Aandrijfas gescheurd??

default

RE: Aandrijfas gescheurd??

Ik heb een mini uit '89 met een Metro-blok (althans, dat is mij verteld)

het wiellager had steeds speling, (piepen/vaag sturen/amper remmen), en ik ben hier al zo vaak teruggeweest bij de garage. Ze besloten 'm uitgebreid te checken.

Wat bleek? Volgens ze zat er een scheur in de schroef van het aandrijfas, waardoor het wiellager steeds niet goed zat. Een nieuwe aandrijfas zou 425 euro kosten voor deze auto. :x

Ik kon eventueel ook op zoek gaan naar een 2e-hands aandrijfas.. Waar vind ik zoiets? :? :x

Hans

RE: Aandrijfas gescheurd??

Hoi Hans,

Welkom op het forum.

Was de aandrijfas zelf gescheurd, of alleen de moer die aan het einde van de aandrijfas zit? Dit maakt namelijk een heel verschil.

De aandrijfas bij een mini en een metro bestaat uit 3 delen. De binnenste homokineet (nr3), de as (nr2) zelf en de buitenste homokineet. Deze zijn alle 3 los te krijgen en zijn op zich gewoon uitwisselbaar met die van een andere mini/metro met schijfremmen. link
De binnenste en buitenste homokineet zijn de onderdelen die het meeste slijtage hebben. Deze vangen namelijk ook de meeste klappen op tijdens het rijden. Deze kosten ook niet zoveel en zijn redelijk makkelijk te vervangen. Hetzelfde geldt voor de bout die op de buitenste homokineet zit.

De as zelf is wat steviger en hoeft ook alleen de draaiende krachten van het blok over te brengen op de wielen. Deze gaan op zich niet zo makkelijk stuk. Deze kun je het beste 2e hands zien te krijgen, mocht deze kapot zijn. Nieuw zijn ze aan de prijzige kant.

Als je wat meer over de prijzen wilt weten, kijk de sites van de verschillende Engelse leveranciers na, of bel 1 van de bedrijven die hier aan de rechterzijde staan.

Groeten, Bram

RE: Aandrijfas gescheurd??

welkom op het forum ..

nieuwe aandrijfas kost bij een bekende engelse leverancier 50-55 engelse ponden, buitenste homokineet 30 ponden .. misschien moet je eens naar een grage die meer verstand heeft van Mini's ?! (of was dat bedrag inclusief montage?)

Bij een mini met schijfremmen zit achter de wielmoer een ring met een spleet, maar dat hoort zo, misschien heeft dat tot verwarring geleid?

succes,
Theo van den Bogaard

default

RE: Aandrijfas gescheurd??

Hartelijk bedankt Theo en Bram!!!! d:)b :D

Op basis van jullie informatie heb ik ernaar gevraagd. Ik kreeg als antwoord terug dat het aandrijfas niet gescheurd is, maar het schroefdraadgedeelte versleten is waardoor de moer steeds losloopt.
het gedeelte wat je moet bestellen is nr.3 ( de buitenste homokineet).

Weet iemand waar ik dit kan bestellen? Op de Engelstalige mini-verkopers kon ik geen passende beschrijving vinden. Of is het een universele homokineet zonder speciale maten of Engelse maten?

RE: Aandrijfas gescheurd??

Even met 1 van de sponsors rechts bellen, een beetje specialist heeft deze gewoon op voorraad.

Groeten, Jurgen

RE: Aandrijfas gescheurd??

Eigenlijk zou het niet moeten kunnen dat de moer steeds los loopt. Deze wordt namelijk geborgd met een splitpen. Als de moer namelijk telkens los loopt, dat zou betekenen dat hij de splitpen breekt. Dat is iets wat ik zelf, gelukkig pas 1x meegemaakt heb. Is namelijk iets wat niet vaak voor komt.

In de buitenste homokineet zit een gat, waar deze splitpen doorheen moet. link Zie het einde van de as hier. De Hub-nut is in het Nederlands een "kroonmoer", omdat hij er uitziet als een soort van kroon, waar die splitpen ook doorheen kan.

RE: Aandrijfas gescheurd??

maar het schroefdraadgedeelte versleten is waardoor de moer steeds losloopt.




Heb ik ook meegemaakt.
Zat speling op lagers bij de APK keuring.
Lag evenwel niet aan de lagers, doch aan de moeren welke erop zaten.
Andere moeren bij Rovergarage gehaald:
na plaatsen en proefrijden -> weer los.
Bleken het moeren met andere draad te zijn.
(Gingen er ook moeilijk op)
Moeren bij een Minicenter gehaald:
moeren konden er nu makkelijk met de hand opgedraaid worden.
op kracht gezet, en bleven toen wel lekker zitten.

8)

RE: Aandrijfas gescheurd??

als je er al eens andere moeren op geforceerd hebt denk ik dat je draad op je homokineet ook flink naar zn wiki wiki is. Ik zou het niet meer vertrouwen en je homokineten vervangen.