Delen van digitale elektrisch schema van Mini's 1976-1991

RE: Delen van digitale elektrisch schema van Mini's 1976-1991

Hallo iedereen,

Ik weet niet of er al mensen tekenprogramma's gebruiken om hun eigen elektrisch schema's te maken, ik heb het hier op het forum nog nergens gevonden.

Maar bij deze wil ik een digitale versie van het elektrisch schema van de MK4 en 5 Mini delen met jullie. Het gaat dan over het schema wat in de twee vraagbaaken staat van de 850, 1000, 1100 Special, Clubman en Estate van het bouwjaar 1976 tot 1991.
ISBN nummers van de boeken : 90 201 14042, 90 201 2700 4.

Ik ben op het idee gekomen om het schema te digitaliseren, zodat ik het dan kan aanpassen aan mijn eigen geknutsel wat ik heb gedaan. Dus om dingen toe te voegen en weg te halen in het schema etc. Daar ben ik echter nog niet aan toe gekomen :9 , maar ik ben benieuwd of er mensen zijn die interesse hebben in dit schema.

Ik denk, er zullen vast wel meer Minigenoten zijn die zelf aan hun elektriek knutselen en dat het zoals in mijn geval onoverzichtelijk kan worden. Dus daarom wil ik het delen zodat anderen ook hun elektrische schema's kunnen personaliseren.

Programma
Het programma wat ik hiervoor heb gebruikt is EPLAN Electric P8 - Enterprise versie 1.7.12.
Dit programma is gratis te vinden op de creatieve manier op de welbekende peer 2 peer sites.

Het is eigenlijk een industrieel elektrisch tekenprogramma, maar veel symbolen zijn hetzelfde als in de vraagbaaken. Maar omdat sommige afmetingen van symbolen niet echt overeenkwamen, heb ik ook wat zelf getekend. Komt er op neer dat het heel veel gekopieer en plakken was/is.

Het opslaan van de tekening(en) en het zoeken van symbolen gaat niet zo handig als met Word of Excel of iets dergelijks, maar ik ben nog van plan om komende week een handleiding te maken met daarin de basics waarmee ik dit schema gemaakt heb. Die heb je na un half uurtje wel onder de knie en dan is het qua moeilijkheid wel vergelijkbaar met Word of Excel :P .

Inhoud van het schema
Ja het is dus eigenlijk een voor 98% identieke kopie van het elektrisch schema uit de vraagbaaken te vinden op pagina 116. Ook de legenda en bijbehorende informatie heb ik in het zelfde bestand geschreven. Die informatie is van pagina 117 overgenomen.

Het schema is in mijn google drive te downloaden via deze link: link (Download knop boven in de zwarte balk)
Het is een zipje met een map en een bestand. Beide moeten in dezelfde map uitgepakt worden en als EPLAN is geinstaleerd kun je simpelweg op het .elk bestand dubbel klikken om het schema te openen en te aanpassen. :D

Succes! Ik hoor wel over vragen :P

Groeten,

Rick Willems

RE: Delen van digitale elektrisch schema van Mini's 1976-1991

delen van een gedigitaliseerd schema, prima. d:)b

alleen verwijzen naar illegale/gehackte software zullen de moderator(s) niet waarderen ..

kan je het niet met freeware: freecad of inkscape o.i.d. ?!

groetjes,
Theo van den Bogaard

RE: Delen van digitale elektrisch schema van Mini's 1976-1991

Graag gedaan :)

Ik ken eerlijk gezegd geen ander elektrisch teken programma. Ik heb nog effe gekeken naar freecad en inkscape, ziet er eerder uit dat dat allemaal voor 3D modelleren is niet perse teken diagrammen.

Ik heb wel ff de verwijzing uit mijn bericht gehaald ;)

RE: Delen van digitale elektrisch schema van Mini's 1976-1991

misschien een optie (gratis, op java gebaseerd, multiplatform):
http://fidocadj.sourceforge.net/download.html

met meerdere bibliotheken, voor niet electro:
http://fidocadj.sourceforge.net/libs.html

handleiding in het engels:
http://sourceforge.net/projects/fidocad ... f/download

groetjes,
Theo van den Bogaard