[Split] Stuurafstelling na ongelukje

default

RE: [Split] Stuurafstelling na ongelukje

Mijn nieuwe probleem past hier ook wel in denk ik... Gisteren moest ik op natwegdek een noodstop maken. Mini dwars over de weg, rats met 40 km/h de stoep op :x |:( Nu zit er geen speling in het stuur, maar trekt hij wel meer naar rechts dan eerst (na stelling). Ook moet ik om rechtdoor te rijden het stuur iets naar rechts draaien... beetje het gevoel van een fiets met een iets scheef stuur.... Ik heb ff onder de mini gekeken, en er lijkt wat de ophanging betreft niets krom... magoed, dat kan ik mis hebben. Is dit een kwestie van opnieuw stellen of zou er toch ook meer aan de hand kunnen zijn, en hoe kan ik dit testen/bekijken. Er zit geen speling in de wielen of het stuur.

De klap was best heftig, want ik heb nu ook tussen mijn spatscherm en paravan links een barst in de lak ;(

RE: [Split] Stuurafstelling na ongelukje

Adonias schreef:
Nu zit er geen speling in het stuur, maar trekt hij wel meer naar rechts dan eerst (na stelling). Ook moet ik om rechtdoor te rijden het stuur iets naar rechts draaien... Ik heb ff onder de mini gekeken, en er lijkt wat de ophanging betreft niets krom...




Hmm vervelend inderdaad. Door de (harde) klap verbuigen/verstellen verschillende instellingen inderdaad vaak. Is overigens bij alle auto's zo. Is in eerste instantie niets om je zorgen over te maken, maar kan uiteraard wel irriteren. Je wil het stuur graag gewoon recht hebben. En de mini gewoon zonder naar rechts te trekken gewoon goed recht sporen.

Er kunnen een aantal dingen versteld kunnen zijn. Ten eerste de spoorstangen. Deze kunnen krom zijn. Dit zijn de stangen welke schuin diagonaal van je wielophanging naar je voorste subframe/front bevestiging lopen. Verder kan de stuurstang zelf krom zijn. Loopt van stuurhuis (binnenste stuurkogel) naar buitstenst stuurkogel. Als laatste en meest waarschijnlijke is je stuurhuis verschoven. Deze zit vast met u-bouten aan het onderste deel van het schutbord. Het stuurhuis is dan wat door de u-bouten verschoven. Is te verhelpen door in het interieur de 4 moeren los te draaien, en het zaakje weer recht te zetten. Zijn dezelfde 4 moeren die je losdraait om een stuurkolom verlager te monteren.

Zou daarna je mini laten uitlijnen om het scheeftrekken op te lossen wat er al in zat als ik het goed las.

Groeten Bert. (die blij is met z'n Avatar. Bedankt Eelke)

default

RE: [Split] Stuurafstelling na ongelukje

thnx voor de split...

Ik heb net gekeken, en het [i:3vzod6qr]lijkt[/i:3vzod6qr] alsof mijn linkerachterwiel naar binnen staat... nou ja, gedraaid eigenlijk, (zoals een voorwiel draait bij het sturen dus)... Ook, als ik mijn stuur iets draai als ik stilsta, hoor ik wat piep geluiden bij mijn rechterwiel vandaan komen... nou ja, ik ga wel kijken. De spoorstangen lijken overigens wel recht te zijn.

Wat en hoe kan ik allemaal stellen eigenlijk?

RE: [Split] Stuurafstelling na ongelukje

Adonias schreef:
Ik heb net gekeken, en het [i:1ewalp12]lijkt[/i:1ewalp12] alsof mijn linkerachterwiel naar binnen staat




Zou best wel kunnen hoor. Komt bij zo goed als alle mini's voor. Als je ook goed kijkt als je achter een andere mini rijdt zie je vaak dat ie "schuin" rijdt. Zoals een jonge hond loopt, of een kreeft. Rechtdoor maar schuin. Komt omdat het achtersubframe vaak niet geheel recht staat.

Verder weet ik dat de voorwielen altijd een paar graden "toe in" staan. Naar binnen gedraait. Voor de rechtuitstabiliteit. Zou kunnen dat de achterwielen dat ook voor welke reden dan ook hebben. Maar dat weet ik niet zeker.

Maar hebben je achterwielen dan ook een klap gehad?? Want ik beide gevallen moet het niet echt met het oog zichtbaar zijn dat ie scheef staat. Als het flink is, is het niet goed uiteraard....

Bert.

default

RE: [Split] Stuurafstelling na ongelukje

Ik stond met de hele mini op de stoep, dus ook de achterwielen hebben een klap gehad. Ik heb ff de alle wielen gevoeld, en geen enkel wiel heefd speling, wat ik eerder zou verwachten bij een klap dan scheefstand. Wat het subframe betreft, dat zit er net nieuw onder, en daar verwacht ik ook geen problemen mee... hoop ik :x

Ik ga volgende week de mini even op de brug zetten om alles te checken.

Ow ja, wat me ook opviel, is dat als ik het stuur draai, dat de stuurhuls (de stang die nog in de koets loopt) iets meebeweegt... alsof de stuurstang daarbinnen dus iets krom is... is maar ietsje, en ik hoor niets aanlopen, en alles loopt nog soepel... maar ook hier: :x

RE: [Split] Stuurafstelling na ongelukje

Adonias schreef:
Wat het subframe betreft, dat zit er net nieuw onder, en daar verwacht ik ook geen problemen mee... hoop ik :x

Ik ga volgende week de mini even op de brug zetten om alles te checken.




Het feit dat het subframe er nieuwe onder zit doet niets af aan het feit dat de mini niet scheef zou rijden. Wat is al zei, bijna alle mini's hebben het (is meer uitzondering als het niet zo is). Is gewoon gebrek aan nauwkeurigheid van het subframe en de bevestiging hiervan. Heeft niets met fout monteren/onkunde of net nieuw te maken.

Op de brug om te checken is zowiezo verstandig uiteraard.

Groeten Bert