verstralers

RE: verstralers

Heb pas een setje verstralers gekocht. Wil ze op het grootlicht en seinlicht aansluiten. Is dit mogelijk en heb ik een apart relais ervoor nodig?
Heeft iemand er misschien ook een schema van voor ze aan te sluiten?
zou best handig zijn.

RE: verstralers

Een apart relais is wel verstandig, ik heb al regelmatig gehoord dat iemand zijn bedrading heet doorgefikt met extra verstralers. Schema ziu je in het Haynes-boek moeten kunnen vinden.

RE: verstralers

Dan zal ik er maar een apart relais er tussen zetten.
Maar hoe zit het eigenlijk met de keuring. Mag dat zo als ik het wil.
dus op het grootlicht en seinlicht, want in sommige setjes zit een schakelaar er bij.

RE: verstralers

Ik heb er twee in de grill, nog nooit last mee gehad, zijn gelijk geschakeld met het groot-licht(wel via een relais)

RE: verstralers

Sterker nog, volgens mij is dat gewoon het beste. Voor verstralers gelden volgens mij dezelfde beperkingen als voor grootlicht (m.a.w., je mag het alleen gebruiken als je grootlicht mag gebruiken). Wel zo makkelijk dus om het gewoon parallel te schakelen. Bij mij zit het in elk geval ook zo (inderdaad ook met het seinlicht).

Nog een idee wat betreft het schakelen: je kunt natuurlijk het groot/seinlicht-signaal gewoon vinden op de lampunit. Draadje van 1 van de aansluitingen voor het grootlicht op 1 van de lampen naar het relais en groot feest.

RE: verstralers

Volgens mij was het het blauw-witte draadje.

RE: verstralers

Het is inderdaad het blauw witte draadje. Heb alles al aangesloten en alles werkt. Ik moet alleen nog een relais er tussen plaatsen, als dit toch het beste is. Maar dat lukt ook nog wel. Welk relais kan ik het beste gebruiken. Voor hoeveel ampere.

RE: verstralers

Euh, ff rekenen. Vermogen van de lampjes in Watt delen door 12V (P=U*I, dus vermogen is spanning maal stroom, dus stroom is vermogen gedeeld door spanning), vermenigvuldigen met twee (twee lampjes) en dan nog eens wat veiligheidsmarge. Ook zorgen dat de zekering waar je de stroom vandaan haalt voldoende sterk is, en de draad die je gebruikt, natuurlijk.