aanrijding

RE: aanrijding

Hi iedereen,
Lang verhaal....Ik ben al bijna een jaar een trotse bezitter van een mini 1000 uit '88. Was hem heel erg aan het opknappen (achterkant is voorzien van nieuw plaatwerk) totdat een aantal weken geleden de politie op mijn voorkant reed en met zijn trekhaak mijn hele voorkant raakte. Hij heeft flinke schade aan de auto toegebracht. De politie heeft schuld bekend, maar keert een veel te laag bedrag uit. De dagwaarde werd slechts geschat op E 800! Ik wil dit graag nog aanvechten (misschien aan de hand van een contra-expertise) maar weet niet goed hoe ik dit aan moet pakken en of het mogelijk is meer terug te krijgen wat in ieder de schade zal dekken. Ben bang de auto kwijt te raken. Kan iemand mij wellicht advies geven? Kent iemand een goede expert? Alvast bedankt.
Groetjes Nicoline

RE: aanrijding

heel erg balen... voor zover ik weet moet je je auto taxeren wil je het bedrag terugkrijgen wat je auto 'waard' is (dagwaarde heeft niets te maken met hoeveel werk jij erin hebt zitten of hoeveel je er al aan uitgegeven hebt). En dat taxeren moet geloof ik elke twee jaar opnieuw...

RE: aanrijding

Zolang er geen totaalverlies van de auto heeft plaatsgevonden (diefstel, volledig uitgebrand of echt helemaal tot schroot gereden), is een vooraf vastgesteld taxatiebedrag echt niet noodzakelijk voor het vaststellen van het werkelijke schadebedrag. Bij relatief kleine schades kun je namelijk aan de auto nog redelijk goed zien hoeveel deze waard was vlak voordat de schade ontstond. En daar gaat het om!
Mijn niet-getaxeerde Estate heeft vorig jaar ook schade opgelopen. Zonder problemen is die schade (€1300,-) volledig vergoed. Dit omdat de taxateur er op is gewezen (door een bekende van mij) dat de werkelijke waarde van een Clubman Estate gewoon meer waard is.

Iedereen heeft recht op een tegentaxatie. Het is aan te raden om deze te laten doen bij een garage waar ze wat meer weten van Mini's dan bij het gemiddelde schadecentrum. Overleg hierover met je eigen verzekeringsmaatschappij. Als je ook een rechtsbijstandsverzekering hebt, moet je ook die inschakelen!

Probeer ondertussen op marktplaats e.d. advertenties te vinden met Mini's in vergelijkbare staat en print die uit. Die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste waarde!

RE: aanrijding

minivis schreef:
voor zover ik weet moet je je auto taxeren wil je het bedrag terugkrijgen wat je auto 'waard' is (dagwaarde heeft niets te maken met hoeveel werk jij erin hebt zitten of hoeveel je er al aan uitgegeven hebt). En dat taxeren moet geloof ik elke twee jaar opnieuw...



Zie vooral het verhaal van Ivo, er is nog hoop :) Elke twee jaar taxeren geldt met name als je tegen taxatiewaarde wilt verzekeren. Dat zou nu wel geholpen hebben omdat je dan al documenten hebt waarin staat wat de auto waard was, maar het is met name relevant als je all-risk wilt verzekeren; je verzekert je dan immers ook tegen schade die je zelf maakt, en daarvoor moet je betalen naar rato van hoe duur die schade zou kunnen zijn. In dit geval is het de schuld van de andere partij, dus zou het in principe voldoende moeten zijn om "achteraf" de waarde vast te laten stellen.

Hoeveel werk erin zit en hoeveel geld eraan is uitgegeven heeft maar beperkt invloed op de werkelijke waarde van de auto, verwacht niet dat je al het geld dat je erin hebt gestoken terugziet in de getaxeerde waarde. Maar het is zeker waar dat de dagwaarde die verzekeringsmaatschappijen hanteren waarschijnlijk te laag is, als er veel werk aan de auto gedaan is.

