"dansende" snelheidsmeter

RE: "dansende" snelheidsmeter

Mijn snelheidsmeter heeft af en toe niet helemaal meer door welke snelheid aangegeven moet worden. De naald slaat dan redelijk uit. Weet iemand een oplossing? daarnaast vraag ik met ook af hoe een snelheidsmeter werkt. Is dat met pulsjes, net zo als bj een toerenteller, of met een soort dynamo??? Ik hoor jullie tips graag.

RE: "dansende" snelheidsmeter

De KM-teller wordt mechanisch aangedreven.

ik verwacht dan ook dat de connecter op de achterkant van de klok niet goed meer zit.

RE: "dansende" snelheidsmeter

Dat kan zijn zoals franske omschrijft.

Maar het kan ook dat de km kabel zijn tijd heeft gehad, ofwel er zit een knik in.

RE: "dansende" snelheidsmeter

Verder moet je even specificeren hoeveel "dansen" inhoudt, en wat voor snelheids meter het is.

Volgens mij dansen alle snelheids meters wel een beetje (in vergelijking met huidige auto's), maar hoe korter de wijzer hoe minder het opvalt. In geval van dubbele (of drie) klokken achter het stuur zijn de wijzers redelijk kort. Middenklokken zijn een stuk groter, en mijn ervaring is dat die ook wat meer dansen...

RE: "dansende" snelheidsmeter

Om even wat uitgebreider in te gaan op hoe het werkt: zoals gezegd wordt de snelheidsmeter + kilometerteller mechanisch aangedreven. Dit gebeurt met een kabel die in een buitenkabel ronddraait. De kabel wordt aangedreven vanaf een aansluiting op de versnellingsbak, nog voor de eindoverbrenging.

Om het nog even wat ingewikkelder te maken (niet essentieel voor het begrip van de werking, maar wat extra achtergrond): dat de kabel aansluit voor de eindoverbrenging betekent ook dat de snelheid waarmee de kabel draait in feite een maat is voor de snelheid waarmee de bak draait, en dat maakt nog niet dat het ook een maat is voor de snelheid waarmee de auto zich voortbeweegt. De daadwerkelijke snelheid van de auto is namelijk nog afhankelijk van twee factoren die nog na de bak komen, nl. de eindoverbrenging en de wielmaat. Aangezien deze twee factoren niet voor alle Mini's hetzelfde zijn, moet de snelheidsmeter afgestemd zijn op een specifieke eindoverbrenging en wielmaat. (Voorbeelden van eindoverbrengingen: 1:2,96 en 1:3,44. Zoals je vast weet zijn er Mini's met 10", 12" en 13" wielen - de laatste twee hebben nagenoeg gelijke wielomtrek i.v.m. lagere en hogere band, maar de eerste heeft een iets kleinere omtrek).