Forum tips & truuks

Avatar gebruiker

Forum tips & truuks

Door Theo van den Bogaard, 01 mei 2003 16:32 Link


Zoeken met de zoekfunctie

Een van de mooie dingen van het forum is, dat alle posts die ooit gemaakt zijn bewaard worden. Bovendien kun je, als je een onderwerp tegenkomt wat op zich interessant is, maar waarbij toch nog vragen bij je opkomen, die vraag gewoon stellen. Het onderwerp komt dan weer helemaal bovenaan de onderwerpenlijst te staan, zodat iedereen niet kan ontgaan dat jij een nieuwe reactie hebt geplaatst. Maar vaak hoef je dus niet eens een vraag te stellen, omdat iemand anders dat al eens gedaan heeft.

Het grote probleem is natuurlijk: hoe vind je zo'n bericht. Het forum heeft een zoekfunctie, waarmee je een boel kunt vinden, maar het is geen Google (het lijkt simpel, wat Google doet, maar er zit een serieus stukje technologie achter om te zorgen dat het regelmatig zo is dat de eerste link die je terugkrijgt ook echt is wat je zoekt). Toch is ook onze zoekfunctie heel bruikbaar als je de instellingen goed weet te gebruiken en weet wat je kan verwachten (zeker niet van die gelikte, hapklare resultaten als je van Google gewend bent).

Hier een aantal tips voor het gebruik van de zoekfunctie:
 1. Gebruik wildcards (*)
  De zoekfunctie zoekt op de letterlijke woorden die je intypt. Hoofd- en kleine letters maken niet uit, maar als je geen speciale actie onderneemt wordt wel alleen specifiek dat woord gevonden. Als je bijvoorbeeld de zoekterm "snelheid" invoert, zal een post waar "snelheidsmeter" in staat aan je neus voorbij gaan, terwijl die nou net relevant zou kunnen zijn. Daarom is het slim om voor en achter je zoekterm een asterisk (*), oftewel wildcard toe te voegen. De wildcard betekent zoveel als "een willekeurig aantal willekeurige tekens op deze plek". De zoekterm zou dan dus "*snelheid*" worden, die niet alleen "snelheid", maar ook "kruipsnelheid" en "snelheidsmeter" eruit haalt. Ga wel bewust om met deze optie. Je zal merken dat het zoeken meer tijd kost als je wildcards gebruikt, en het kan ook zijn dat je zoekactie te veel resultaten teruggeeft.
 2. Zoeken naar alle woorden of zoeken naar een van de woorden
  Meestal wil je posts vinden waar alle woorden in staan, als je meerdere termen opgeeft, daarom staat de zoekfunctie tegenwoordig standaard ingesteld op "zoeken naar alle woorden" (je kan echter met 1 klik voor de andere optie kiezen).

  Vroeger stond de zoekfunctie standaard ingesteld op "zoeken naar een van de woorden". Dat is nu ook nog mogelijk, maar let wel op dat het gevolg is dat vaak heel erg veel totaal niet relevante onderwerpen te zien krijgt, omdat toevallig een van je zoektermen, vaak in een heel ander verband, erin voorkomen. Wat handiger is bij deze instelling, is dat je hierbij ook gebruik kunt maken van de operatoren AND, OR en NOT, waarmee je nog verder kan specificeren wat er wel en niet in een post moet voorkomen, en in welke combinaties.
 3. Beperk het zoeken tot een categorie of subforum
  Als je alleen zoektermen invult, krijg je resultaten uit alle subforums. Helaas kan de zoekfunctie geen gedachten lezen, dus staan er ook veel dingen die eigenlijk niet relevant zijn voor wat jij zoekt, maar waar toevallig toch dat woord in voorkomt waar je naar zoekt. Door het zoeken te beperken tot een plek waar je verwacht een antwoord te vinden (kies voor een technische vraag de categorie 'Techniek') sluit je al meteen een boel irrelevante onderwerpen uit.
 4. Ben niet bang om wat topic-titels door te nemen
  Zoals gezegd, de zoekfunctie is geen Google; je krijgt alle topics op het forum te zien waarin je zoektermen voorkomen, gesorteerd op datum. Dat betekent dat er waarschijnlijk heel wat topics tussen zitten die helemaal niet zijn wat je zoekt, en ook dat het onwaarschijnlijk is dat de bovenste post in de lijst gelijk is wat je hebben moet. "Scan" daarom de lijst topic-titels door, tot je iets ziet dat wel eens zou kunnen bevatten wat je zoekt, en klik het topic open of te zien of het inderdaad wat is. Zoniet, dan keer je terug naar de lijst resultaten en ga je door met scannen.
Laatst bijgewerkt door Eelke op 28 feb 2006 21:56, in totaal 8 keer bewerkt
____
Bini One
A library is an adjustable wrench for opening the head.--M. T. Anderson
The Librarian
The Librarian
Woonplaats: Tilburg

Avatar gebruiker

Re: Forum tips & truuks

Door Eelke, 26 aug 2003 08:43 Link


Gebruik de edit-functie

Een van de voordelen van een forum t.o.v. e-mail is dat je achteraf je eigen bijdrages nog kunt bewerken. Op dit forum gaat dat met het ikoontje Afbeelding dat bij elke post staat. Zo kun je makkelijk bijvoorbeeld een typefoutje aanpassen, of iets dat niet klopt, of een zin die niet lekker loopt. Het is dus niet nodig om een tweede reactie te plaatsen waarin je jezelf "rectificeert".

Het is wel netjes om even aan te geven wat je dan hebt aangepast (zowiezo zet het forum automatisch een melding neer dat je iets hebt aangepast als er al reacties gekomen zijn, dus dan is het wel zo netjes om aan te geven wat dat dan was). Meestal wordt dit aangegeven met blokhaken. Je kunt een toevoeging in blokhaken zetten. [Dit moest er ook nog bij]. Of je kunt aan het einde van je post tussen blokhaken omschrijven wat je aangepast hebt. Bijv.: [Edit: typfouten].

Ga ook niet de hele essentie van een post veranderen, vooral als er al reacties op gekomen zijn.
Laatst bijgewerkt door Eelke op 04 aug 2008 10:51, in totaal 2 keer bewerkt
____
Eelke Blok, You've just been Blok'ed
Ex-webmaster, achter de schermen bied ik wel eens een helpende hand.
1991 Cooper 1300 Diamond White (gerestaureerd)
"Small cars need big attitudes" -- EB
Volg mij op twitter
You've just been Blok'ed
You've just been Blok'ed
Woonplaats: Zeist

Avatar gebruiker

Re: Forum tips & truuks

Door Eelke, 26 okt 2005 14:20 Link


Snel naar de nieuwe ongelezen berichten in een topic

Als je op het ikoontje Afbeelding klikt dat voor een topic met nieuwe posts staat, dan kom je meteen bij het eerste bericht dat je nog niet gelezen hebt.
____
Eelke Blok, You've just been Blok'ed
Ex-webmaster, achter de schermen bied ik wel eens een helpende hand.
1991 Cooper 1300 Diamond White (gerestaureerd)
"Small cars need big attitudes" -- EB
Volg mij op twitter
You've just been Blok'ed
You've just been Blok'ed
Woonplaats: Zeist

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten