Mini's in het Louwman Museum

 

Dit jaar viert de NAMAC, de Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club, haar vijftigjarig bestaan. De club luistert het jubileumjaar op met onder meer een enorme miniatuurauto-expositie in het Louwman Museum in Den Haag. En een van de vitrines is gevuld met de Mini's van een van onze leden, Henk van Brakel. Je kunt zijn Min's en de rest van de miniatuurauto's bewonderen tot en met 9 augustus 2015.Mini Vitrine Meer informatie over de tentoonstelling: 

De Jubileumtentoonstelling omvat maar liefst 112 vitrines, die zijn opgesteld in de Great Hall en de Toyoda-zaal van het Louwman Museum. Leden van Europa's grootste vereniging van verzamelaars van miniatuurauto's laten ieder met een eigen thema allerlei aspecten van hun hobby zien. Ook toont de club historische voorwerpen en documenten uit haar rijke geschiedenis. 

Elke vitrine is ingericht door een ander NAMAC-lid, zodat allerlei verzamelthema's aan bod komen. Er is immers veel meer dan de spreekwoordelijke Dinky Toys en plastic bouwdozen. De tentoonstelling geeft een idee hoe breed de miniatuurautohobby is, overigens zonder in die opzet compleet te kunnen zijn.  

Verzamelaars geven hun eigen invulling aan de hobby. Veel NAMAC-leden bouwen, verbouwen en restaureren hun modellen zélf. Daarvan zijn op de Jubileumtentoonstelling ook legio voorbeelden te bewonderen. Natuurlijk staan de vitrines vol met miniatuurauto's, trucks en andere voertuigen van allerlei fabrikanten, automerken en schalen – van Dinky Toys tot Matrix, van de T-Ford tot de Toyota Prius, van vuilnisauto's tot racetrucks en van politieauto's tot race- en rallyauto's. Maar ook een indrukwekkende maquette van het voormalige Citroën-gebouw aan het Stadionplein in Amsterdam is te bewonderen, net als intrigerende schilderijen van Dinky Toys die duidelijk laten zien dat kinderen ermee gespeeld hebben en modellen van auto's uit liedjes, voor het ultieme jeugdsentiment...

Catalogus 

Bij de Jubileumtentoonstelling geeft de NAMAC een waardevolle catalogus uit, waarin de club en de deelnemers aan de expositie toelichting geven op al het moois dat is tentoongesteld. Natuurlijk zijn elke dag ook NAMAC-leden aanwezig, die nog meer kunnen vertellen over deze mooie hobby en die graag de vragen van bezoekers beantwoorden.

Het Louwman Museum wordt gerekend tot de allermooiste automusea ter wereld. Neem bij de balie van de NAMAC Jubileumtentoonstelling de lift naar de tweede etage en geniet van een ruim een kilometer lange wandeling door de hele geschiedenis van de auto. Veel van wat in de vitrines van de NAMAC-expositie op schaal te zien is, staat in het echt, in volle glorie, in het museum.