlem

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast