Mini start niet

default

Mini start niet

Ingediend door Steven Horsmans op

Goededag allemaal,

Sinds enkele maanden ben ik bezitter van een mini 1000cc innocenti uit 1975 en nieuw op dit forum😛. Na het invoeren bij RDW de APK laten uitvoeren met enkele (simpele) gebreken die inmiddels zijn opgelost.

Echter werd tijdens de APK geconstateerd dat de auto teveel co uitstoot had. Eenmaal thuis ben ik flink aan de gang gegaan om de APK problemen op te lossen. Voor het oplossen van de co uitstoot heb ik het brandstof verbruik afgesteld met een Gunson colortune bougie (met warme motor). Dit door aan de stelschroef en stationairschroef te draaien, aan de kleur van de Gunson te zien prima in orde.

Hierna heb ik de mini niet meer aan het starten gekregen bij een koude start. Wat heb ik allemaal getracht om hem weer lopend te krijgen:

  • Bobine vernieuwd, deze krijgt 12V spanning.
  • Bougiekabels vernieuwd (en in juist volgorde terug geplaatst). Bougies vonken allemaal, alleen het betreft NGK BP6ES bougies i.p.v. BPR6E bougies zoals voorgeschreven in haynes (Moet niet het probleem zijn naar mijn mening). Afstand met voelermaat is 0.8-0.85 millimeter
  • Verdelerkap vernieuwd (contactpunten waren aardig versleten). Rotor is vernieuwd.
  • Carburateur schoongemaakt (was nagenoeg schoon), luchtfilter is er tijdelijk af (is standaard filter en is schoon).
  • Dashpot olie vernieuwd.
  • Gecontroleerd of brandstofmotor werkt (deze werkt).
  • Aardkabel van motor naar frame schoongemaakt.
  • Verdeler staat op 2 uur (rotor) wanneer het vliegwiel op 1/4 staat. Ok, hieraan is nog wat af te stellen maar zou handig zijn als de motor warm is en uberhaupt eens blijft lopen..)
  • Compressie van alle cillinder is gemeten (alle cillinders circa 150psi, bij toedienen olie 160-170psi)
  • V-riem is vernieuwd.
  • Startmotor slaat gewoonlijk aan.

Enige wat ik vreemd vind is dat wanneer ik de Gunson bougie plaats bij cillinder 1 dan start cillinder 1 wel (aantal slagen) waarop de omwentelingen weer stoppen.

Ben al enige tijd op het forum hier rond aan het kijken maar heb nog niet het gouden ei gevonden. Hebben jullie voor mij de oplossing?

 

RE: Mini start niet

Zet deze vraag op de Facebook pagina van de Mini Seven Club Nederland. Dan hen je sneller antwoord.

RE: Mini start niet

Hoi Steven,

In principe heb je doe bougie helemaal niet nodig om de mini af te stellen. Je moet zorgen dat de ontsteking goed staan. Dat betekend dat je moet kijken naar het moment dat je contactpunten open/dicht gaan. Bij een 1000cc is dat met 4 graden. Het is moeilijk te zeggen op welk punt je ontsteking specifiek staat. Hier op de wiki staat een hele uitgebreide uitleg hoe je hem af kunt stellen. Daarnaast zou ik ook eens goed kijken naar de afstelling van je carburateur. Als hij wel rond wil draaien en heel even loopt en dan stil valt, dan kan het ook zijn dat hij te weinig brandstof krijgt. Dan wil de mini ook niet lopen.

default

RE: Mini start niet

Hoi (b)engeltje,

Zojuist dit filmpje bekeken en daarmee de ontsteking afgesteld:
https://www.youtube.com/watch?v=n6fTq2_ooR8&ab_channel=MINITOM

Eerst de verdeler afgesteld op 1/4 en dat het contactpunt net open gaat, zoals gezegd in het filmpje. Getracht te starten maar zonder succes.

Vervolgens het vliegwiel op 8 graden gezet (las dit ergens hier op het forum). Hetzelfde verhaal, motor start niet. Alle 4 de bougies vonken en zijn naar 10-20 seconden starten aan één stuk "nat".

Om exact af te stellen heb ik hier een stroboscoop liggen echter het blok moet eerst eens starten wil ik uberhaupt dit kunnen uitvoeren.

Voor wat betreft de carburateur. Staat weer op rijk afgesteld in de hoop meer brandstof te leveren. Carburateur geheel nagekeken, geen verontreiniging aangetroffen. Ook geen vreemde dingen gezien... Brandstofpomp voert brandstof aan, niet continue maar pulserend (is mechanische pomp).

Verder is er nog een condensator onderweg naar hier, ik verwacht hem morgen te krijgen via de post. Hopelijk maakt dat verschil.

 

*Update 4-5-2023* Statisch heb ik de mini nu afgesteld op 4 graden, contactpunt staat dan net open. Maximale opening van contactpunten heb ik ook opgemeten is 0,4mm. Rotor staat op 2uur dus dat klopt ook. Condensator is vernieuwd.
Het is mij wel opgevallen dat de spanning op de + en - van de bobine 10,9V bedraagt bij een volle accu, is dit misschien te laag? Betreft een Lucas sport bobine.

 

 

default

RE: Mini start niet

Neem eens een kijkje bij het kanaal van ACdodd op Youtube. Hij heeft meerdere filmpjes waarin hij uitlegt hoe je een Mini afsteld en waar je naar moet kijken. AC Dodd is in de Miniwereld vrij bekend met het afstellen van A-series motoren. 

Je die 10,9 volt kan er mee te maken hebben dat je een "balasted" type ontsteking hebt. Dan komt er inderdaad geen 12 volt op de plusdraad naar de bobine.