Pagina 1 van de 1

Mini met schijnbaar willekeurige elektrische problemen

BerichtGeplaatst: 03 okt 2018 11:32
door zaelot
Goedendag,

Na al sinds aanschaf (februari 2017) te hebben gekampt met schijnbaar willekeurige elektrische problemen, ben ik het toch eindelijk zat. Ik ga het zo goed mogelijk uitleggen, want het is werkelijk onlogisch (voor mij dan). Het betreft een Mini Racing Green uit 1990.

Mijn claxon doet het wel én niet. Als je de knop indrukt dan doet hij het soms wel en soms niet. Ook heeft hij "pauzes" waarin hij uitvalt en dan weer aangaat terwijl de knop ingedrukt blijft. Alle zekeringen in het kastje zijn heel.

Twee dagen geleden hielden mijn ruitenwissers, ruitensproeier, verwarming en achterrutverwarming er mee op. De dag er op deed de sproeier het heel even, kon ik 1x de ruitenwissers rond laten gaan en daarna deed eerder genoemd het niet meer. Ik probeer met mijn testlampje de zekeringen te controleren, op alle zekeringen staat stroom. Rechtstreeks na het controleren doet alles het weer feilloos. Vandaag heeft het weer geen zin om te werken. Wederom zijn alle zekeringen in het kastje heel.

Dit is waar het voor mij echt bizar word: de verlichting. Ik heb al een tijdje dat mijn groot licht het niet doet, maar sinds gisteren heb ik voor helemaal geen licht meer. Vandaag haalde ik eerst de linker koplamp uit elkaar om de stroom te meten, stond er wel stroom op de stekkers. Ik heb toen ook de aarde van de lamp geprobeerd en toen brandde mijn testlampje. Maar de koplampen zelf brandden niet. Toen de rechterkoplamp uit elkaar gehaald, en die gemeten. Ook stroom vanuit de stekkers en de aarde, maar de koplampen niet. Daarna raakte ik de aarde van het parkeerlicht aan en toen sprong alles tot leven. Grootlicht, parkeerlicht en dimlicht, seinen, alles werkte. En toen viel alles langzaam weer weg, eerst kon ik niet meer seinen, daarna deed grootlicht het niet meer, en nu heb ik wederom helemaal geen licht meer. Alle zekeringen in het kastje zijn heel.

Wie o wie kan mij uit deze hel verlossen?

Met vriendelijke groet,
Zaelot

Re: Mini met schijnbaar willekeurige elektrische problemen

BerichtGeplaatst: 03 okt 2018 12:51
door Theo van den Bogaard
zie ook de FAQ:
https://www.minisevenclub.nl/forum/view ... 46#p105598

met name verlichting:
https://www.minisevenclub.nl/forum/view ... 379#p52379

zeer waarschijnlijk:
"Negen van de tien keer: massa. alle contacten schoonmaken en opnieuw proberen."

https://www.minisevenclub.nl/forum/view ... 786#p25786

succes,
Theo van den Bogaard

Re: Mini met schijnbaar willekeurige elektrische problemen

BerichtGeplaatst: 03 okt 2018 15:03
door Peter
mijn eerste gedachte is inderdaad de massa.
Probeer in de kofferbak de massakabel, de aansluiting aan de carrosserie, schoon te maken.

Re: Mini met schijnbaar willekeurige elektrische problemen

BerichtGeplaatst: 03 okt 2018 15:58
door wim fournier
Ja, ik denk dat Peter gewoon gelijk heeft.
Het typische van 'stroom' is, dat het niet werkt als het onderbroeken wordt.
De stroom die aan de pluspool de accu uitgaat moet wel weer bij de min pool de accu weer in gaan, anders 'stroomt' die niet.
je noemt in je verhaal verschillende verbruikers op die he-willekeurig- wel-en-niet doen. Dat duidt er toch op, dat 'ergens' aan het eind van het stroomcircuit zich willekeurige onderbrekingen in het circuit voordoen.
Het is maar een kort draadje vanaf de min-pool naar de bodem van de kofferbak. Maar het schroefje waarmee die aan de bodem vastzit, daar wil het nog wel eens heftig roesten. Zeker als het daar warm wordt door een onvolkomen verbinding.

Re: Mini met schijnbaar willekeurige elektrische problemen

BerichtGeplaatst: 03 okt 2018 19:37
door JosCM
Heb je het zekeringkastje met de vier glaszekeringen ?
Ik heb ook eens gehad dat er onzichtbare corrosie op de kontakten van de glaszekeringen zat. Soms wel, soms geen spanning.
Lichtjes opschuren en met WD40 monteren was de oplossing.

Voor je koplampen denk ik ook aan massa (aarde heb je thuis bij de 230V/ 400V, in een auto is het massa)

Re: Mini met schijnbaar willekeurige elektrische problemen

BerichtGeplaatst: 09 okt 2018 09:04
door Push
Bekijk de zekeringskast ook eens aan de achterkant, door vocht kan de achterkant ook nog wel eens gaan corroderen. Laatst ook een keer gehad dat na het vervangen van het luchtfilter een zwevende zekering die erachter zit los zat.

Re: Mini met schijnbaar willekeurige elektrische problemen

BerichtGeplaatst: 09 okt 2018 12:28
door zaelot
Allen hartelijk bedankt voor de berichten en suggesties.

Ik heb het zekeringkastje opgeschuurt en hoezee! Alles deed het weer. Tot langzaam zekering #2 (3-4) en mijn groot licht er weer mee ophield. In ieder geval weet ik nu waar het aan ligt, en een vervanger is onderweg. Hopelijk lost dat het op. Allen nogmaals bedankt!