Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Hallo allemaal,

Er zijn enkele topics over ruitenwissers, maar over dit specifieke probleem heb ik niks kunnen vinden.

Enkele maanden geleden had ik ineens problemen met mijn ruitenwissers. Eerst leek het werkgebied verschoven te zijn (kwamen niet meer helemaal beneden en gingen te ver over het raamrubber heen aan de buitenkant), niet veel later hielden ze er helemaal mee op. We hebben de motor eruit gehaald en toe bleek al snel het euvel: de kabel die de wissers aandrijft was finaal afgebroken net na het aangegegoten stuk waarmee hij aan het motormechaniek bevestigd zit.

Nieuwe kabel gehaald, vervangen, kabel opnieuw ingevet en gaan. Prima gelukt, schouderklopje voor jezelf.

Maar gisteravond bleven de wissers ineens op hun buitenste stand staan; wis-was-wis-was-wis-niks meer. Ik dacht eerst aan een doorgebrande zekering, maar toen de motor uit was kon je horen dat de ruitenwissermotor wel werkte. Toen ik de wissers met de hand weer terugzette werden ze ook weer door de motor naar buiten geduwd, maar niet meer mee terug. Ik vrees dus het ergste, dat de kabel weer gebroken is (nog geen tijd gehad om het te bekijken, maar zal morgen gefixt moeten worden, dus suggesties bij voorbaat hoe dat te voorkomen zijn van harte welkom - eerst morgen kijken wat het precies is en dan nog even naar het forum voor suggesties wordt geen efficient gebruik van de zaterdag :)).

Zou het kunnen dat de kabel teveel belast wordt doordat de draaipunten niet soepel genoeg meer lopen (handmatig draaien gaat toch best soepel, je kan de wissers nu zonder veel moeite met de hand bewegen). Of gewoon domme pech met een slechte kabel? (Er even vanuitgaande dat de kabel weer gebroken is, misschien is het wel iets anders; verbinding tussen kabel en mechaniek op de een of andere manier los gegaan ofzo).

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Ha die Eelke,

Ik heb dit probleem ook een keer gehad, bij mijn eerste mini (zorgenkindje ->1 dag naar school -> 2 uur sleutelen).
Bij mij was inderdaad het probleem dat de moer welke de buitenkabel aan de motor / mechaniek vasthoud telkens losliep, de laatste keer had ik hem vastgezet met een heeele grote Bahco.
Toen is ie de laatste maanden nooit meer los (kunnen) gekomen.

Dit zou ook kunnen verklaren waarom hij de uitgaande slag wel doet, echter dit gebeurt ook als de kabel gebroken is, het zegt niet echt veel dus.

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Misschien die dingen waar de kabel doorheen gaat, onder de wissers zeg maar (de wheelboxes)?
Dat heb ik nl eens kapot gehad.

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Nee, want dan zouden niet beide wissers bewegen als ik er 1 verdraai. Daar zit het probleem duidelijk niet (hooguit wat ik al zei, dat het niet soepel genoeg gaat, maar ik kan het met de hand zo makkelijk verdraaien dat ik me eigenlijk niet kan voorstellen dat dat niet soepel genoeg is).

De suggestie van ayla begrijp ik niet helemaal. Ik kan het even checken, maar ik snap niet hoe dat probleem deze symptomen kan veroorzaken. Maar als het dat is zou dat mooi zijn, dat is ook wel even in Voorburg te fixen zijn.

Maar eigenlijk ben ik dus uit op suggesties voor het geval de kabel weer gebroken is.

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Nou Eelke, nu begrijp ik niet welk gedeelte jij niet begrijpt, maar goed, hierbij probeer ik het nog een keer duidelijker te omschrijven.
Als jij de beide ruitenwissers weer terug kan bewegen door tegen een van de 2 te duwen houdt dit in dat het probleem tussen de ruitenwissermotor en de eerste ruitenwisser zit.
Nu zeg je zelf al dat je enkele maanden terug je kabel vervangen hebt, dus is deze moer welke aan de buitenkabel vastzit losgeweest.
Het kan nu best zijn dat deze moer weer los is.
Als jij je ruitenwissers terug duwt naar de beginstand, duw je eigenlijk dus ook de kabel weer terug in de behuizing, als je de ruitenwisser dan aanzet zal de motor het geheel weer naar buiten duwen, dit is dus een enkele beweging van de ruitenwissers en zal er bij het terugtrekken van de motor/mechaniek de kabel zo ver naar buiten zijn gegaan dat deze niet meer teruggetrokken kan worden.
Als je even onder de kap kijkt naar de ruitenwissermotor, zal je in een oogopslag ;) zien welke moer ik bedoel.

