Nieuwe benzine

RE: Nieuwe benzine

Beste mede-liefhebbers, welke benzine gaan we tanken met onze klassiekers?
E10 wordt de vervanger voor Euro95. Meer ethanol is slecht voor de rubber componeneten. Moet er dan ethanol killer bij?

RE: Nieuwe benzine

Goedemorgen, gisteren heb ik hier contact over gehad met de mini specialist uit Ter Aar. Hij gaf aan dat er tot E25 geen problemen zijn te verwachten maar dat betreft specifiek mijn SPI uit 1995.

Alternatief is de premium brandstoffen tanken, V-power, ultimate of Excellenium. Hier zit geen ethanol bij.

In euro 95 zit al enkele jaren tot 5% ethanol bij.

Ethanol zorgt voor een hogere verbrandingstemperatuur, kan meer vocht (water) bevatten wat kan zorgen voor roest en kan dus rubbers aantasten. Vooral brandstofleidingen zijn een risico dus.

RE: Nieuwe benzine

Rubber slangen van de afgelopen 20 jaar kunnen hier prima tegen. Mocht je nog oudere slangen hebben, is het sowieso wel goed om het te vervangen denk ik. ;)

RE: Nieuwe benzine

Toch moet je bedacht zijn op onverwachte effecten. Zo ervaarde ik dat mijn 1978 Mini 'inhield' zodra ik harder reed dan gewoonlijk. Er kwam duidelijk te weinig benzine. Het mengsel werd schraler naar mate ik harder reed en dan .. was het over. Ik kon aan de kant. Wegenwacht erbij, 'Niks aan de hand'.
Toch maar aan het zoeken waar het vandaan kon komen.
Eerste verdachte was de mechanische benzinepomp. Vervangen. Maakte niks uit. Dus toch maar een febrieksnieuwe pomp gehaald in Ter Aar. Maakte niks uit. De twijfel slaat toe. Om een lang verhaal kort te maken. Ik besloot de doorstroming van de benzineleiding van de tank naar de pomp te controleren. Slangetje los bij de pomp, En omdat ik niet een langere slag bij de hand had om rechtstreeks aan de leiding te zuigen, zette ik mijn mond aan de vulopening van de tank en hield het ventilatiepijpje van de tank dicht. Als je dan twee drie keer je longinhoud in de tank geblazen hebt, voel je de druk die je in de tank teweeg gebracht hebt. Best flink. En als je dan ziet wat er voor miezerig straaltje aan het andere uiteinde uit de leiding komt, wordt je iets duidelijk. Ik heb dus de leiding onder de auto vandaan gehaald en die bleek flink 'verstopt' te zijn. Om te zien wat er 'dan' in zat heb ik de leiding in stukjes van twintig cm gezaagd.
Het blijkt dan dat het 'water' wat in de benzine zit een taai slijm vormt met de residuen die er in de vorige veertig jaar zich in de leiding verzameld hebben. Dus geen wonder dat de doorstroming niet zo best meer is.
Nieuwe leiding getrokken . dus.

default

RE: Nieuwe benzine

Ik neem de gok niet en ben overgestapt op de 98 variant.. Kost iets meer maar dan weet je in ieder geval zeker dat je minder ethanol naar binnenslurpt