punt lassen verwijderen?

default

RE: punt lassen verwijderen?

Hoi,

Nou het blok is eruit (zie site: www.rono-it.nl/~mini) maar nu wil ik het plaat werk los gaan halen. Heeft er iemand tips om dit netjes en goed te doen?

Alvast bedankt,

Robert

RE: punt lassen verwijderen?

Voor de puntlassen te verwijderen is er een tool voor te verkrijgen.

Maar het gaat ook met een ijzerboor (geen bot boor)dat iets groter is dan de puntlas, er hoeft geen grote kracht op uit geoefend te worden.
Een regelbaar toerental op de boormachine is handig.
(tip)
Bij een te hoog toerental wordt het boor te heet en zal dus snel bot zijn en verbranden.

RE: punt lassen verwijderen?

Je kunt zelfs nog kiezen uit speciale tools. Een speciale puntlasboor, met centreringspuntje, of een puntlasfrees (zet je ook op de boor, maar deze boort niet de hele puntlas weg maar "snijdt" rondom de puntlas, als ik het goed heb.

default

RE: punt lassen verwijderen?

Hoi,

Ja ik ben maar een leek op dat gebied, maar ik wil het wel allemaal graag leren. Als je met een boor de puntlassen gaat verwijderen dan krijg je allemaal gaten natuurlijk. Als ik dan het niet plaatwerk erop zet, is het dan verstandig om het van onderuit te lassen? of hoe zouden jullie me dit aanraden?

Met een speciale puntlas boor, moet je dan ook gaten boren?

Groetjes, Robert

RE: punt lassen verwijderen?

Een puntlasboor is eigenlijk een soort frees met een centreer puntje. Het is niet de bedoeling dat je door beide plaatdelen heen freest natuurlijk, alleen de bovenste. Naam is eigenlijk wat ongeluk gekozen het is dus geen boor maar een freesje dat je op je boormachine zet. Je kan er een mooi rond gaatje in het bovenste deel mee maken.

Succes,
Henk

RE: punt lassen verwijderen?

Klopt helemaal Henk. Werkt wel goed zo'n puntlasuitboorfreesje (galgje :) ). Heb hem bij "Brezan" gekocht. Hadden ze zelfs op voorraad toen.

Daarvoor ging ik gewoon met de slijptol, hamer en beitel, aan de gang. Werkt ook.

RE: punt lassen verwijderen?

Klopt toch niet helemaal, Henk en Bert. Een puntlasboor is namelijk wat anders dan een puntlasfrees. Beide gaan op de boormachine, maar een puntlasboor is eigenlijk gewoon ene boortje, alleen met een centreringspuntje (dat vast zit). Op een puntlasfrees zit en centreringspuntje dat je indrukt, als ik het goed heb. Bij beide is het inderdaad de bedoeling dat je zover boort/freest dat de puntlast kapot is, maar niet dat je door beide plaatdelen heen bent.

RE: punt lassen verwijderen?

Let er bij het lassen op dat je niet met je lastoorts helemaal onderste boven gaat lassen want dan vallen de lasdruppels en zo allemaal naar beneden en niet op je laswerk, de druppels komen in de lasmond en maken kortsluiting tussen je kontaktbusje en het huis. Ze zijn er ook niet zo makkelijk uit te halen.
Probeer zoveel mogelijk van boven te lassen of van opzij zodat je lasmateriaal op en in het metaal komen inplaats van de grond of je overall.
Ik was hier niet van op de hoogte maar na een middagje :( :( :( had ik weer veel geleerd. Succes

RE: punt lassen verwijderen?

Lasdruppels? In je laswerk vallen?
Normaal gesproken moet je een inbranding hebben, dwz je brengt vloeibaar materiaal aan dat opgaat in het smeltbad dat op zijn beurt weer stolt en dan deel word van het plaatwerk of ander deel.

default

RE: punt lassen verwijderen?

Puntlasboor, puntlasfrees, een pot nat. Ik heb verscheidene freezen liggen, maar bij geen van allen verdwijnt de centerpunt zodra ik er met enige kracht indrukt. :? :?

Hmm, van onderen lassen?
Ik weet niet wat je van onderen te lassen hebt, maar ik zou er toch voor kiezen om alles zoveel mogelijk vanaf boven te doen.
En druppels? Als je druppels gaat zien vallen kan je beter ophouden.
Zoals Maarten het al zei, moet het inbranden waardoor er een smeltbad ontstaat enz. enz.

Bij de bodemplaat van Dikkie maak ik gebruik van een ponstang waarmee ik mooie ronde gaatjes in het nieuwe plaatwerk maak. Vervolgens deze van bovenaf dicht lassen.

RE: punt lassen verwijderen?

Misschien zit ik ernaast met die indrukbare punt, ik heb ook maar 1 keer zo'n frees gezien. Maar er was een duidelijk verschil met de puntlasboor die ik al kende, nl. dat de frees een soort mesjes had waarmee je een klein cirkeltje rondom de puntlas "uitsnijdt", in plaats van dat je de hele puntlas met een boor verspaant.