Groet Ron

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Welke moer je bedoeld weet ik. Ik kan me alleen moeilijk voorstellen dat dit zo zal gaan, aangezien de "buitenkabel" niet flexibel is maar een metalen buis. Maar ik zal eens kijken.

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Dat bedoel ik dus juist, als deze 'kabel/buis' niet was opgeschoven, hadden de ruitenwissers nog wel gewerkt. 8)

groet ron

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Aan het uiteinde van de kabel zit een platdeel met een gat erin. Dat gat gaat over een pin van de RWmotor. Misschien is dat losgeschoten. Dan duwt de pin de wissers nog wel naar buiten maar kan ze niet meer naar binnen trekken. Die kabel breekt toch niet zomaar lijkt me, is nogal een stug ding.

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

ayla: en ik bedoel nou juist dat ik me slecht kon voorstellen dat het kon opschuiven, omdat het niet flexibel is :) Maar als jij het zegt en ook niet iets anders bedoelde dan zal ik dat maar aannemen. Nogmaals, ik ga het vanavond zowiezo checken.

Henkmarius: think again. Dat is dus precies wat er een paar weken geleden bij mij gebeurd is, zoals in mijn eerste post te lezen is (niet zomaar ergens halverwege, maar op de aanhechting met dat platte stuk dat jij bedoeld). Ik hoop inderdaad ook dat het iets simpels is, maar stel dat het weer hetzelfde is, dan is er misschien een reden waarom die kabel steeds breekt.

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

[@henkmarius]Dat zou kunnen idd. Dat suggereert Eelke ook al in z'n eerst post.

Maar de vorige keer is hij daar dus wel afgebroken. Dus stel dat hij nu weer daar is afgebroken, dan kan het pech zijn van een slechte doch nieuwe kabel. Of het probleem ligt ergens anders, waardoor hij telkens weer daar afbreekt. Dus nu is de vraag of iemand weet hoe die probleem voorkomen kan worden, ipv telkens opnieuw weer genezen.

[edit: Eelke was eerder...]

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Het zal wel zo zijn dat de kabel gebroken is, het komt echter ook wel eens voor dat het afsluitdeksel van het mechanisme op de motor los raakt waardoor de kabel van de aandrijfnok schiet, maar die kans is erg klein.

De moer die de doorvoer (pijp of buitenkabel) voor de kabel aan het mechanisme op de wissermotor verbind kan wel degelijk los raken. Hierdoor ontstaat toch enige beweging in het geheel waardoor de wissers niet meer helemaal precies hun werk doen, dus over de rubbers schieten. Wat lock tight of epo grip op de schroefdraad van de moer voorkomt ergernis voor de nabije toekomst.

Inderdaad kan het ook goed mogelijk zijn dat de twee tandwielhuisjes van de wissers aan de binnenkant geoxideerd of droog zijn. De assen van de wissers zijn van een aluminium legering, dit geeft een witachtige oxidatie en verpoedert en kan er toe leiden dat de werking minder soepel verloopt. Ik zou ze loshalen (zo’n werk is dat niet) en openmaken, ontvetten, met een staalborstel schoonmaken en met teflonvet in smeren en terug monteren. Dat teflonvet is een wit gekleurd vet welk speciaal voor racefietsen wordt gebruikt, het zorgt voor een heel soepele smering (als boter) en is uiteraard bij de race- fietsenmaker verkrijgbaar.

GrtZ The Little Red Mini

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Ayla had gelijk! De moer was inderdaad los en na vastdraaien werkte het weer. Dus dat was een snelle fix.

TLR-mini: ik heb nooit beweerd dat die moer niet los zou kunnen gaan, ik kon me in eerste instantie alleen moeilijk voorstellen dat dat dit effect zou hebben. Maar toen ayla volhield had ik al zoiets van, wie weet. Vooral inderdaad ook omdat het allemaal niet al te lang geleden los is geweest. Een beetje loctite was ik inderdaad ook al van plan.

Zoals al gezegd, de draaipunten van de wissers zelf draaien soepel, dus dan lijkt mij, if it ain't broke, don't fix it.

Bedankt iedereen voor alle suggesties.

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Eelke schreef:
........
Zoals al gezegd, de draaipunten van de wissers zelf draaien soepel, dus dan lijkt mij, if it ain't broke, don't fix it. ....




We hadden de draaipunten goed schoon gemaakt met remreiniger (overal, waar het vet is, goed te gebruiken)en weer voorzien van nieuw vet dus die liepen als een tierelier :D

RE: Ruitenwissers weigeren. Weer gebroken kabel?

Ze zijn alleen niet uit uit elkaar geweest, dus een beetje oud vet zit er nog wel in. Maar draaien doen ze inderdaad als de beste.