RE: aanrijding

Beste Ivo, minivis en eelke,
Dank voor jullie advies!
Echter, wat ik van een taxateur begreep is dat het moeilijk wordt om een tegentaxatie te verrichten. Allereerst moet ik de toestemming/medewerking krijgen van de verzekering van de tegenpartij. Als zij de tegentaxatie niet erkennen is het voor niets geweest. Verder zei hij ook dat in het wereldje van de taxateurs ze elkaar niet snel tegen zullen spreken en dus een hogere waarde niet snel zal worden toegewezen aan de auto. Daarom twijfel ik erg of het zinvol is. Hij is total loss verklaard en ze keren erg weinig uit.

Je hebt gelijk wat betref marktplaats. Ik heb inderdaad gelijk gekeken hoeveel er wordt gevraagd voor een vergelijkbare auto. Dit is uiteraard veel meer dan mijn geschatte dagwaarde. Alleen als ik dit aangeef bij de verzekering van de tegenpartij is hun verweer dat wat zij voor de auto's vragen op marktplaats niet altijd is wat zij ervoor zullen krijgen...

Hebben jullie misschien ook tips voor goede contra-expertise bedrijven?

RE: aanrijding

...en ik heb ook weer wat geleerd! (ik heb het ook maar van horen zeggen, vandaar!)

ik hoop dat het allemaal goed uitpakt! succes...

RE: aanrijding

Houdt er ook rekening mee dat de waarde van auto's op het moment sterk gedaald is. Mijn vader zit momenteel ook met het zelfde verhaal, weliswaar geen mini maar dit treft veel mensen op dit moment.

RE: aanrijding

bonnen bewaren van je vervangen plaatwerk/onderdelen..

zelf zo een geintje van dicht bij meegemaakt met een afgebrande mini van een kennis..
auto was 2 jaar ervoor compleet gerestaureerd en na een ruzie heeft iemand de mini in de hens gestoken.. :(( |:(
Niet laten taxeren of zo.. :'(

dagwaarde was volgens verzekering 750 euro.. |:(

met foto's van restauratie en bonnen teruggegaan naar de expert en toen na overleg was het ineens 2755 euro...!!!!!


deze mini was wel roestvrij en in 100% staat voor de fik..
;)

ik zou het sowieso proberen..wagen en winnen verhaal... O:)

suc6 ermee...

RE: aanrijding

Laat je niet afschepen door verzekeraars die proberen om geen cent uit te geven. Je hebt RECHT op een tegentaxatie door een 'onafhankelijke' expert, door jou aan te wijzen! Wel is de kans groot dat je eerst zelf die expert moet betalen (kosten €75-€100) maar als die z'n werk goed doet is die z'n geld driedubbel waard, mits je Mini voor het ongeluk inderdaad aanzienlijk meer waard was dan de huidige expertise van €800 en de herstelkosten ook aanmerkelijk hoger zijn.

Maar let wel op, zoals Eelke al aangaf is niet iedere euro die je aan je Mini uitgeeft ook meteen een waarde-vermeerdering van 1 euro. Zeker als er al een hoop werk aan de auto verricht is, maar de boel nog niet zo ver af was om alles te laten overspuiten, is de waardestijging door je investeringen nog erg klein. Pas als een auto na alle werkzaamheden ook weer rondom goed in de lak staat, stijgt de waarde pas echt.

RE: aanrijding

Nogmaals dank voor de reacties! :D
Ik vraag me nog even af dat wanneer ik straks ga proberen de dagwaarde hoger te laten uitvallen dan nu het geval is, de restwaarde ook mee zal stijgen en je nog steeds niet op een hoger bedrag uit zal komen. Want alleen het verschil tussen dag- en restwaarde krijg ik uitgekeerd.
Ik ga morgen een brief uitsturen naar de verzekering van de tegenpartij met daarin een tegenvoorstel. Heb jullie advies opgevolgt en zal ook de bonnen en wat foto's bij de brief als bijlagen toevoegen. Hoop dat er iets uitkomt...

RE: aanrijding

De restwaarde zal mogelijk wel iets meestijgen, maar zeker niet zo hard als de dagwaarde. Het verschil zal dus zeker groter worden.