Koelvloeistof lekkage

RE: Koelvloeistof lekkage

Sinds dinsdag heeft m'n Mini last van een koelvloeistof lekkage.

Niet enorm drastisch, dus het loopt er niet direct uit. Maar na een stukje rijden ontbreekt er toch elke keer weer een halve liter. Mijn vermoeden is dus dat het er enorm langzaam uitsijpelt of onder druk vrijkomt. Heeft iemand er ervaring mee? (Uiteraard! :P)

Of ik nu 100km rijdt, of 25, telkens met bijvullen gaat er een halve liter in. Dus wie weet waar ongeveer het vloeistofniveau zit als er een halve liter uit je koelsysteem mist? Daar zit dan mogelijk het lek. En als het daar niet zit is de oorzaak toch de hoge druk.

RE: Koelvloeistof lekkage

Duik na het rijden eens onder de motorkap. Probeer uit te zoeken waar het lek ergens zit. Je zou ook aan het plasje onder de mini al een beetje moeten kunnen zien waar je moet gaan zoeken.

Het kan namelijk zijn dat ergens een slang wat oud is geworden en is gaan scheuren en dat daar de koelvloeistof uit lekt. Kijk ook de randen van je radiator na. Het kan zijn dat je daar vloeistof in ziet staan.

RE: Koelvloeistof lekkage

Gisteravond bijgevuld en vanochtend was het niveau gelijk. Dus de koelvloeistof lekt er niet uit als er geen druk op staat. Wat ik ga proberen is de leksporen even schoon te spuiten met water, en dan na een stukje rijden opnieuw te kijken waar er leksporen zitten.

RE: Koelvloeistof lekkage

Ronald,

Zoals ik je dinsdag aangaf kijk ook even naar de afdichtingsring in je radiateur, deze wil ook wel eens gaan scheuren, of dat de veer lam is, als je een slangetje aan je overloop hebt zitten zou je daar even een plastic flesje aan kunnen hangen, is deze na het rijden vol weet je dat je niet naar je slangenstelsel hoeft te kijken.

Ik lees het wel.

Succes

Gr. Jeffrey

RE: Koelvloeistof lekkage

Als je alles schoon maakt, droog dan ook alles af. Dan kun je makkelijker zien waar er iets tegenaan spuit, of waar iets lekt. Wat je eventueel ook kunt doen is talkpoeder op de verschillende plakken leggen en kijken of het droog blijft.

RE: Koelvloeistof lekkage

J. Spoor schreef:
als je een slangetje aan je overloop hebt zitten zou je daar even een plastic flesje aan kunnen hangen, is deze na het rijden vol weet je dat je niet naar je slangenstelsel hoeft te kijken.




Dit klinkt wel heel simpel en handig, ga het gelijk uitvoeren!

En de rest ook bedankt voor de tips natuurlijk.

Gistern heeft Ton ook geholpen met het zoeken naar de lekkage, we hebben nog geprobeerd de druk in de radiator na te bootsen met de kraan. Maar ik denk dat het toch lastig is om de druk van kokende koelvloeistof met je handen tegen te houden en na te bootsen met kraanwater. Maar als de lekkage groter was geweest was het op die manier waarschijnlijk wel gelukt.

default

RE: Koelvloeistof lekkage

koppakking niet lek?

RE: Koelvloeistof lekkage

Het probleem zit niet in de dop van de radiator. Overloop slangetje bleef helemaal droog. Na het starten begon de koelvloeistof al te lekken voordat de temperatuurmeter iets omhoog was gegaan. Het lastige is dat de fan wat druppeltjes alle kanten op kan blazen.

Stukjes die nat werden:
- Merktandjes voor het ontstekingstijdstip
- Aan de kop van het blok hing een druppeltje
- Het kokertje van de carterontluchting zag ook een beetje bruin van de koelvloeistof.

Aan de hand van dit plaatje:

- Merktandjes bevinden zich onder punt 8
- Druppeltje hing achter het kleine slangetje met nr 6. Dit slangetje heb ik onlangs nog vervangen door een nieuw slangetje.
- Het kokertje van de carterontluchting linksachter punt 7.

