Welk type olie?

RE: Welk type olie?

[Gesplit uit het topic "Olie kleur?" - EB]
Hoi ik heb een vraag deze topic gaat toch over olie nou heb ik 20W50 minerale olie voor de mini gekocht dat hoorde ik op dit forum en nu zegt de rest van nederland dat dat niet goed is nu ga ik als beginende mini rijder er niets meer van snappen kunnen jullie me het voor eens en voor altijd goed uitleggen alvast bedankt |:(

RE: Welk type olie?

Het is jammer dat de vraagbaak dichtzit, daar staat een artikeltje in over olie. In het kort komt het erop neer dat hoe hoger de getallen in de aanduiding, hoe dikker de olie is. Het getal voor de W zegt iets over de dikte bij "koude" motor (ik weet niet precies de temperatuur die erbij hoort, zal wel iets van 20 graden zijn), het getal na de W zegt iets over de dikte bij warme motor (waar de getallen precies voor staan zal ik je nu even niet mee vervelen - als je het wil weten hoor ik het wel).

Vooral bij een wat oudere Mini kan een wat dikkere olie wel nuttig zijn, minder lekkage. Ook met het ook op "speling" in wat meer verseleten onderdelen zal het wel helpen. Het betekent echter ook dat het vooral in de winter lastiger kan zijn om te starten; vergelijk het maar of je in een potje water of in een potje stroop probeert te roeren :) Ik gebruik zelf ook een 20W50 olie, Transverse M van Millers (op aanraden van S+S Tuning, speciaal voor Mini's, met het oog op de versnellingsbak die de olie met de motor deelt - of het echt scheelt weet ik niet, het zal wel goed zijn). Nieuwere Mini's zijn beter bedient met "gewone" 10W40 olie, die o.a. bij elke benzinepomp te koop is.

Hoe het mineraal/synthetisch verhaal in elkaar zit weet ik niet precies. Ik geloof dat het vnl. niet zo'n strak plan is om ze te mengen.

RE: Welk type olie?

brenda schreef:
en nu zegt de rest van nederland dat dat niet goed is




Vooral niet letten op de rest van Nederland (tenzij ze verstand hebben van mini's :) ) 20W50 is redelijk dikke olie, en in termen van huidige auto's gesproken HELEMAAL dik. Echter de mini stamt uit 1959. En het ontwerp van de A-motor die in de mini zit is zelfs nog een stukje ouder. Dus ondanks dat je een mini kan hebben van bouwjaar 2000 blijft het een oud ontwerp. Ook bij deze motoren wordt gewoon 20W50 gebruikt.

Het nadeel van dikke olie is kou. Bij een lage temperatuur is de olie extreem dik. Dan kan de olie ervoor zorgen dat motor zoveel wrijving krijgt dat ie dusdanig zwaar ronddraait dat ie niet wil starten. Mijn ervaring is echter dat dit in de praktijk niet snel gebeurt. En vaak heeft het niet starten bij kou vaker oorzaken bij slechte contacten en ander achterstallig onderhoud.

Gewoon gebruiken dus die dikke olie, vooral als de motor al wat kilometers gelopen heeft zoals Eelke al uitlegde.

Oja, en het is idd niet zo best verschillende soorten olie te mengen. Vooral synthetisch en niet syntetisch schijnt leuke explosieve gebeurtenissen met het motorblok te kunnen veroorzaken.

Bert

RE: Welk type olie?

hoe staat dat dan met de minerale olie die heb je toch nodig omdat je versnellingsbak op de zelfde olie loopt.Mijn mini is een 1300i bj 1995 met 80000 kilometers op de klok

RE: Welk type olie?

Dat heb ik nog nooit eerder gehoord. Alleen dat de olie wat vaker ververst moet worden, omdat hij voor het blok en de bak is. Die Transverse M olie waar ik het over had is speciaal voor de gedeelde bak- en motorolie ontwikkeld, maar of het er iets mee te maken heeft dat het mineraal zou ik niet weten.

RE: Welk type olie?

Net als Eelke heb ik dat ook nog nooit gehoord. Je hebt niet specifiek voor het feit dat de mini de versn. bak plus blok deelt minerale olie nodig. De olie "slijt" alleen wat harder daardoor. Daarom zou je het liefst zo hoog mogelijke kwaliteit willen (bij voorkeur synthetisch aangezien deze veel hoogwaardiger zijn. Echter voornamelijk "dun" te krijgen). Als alternatief vervang je de olie dus wat vaker....

Bert.

RE: Welk type olie?

het staat op de site van Fokko
ik weet het ook niet dit verhaar stond ook in de vraagbaak van dit forum

[URL-etje gerepareerd - EB]

RE: Welk type olie?

Aha. Ik zal Fokko op z'n woord moeten geloven :) Echt kwaad kan het niet, volgens mij, om synthetisch te gebruiken. Dat mineraal beter is zou best kunnen.

Dat in het vraagbaak-artikel (momenteel niet beschikbaar) hetzelfde staat kan kloppen, dat is hetzelfde verhaal :)

RE: Welk type olie?

Net als jij Eelke geloof ik ook niet dat synthetisch kwaad kan. Ik durf wel mijn vraagtekens bij het verhaal op Fokko's site te zetten. Vooral het gedeelte dat de versnellingsbak synthetische olie "kapot" maakt. Het wordt bij motorfieten aangeraden synthetische olie te gebruiken, juist omdat de meeste motorfietsen gecombineerde carter, en versnellingsbak hebben. Net als de mini.

Maar nu ik wat meer van je mini weet (95-er cooper, met 80.000 km) kan ik je zeker zeggen dat er met 20W50 niks mis is.

Bert

RE: Welk type olie?

van de ree in schiedam een mini garage staat ook in het club blad adviseerd het ook en nu staat de mini daar voor het na trekken van de kop en ik vroeg wat voor olie doe je er in he zegt dat er gewoon minerale olie in moet omdat dat beeter is :?

RE: Welk type olie?

Heb je hem ook gevraagd waarom?

Beetje hetzelfde als die rant die ik gisteren had op de mailinglist over dat een RC40 uitlaat het beste is; eigenlijk boeit zo'n mening alleen als je ook de motivatie kent. Als die vervolgens is "die en die zegt het" - (in het geval van de uitlaat het boek van David Vizard), dan is die mening/overtuiging op zich weinig waard; het komt dan puur aan op de motivatie van "die en die". En dat de "doorverwijzer" die niet kan geven geeft wel aan hoe goed hij/zij er zelf over heeft nagedacht. (Ben ik nog te volgen, of is het nu te cryptisch?)

RE: Welk type olie?

brenda schreef:
ik vroeg wat voor olie doe je er in he zegt dat er gewoon minerale olie in moet omdat dat beeter is :?




Nou dat klopt toch met alle verdere geluiden? Synthetische olie is een recentere ontwikkeling, en in veel gevallen superieur aan minerale olie. Echter niet voor mini-motoren. Zoals hierboven al gesteld kan ik me niet voorstellen dat het kwaad kan, maar minimotoren zijn ontworpen op minerale olie, en dikkere olie dan tegenwoordige motoren.

Bert