Mini-techniek leren

default

RE: Mini-techniek leren

Hallo allemaal, ik ben nieuw op dit forum. Ik zit er al wel een paar weken op en bekijk berichten en zoek soms het een en ander op, maar heb me vandaag maar aangemeld :D Ik zal me even in het kort voorstellen: Ik ben Tim, 18 jaar, woon in Ewijk (in de buurt van Nijmegen) en op 15 Augustus moet ik voor m'n praktijkexamen rijden. Natuurlijk wil ik ontzettend graag een Mini als eerste auto, maar zit met het probleem dat ik eigenlijk niks weet van de techniek, en dat lijkt me toch wel handig als je soms wat klein onderhoud zelf kan doen. Nou vroeg ik me af op welke manier ik die technische aspecten het snelst onder de knie kan krijgen. Ik lees regelmatig over het boek "Haynes" en dat hij erg handig is bij het sleutelen, maar is het ook een handig boek om van te voor in te lezen zodat je alles wat beter snapt? Of zijn er misschien andere (algemene) boeken die alvast een 'basis' weten uit te leggen? De Engelse taal heb ik behoorlijk goed onder de knie, dus het kunnen gerust Engelse boeken zijn. Ik heb ook al de Search gebruikt, maar kon eigenlijk niemand vinden die hetzelfde 'probleem' had, omdat de meeste mensen hier al aan auto's/brommers hebben gesleuteld.
Ik ben nu lang zat aan het woord geweest :P , en hoop dat jullie mij van raad kunnen voorzien :D

Alvast bedankt!

RE: Mini-techniek leren

Naast de Haynes is het ook altijd makkelijk om een Vraagbaak van Olving te hebben. Deze is in het Nederlands en ook redelijk als het gaat om de uitleg voor het technische onderhoud aan de mini. Welke ook nog heel goed is, is "Mini, leer hem kennen" van uitgeverij Kluwer. Deze zul je echter ergens op de kop moeten tikken. Op MP staat hij voor 25 euro.

Onder de kop informatie staat ook een boekenlijst. Deze kun je inzien als je lid bent. Daar staan er meerdere die altijd makkelijk zijn.

Groeten, Bram

RE: Mini-techniek leren

(b)engeltje schreef:
Welke ook nog heel goed is, is "Mini, leer hem kennen" van uitgeverij Kluwer.



Winfriedhad deze gister op zijn kraam liggen.
Dit is inderdaad een duidelijk boekje, wel een beetje oud, maar wel functioneel.

default

RE: Mini-techniek leren

Bedankt voor de tips! Is de auteur van 'Mini, leer 'm kennen' K. Ball? Want dan heb ik het boek ergens heel goedkoop gevonden.

RE: Mini-techniek leren

Zover ik uit het plaatje op Marktplaats uit kan maken wel. Als ik jou was zou ik deze aanschaffen, aangezien deze zeldzaam worden. Iedereen houdt hem voor zichzelf, maar dat heb je met gewilde boeken.

RE: Mini-techniek leren

Haynes werkt geweldig. Het heeft mij het sleutelen bij geleerd en ik ben nu aardig bedreven in het sleutelen. Wat ook helpt is gaan praten met collegae dat je een old timer koopt. Grote kans dat er vast wel iemand in de omgeving een oldtimer heeft en die je graag wat wil bijleren en eventueel zelfs wilt helpen met het sleutelen aan de auto.
Is mij zelfs gelukt. Een voordeel al het engelse lijkt op elkaar en het geeft een hoop extra vraagmogelijkheden. MG, Rover, Austin (o.a. Engelse taxi) Rolls Royce en Land Rover hebben samen met de mini een hoop onderdelen die uitwisselbaar zijn. Het merendeel werkt allemaal met Lucas onderdelen. Ook Opel, Opel?, ja Opel werkt ook met een Lucas-kloon en dus ook uitwisselbaar in de mini.
Sorry moest even vloeken met het laatste merk ;)

default

RE: Mini-techniek leren

Ok, dus het volgende boek waar ik naar uit moet kijken is de Haynes. Ik heb 'Mini, leer 'm kennen' op een tweedehandsboeken-site zien staan voor 4,80. Daar kon ik hem niet voor laten liggen, en als het goed is heb ik hem over een paar dagen in huis. Ik vroeg me alleen af: Uit welk jaartal komt dit boek? En over welke mini-types gaat het (de 1300 zal er nog wel niet in staan bv.)?