Sinds dinsdag heb ik er last van, Mini stond toen een tijdje stil met (verhoogd) stationair draaiende motor. Later die avond heb ik nog wel m'n topsnelheid van iets meer dan 130 (Voor Koos Spee: Lees 100) op de snelweg terug naar huis gereden en rook uit m'n uitlaat is me ook niet opgevallen. Kun je zo hard rijden met een lekke koppakking? Of zit het probleem bij de waterpomp pakking?

Mijn vraag onder andere omdat ik liever geen koppakking open haal als het niet nodig is. Alhoewel ik al wel een nieuwe koppakking heb liggen thuis, evenals waterpomp pakking.

RE: Koelvloeistof lekkage

Gisteren hebben we door wat tijddruk niet de tijd gehad om alles echt te testen. Slang is zo goed als zeker lekvrij, radiateur hebben we ook even gewisseld voor een andere. Lekkage zit voor zover zichtbaar was aan de achterzijde van de radiateur(dopzijde). Het korte slangetje tussen kop en waterpomp is nieuw(ruim een maand oud). Gisteren geen tijd over om met volle radiateur te testen, maar het zou inderdaad ook bij de kop vandaan kunnen komen, of bij de waterpomp. Radiateur dop is de oude van ronald zijn eigen radiateur, deze is inderdaad ook nog niet apart getest.
Maar komt goed wat mij betreft. 8)

RE: Koelvloeistof lekkage

Wat je kunt doen is de fan los te koppelen. Deze zit met 4 moertjes vast. Als je die los haalt, dan stroomt de koelvloeistof nog wel, maar zal niet meer weggeblazen worden.

Je geeft zelf al aan dat het aan de zijde van het blok zit. Ik heb zelf het idee dat de by-pass niet helemaal goed zit. Of dat daar wat koelvloeistof van de kop vandaan komt.

RE: Koelvloeistof lekkage

Klinkt inderdaad als de bypass of waterpomp zelf.

RE: Koelvloeistof lekkage

Ik ga morgen eerst eens een weekje op vakantie. En dan op de zondag na m'n vakantie de radiator weer loshalen, fan eraf, radiator terug en kijken waar het precies lekt.

Tips blijven natuurlijk welkom, ik heb er nu in ieder geval alle vertrouwen in dat het goed komt.

RE: Koelvloeistof lekkage

In het slangetje tussen de kop en het blok blijkt een heel klein gaatje te zitten. Terwijl ik dat slangetje onlangs nog vervangen heb. :?

Heb nu het slangetje van een oud blok erop gezet, weet nog niet of dit wel 100% afsluit. Maar binnenkort maar een ander slangetje op zetten.

default

RE: Koelvloeistof lekkage

Hallo Ik ben nieuw hier op het forum


ik had omstreeks dit onderwerp ook wat vragen

Ik heb hier een mini 1000 HL uit 1981. Toen ik eergisteren ging rijden viel me op toen ik uitstapte dat er een spoortje vloeistof op de grond lag. ik ben toen meteen onder de motorkap gedoken en kwam tot de ontdekking dat via de dop van de radiator en via het overloopslangetje vloeistof eruit gegooid wordt. Wat zou hier de reden van kunnen zijn. Ik had later toen de auto afgekoeld was nog gestart en gekeken in de radiator of er luchtbubbels vrij kwamen, maar ik zag niks en heb ook geen mayo achtige smurrie kunnen vinden. Dus ik denk dat een kapotte koppaking het niet is. Daarnaast had ik de slangen ook nog gecheckt maar die lekte niet dus het kwam puur uit de overloop en vanuit de radiatordop.

Weten jullie wat dit zou kunnen zijn? En wat ik er aan zou kunnen doen.

Alvast hartelijk dank voor alle hulp

RE: Koelvloeistof lekkage

Heb je je radiator recent bijgevuld? oude mini's hebben geen expansievat, dus als de druk oploopt dat kan het er alleen maar uit. (en dat gebeurd altijd als de motor warm wordt)
Dit kan gebeuren als je de radiator tot de rand hebt gevuld.

Als je in de radiator kijkt dan zie een matrix zitten, je mag tot net boven de matrix (1cm) vullen. originele radiator hebben een ondersteboven 'U' van ijzerdraad als indicator op de matrix zitten. d:)b