Rempedaal

##Rempedaal gaat op en neer bij het remmen. Door ongelijkmatige slijtage in remtrommels en van remschijven kan onrondheid van de trommels ontstaan en ongelijke dikte van de schijven. De remschoenen in de trommels en de zuigers in de remklauwen reageren hierop als de remmen worden aangelegd. Die beweging voel je in het pedaal. Onregelmatige slijtage ontstaat voornamelijk door slijtage in de wiellagers en door niet-correcte afsteling van de lagers. Als daar ‘ruimte’ in komt ‘kantelt’ het wiel ten opzichte van de remvoeringen/remblokjes. Dientengevolge wordt plaatselijk slijtage op de trommels en schijven veroorzaakt. Teveel beweging in het pedaal levert afkeuring op. Trommels kan je laten uitdraaien (slijpen), schijven kunnen ook afgedraaid worden. Vraag eerst de kosten op, want het kan voordeliger zijn nieuw materiaal te monteren. Tot ’95 werden tamelijk dunne schijven af fabriek gemonteerd, die dus eerder aan de minimum dikte voor apk zijn.

##Rempedaal ‘diep’ Als je het rempedaal ‘diep’ moet intrappen voordat de remmen echt hun werk gaan doen, zijn er twee voor de hand liggende oorzaken: Er zit lucht in het systeem. Dan voelt de tegendruk van het pedaal ook ‘sponzig’ aan. Is de tegedruk daarentegen ‘hard’. Dan is het een kwestie dat de zuigers in de remcilinders een (te) grote afstand moeten overbruggen. Kijken we eerst naar de remtrommels. Achterop de remankerplaat vind je een vierkant uitsteeksel waar een steeksleutel 9mm op past. Ook aan de binnenkant van de remankerplaat is dit vierkant maat taps toelopend. Door dit afstelboutje dieper de ankerplaat in te schroeven wordt het scharnierpunt van de remschoen dichter naar de trommel gedrukt. Aan het andere uiteinde van de remschoen zit de remcilinder die met de plunjer aan die kant de remschoentegen de trommel aandrukt. Door de schoen bij het scharnierpunt dichter bij de trommel te brnegen hoeft de zuiger in de cilinder minder ver naar buiten om de hele schoen tegen de trommel te drukken. Zo kun je met minder pedaalslag toe. Dus; stelnok telkens een kwart slag verder indraaien terwijl je het wiel met de hand draait tot je hoort dat de remschoen de trommel raakt. Dan een kwart slag terug. Oké. Bij schijfremmen liggen de remblokken normaliter ‘aan’ tegen de schijf. Dat wil zeggen, er is een minimale luchtspleet (stand off). Deze luchtspleet wordt ruimer wanneer de schijven (wat) krom zijn. Op het punt van de grootste afwijking wordt het remblokje weggeduwd als er geen druk op het pedaal is. De schiven kunnen ook onregelmatiggesleten zijn. De dikste stukken bepalen hoever de blokken worden teruggeduwd. Een derde factor is; hoeveel ruimte er is in de wiellagering. De schijf zit aan de wielflens, de remklauw zit aan het fusee. Onvoldoende lagerafstelling heeft veel invloed op de mate van stand off. Dat vraagt nog meer pedaalslag.

##Kromme schijven Opmerkelijk is, dat er op het forum berichten zijn over krom getrokken schijven –ook pas nieuwe-. Het euvel wordt geweten aan –bijvoorbeeld- het ‘op de rem’ houden bij een stoplicht nadat de schijven warm (heet) geworden zijn bij een pittige rit waarbij veel geremd moest worden. De redenering is, dat op het stuk waar de remblokken aanliggen de schijf minder snel afkoelt en daardoor kan kromtrekken. De enige remedie voor een kromme schijf is; afdraaien. Tenminste, als er nog zoveel ‘vlees’ op zit, dat hij daarmee niet beneden de tolerantie (voor de apk) komt.