RE: Mini-techniek leren

AFAIK is dat een uitgave uit de jaren '70, (ik heb hem zelf niet >:) ) maar de 1300 mini's zijn ouder, dus kunnen er best in voorkomen (injectie-versies waarschijnlijk niet); voor de algemeen technische gang van zaken maakt dat geen verschil, als je specifieke afstelgegevens zoekt zul je toch bij een werkplaatshandboek uitkomen.

groetjes,
Theo van den Bogaard

RE: Mini-techniek leren

Hey Theo, we hebben thuis twee werkplaatshandboeken staan, maar daar staan de afstelgegevens minder duidelijk in, dan in de andere boeken die we hebben. Deze zijn minder duidelijk dan men zou denken.

Voor de overige gegevens en voor het leren sleutelen aan mini's zijn deze soms wel makkelijk, maar de in de rest staan dezelfde gegevens.

RE: Mini-techniek leren

De Mini techniek is nogal simpel (in vergelijking met veel tegenwoordige auto's) als je een beetje van de standaard techniek op de hoogte bent (zie ook: http://www.howstuffworks.com/engine.htm ) kan je met het lezen van een 'haynes' of 'vraagbaak' heel goed uit de voeten. Het is wel zo dat deze boeken eigenlijk reparatiehandleidingen zijn en ze beschrijven dus 'hoe' je iets moet doen, niet zozeer hoe iets werkt of waarom. Wel kun je natuurlijk op de plaatjes goed zien waar iets zit.

@(b)engeltje: wat voor de een onduidelijk is, is voor de ander soms zo klaar als een klontje .. wat voor de 1 een goed boek is, kan voor de ander een gruwel zijn; iedereen is verschillend.

dus MiniTim mag zelf kijken wat voor hem werkt; ik heb 5 (verschillende) haynes manuals en ook verschillende vraagbaken, en gebruik ze allemaal (niet voor niets The Librarian 8) )

groetjes,
Theo van den Bogaard

RE: Mini-techniek leren

Stap 1: Lees Haynes
Stap 2: Bezoek clubdagen en vind clubleden in de buurt. Er zit er één in Tiel die (volgens hemzelf) er best wat van af weet...

RE: Mini-techniek leren

Hugo schreef:
Er zit er één in Tiel die (volgens hemzelf) er best wat van af weet...



En volgens anderen ook! ;)
default

RE: Mini-techniek leren

Gister heb ik 'Mini, leer 'm kennen' binnen gekregen, en het is inderdaad een erg interessant boekje, al helemaal voor mensen die de basis een beetje willen leren (zoals ik). Er staan o.a. handige tips en informatie in over (simpel) onderhoud aan je eigen Mini. Dus bedankt voor de tip!

default

RE: Mini-techniek leren

[size=75:1oxp2wcs][topics samengevoegd - Crispy][/size:1oxp2wcs]
Hallo,

Ik had even een vraag of er mensen zijn die mij kunnen helpen. :?

Weet er iemand een goed boek waar de technische gegevens van de mini in staan? bijv. hoe de motor van het beestje in elkaar zit.

Ik wil namelijk gaan sparen voor een mini en zelf deels het wat makkelijkere onderhoud gaan doen. En aangezien ik er nog geen ervaring mee heb zou zo'n boek erg handig zijn ;)

Alvast bedankt,

Paul

RE: Mini-techniek leren

Hallo Paul,

ik heb je vraag aan een bestaand topic toegevoegd, lees het even door.

Succes!
[size=75:2s33bwuq][had je de zoekfunctie al gevonden?][/size:2s33bwuq]

RE: Mini-techniek leren

Haynes is voor iedereen bekend gebied, maar ik raad je aan om gewoon bezig te gaan, en dan verder te zien.

Een jaar geleden wist ik nog niet wat een cabarateur was en door een mini te rijden leer je vanzelf van alles en nog wat. Gewoon gaan rijden en zo gauw je iets tegenkomt foto maken, vraag stellen hier of de zoek-functie gebruiken en dan kom je er wel!

Maar een goed boek blijft Haynes

default

RE: Mini-techniek leren

harstikke bedankt,

deze topic had ik nog niet gezien. Ik weet nu in ieder geval welk boek ik moet gaan bestellen :D

en spaiky... Ik zou willen dat ik er 1 kon rijden. daar ga ik nu dus voor sparen ;) :P

Groet,

Paul