niet starten door dashpotolie

Avatar gebruiker

niet starten door dashpotolie

Door MoorMini, 18 nov 2017 15:44 Link


wanneer ik mijn dashpot vul met olie start mijn mini niet meer. hij dempt zo veel dat de schuif niet meer omhoog komt. ik heb alles al helemaal schoon gemaakt en ook dunnere olie geprobeerd, maar dit geeft hetzelfde resultaat. iemand enig idee hoe dit op te lossen?

alvast dank!
Bog Standard
Bog Standard

Avatar gebruiker

Re: niet starten door dashpotolie

Door wim fournier, 18 nov 2017 20:00 Link


Duidelijke zaak.
Het is de bedoeling dat je wat olie doet in het gaatje waar het zuigertje onderaan het stangetje van het kartel dopje in gaat.
Jij doet zoveel olie in de hals waar de geleider van de demper in op en neer gaat, dat die ruimte vol met olie staat. je drukt het zuigertje in de olie en dan draai het kartel dopje aan.
Als je nu start en gas geeft zou de demper in de beker omhoog moeten gaan. Maar nee, dat kan hij niet, want dan moet ook de geleider omhoog en daar zit het stampvol met olie. Hij kan niet omhoog.

Het hoort zo: in het gaatje waar het zuigertje onderaan het stagetje wat aan het karteldopje vast zit in steekt. Dáár moeten een paar drupjes olie in. Zoveel (weinig), dat, als je het zuigertje weer in dat gaatje steekt de olie nét niet over de rand loopt. Bij het op en neer gaan van de demper vertraagd de olie de beweging omdat het zuigertje wat 'stroperig' door de olie gaat. Dát is de bedoeling, meer niet. Het op en neergaan van de demper wordt vertraagd, waardoor je auto niet schokkerig op het gas reageert.

Jij doet zoveel olie 'in dat gat' dat de olie ook boven de geleider staat. Dat bijvullen doen je met stilstaande motor = de demper staat op zijn laagste stand. Je start, de motor gaat lopen, je drukt op het gaspedaal, door de onderdruk in het inlaatspruitstuk zou nu de demper omhoog gezogen moeten worden in de beke. Maar nee; daat zit zoveel olie boven dat de demper helemaal niet omhoog kan. In het zwarte karteldopje zit een klein luchtgaatje. Je zult gemerkt hebben dat daar olie uit kwijlt.

Neem een limonade rietje en zuig met je mond de olie op. Tegen de tijd dat het bij je lippen komt ophouden met zuigen. Zoveel olie wegzuigen totdat je de rand van het gaatje waar het zuigertje in moet verdwijnen vrij van olie is. De olie in het gaatje moet zo 'diep' staan, dat het zuigertje erin gedrukt kan worden zonder dat er olie uit het gaatje overloopt.

Succes!
____
kennis en vaardigheid beklijft door ze te delen
Twin-cam eight port
Twin-cam eight port
Woonplaats: Maarssen

Avatar gebruiker

Re: niet starten door dashpotolie

Door MoorMini, 19 nov 2017 12:33 Link


bedankt voor de reactie wim,

Ik had het niet geheel afgevuld, tot 13mm onder de rand. ik kreeg het zuigetje bijna niet bewogen wanneer er olie in zit.

Ik had alles al wel schoon gemaakt in de benzine, maar dat was nog niet genoeg. Ik zag dat er wat aanslag op het zuigertjes zat. Ik heb het heel licht opgeschuurd en nu werkt alles weer naar behoren.

Toch bedankt voor je reactie!

gr
Bog Standard
Bog Standard

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast