Wie wil zijn uitlaat geluid "showen"

RE: Wie wil zijn uitlaat geluid "showen"

Voor mijn nieuwe Mini ben ik op zoek naar optisch mooie, maar vooral goed klinkende uitlaat. Dat wil zeggen een mooi geluid, niet een oorverdovend geluid. Ik wil zoiezo een centre exhaust en twijfel over:
-Maniflow single box centre exit mpi exhaust (LS04BI)
-Maniflow twin box centre exit dtm twin tailpipe mpi (LST04BIDTM)

De eerste optie klinkt het meest classic, met de "a-serie's burble". De tweede optie is optisch mooier om te zien (vind ik). Alleen zal het geluid vlakker en monotoner zijn en ik vrees voor een vervelende dreun op de snelweg.

Aangezien iedereen een andere smaak heeft en het erg lastig is om sensaties via een forum bericht te delen is mijn vraag als volgt: wie woont er in (de omgeving van) Gelderland / Brabant, heeft er een standaard MPI met een centre exit single box single pipe of een centre exit twin box dtm en vindt het leuk om met mij eens een rondje te rijden om het geluid van zijn auto te "showen"? Dat zou mij zeker helpen om te bepalen wat het mooist klinkt en wat de meest verstandige aanschaf zou zijn.

Ik hoor het graag! d:)b

RE: Wie wil zijn uitlaat geluid "showen"

Zondag 7 Juni ben ik in Boxtel, bij Generation Mini (Classic Car Park)
Ik weet niet of jij hier ook naartoe gaat? Anders kunnen we wel een stukje gaan rijden met m'n MPI :D

RE: Wie wil zijn uitlaat geluid "showen"

Ben ik wel van plan. Dus zoiezo leuk!

Ik zie wel dat jij de motor o.a. voorzien hebt van een andere cylinderkop en een open luchtfilter. Heb je wel een twinbox dtm systeem? Ik ben bekend met de single box fletcher DTM in combinatie met een open lucht filter. Super bruut en super vet, zeker met die terugslag wanneer je het gas los laat. Dat is echter niet wat ik zoek voor mijn auto. Dat is namelijk té luid en te racey. Mijn mini is mechanisch standaard met eigenlijk de uitlaat als enige uitzondering.

Kortom: ondanks dat ik het altijd gaaf vindt om een rondje te rijden, is dit niet het geluid / ervaring waar ik naar op zoek ben (als je inderdaad een single box fletcher DTM met open lucht filter hebt).

RE: Wie wil zijn uitlaat geluid "showen"

Ik heb idd een single box fletcher DTM (wel met katalysator). Het K&N filter wat ik heb is een inlegfilter in de originele luchtfilterbehuizing.

De Mini maakt idd een super bruut geluid.
Ik rij er niet dagelijks mee, dus hij mag wel wat geluid produceren >:)

Je kan mijn Mini herkennen aan zijn naam: 't Blauwe Monstertje

RE: Wie wil zijn uitlaat geluid "showen"

Iets om ook nog over na te denken: het materiaal van de demper / pijpen heeft ook invloed op de klankkleur van het uitlaatgeluid.
Een stalen systeem klinkt "warmer"/ "bruiner" dan een roestvrijstalen systeem.

Uit eigen ervaring kan ik je het volgende schrijven:
Ik begon met een single box RC40 systeem van rvs. Ondanks dat de demper hagelnieuw was en dus ook nog vol met het dempingsmateriaal, het geluid was erg schel bijtend, bijna klepperig. Luister en huiver: link

Ik heb er toen voor gekozen een middendemper tussen te lassen, een cherrybomb ("glasspack"). Dit maakte het geluid veel prettiger. link
Nu is het een mooie kakafonie samen met het inlaatgeluid (Mikuni PHH44 met pipercross sokken) en de rechtvertande dropgears.

RE: Wie wil zijn uitlaat geluid "showen"

@Mini Classic: het Blauwe Monsterje weet ik vast wel te vinden d:)b

@Streetscreamer: dank voor de filmpjes. Op zoek naar een mooi geluid was ik ze al eens tegengekomen. Jammer van het weer tijdens die hillclimb ;) Qua materiaal zal het wrs geen rvs worden. Ik neig naar een Maniflow einddemper en die zijn niet van RVS. Begrijp van jou goed dat je met een glasspack een beetje tussen een twinbox systeem en een singlebox systeem in zit?

RE: Wie wil zijn uitlaat geluid "showen"

Ik zou zo even niet weten hoe een middendemper van een twinbox systeem in geconstrueerd. Dat kan zelfs per fabrikant verschillen. Vizard heeft daarover ook een leuk hoofdstukje geschreven met allemaal doorgezaagde dempers op de foto.

Een glasspack is een absorbtie demper. Je kan dus er doorheen kijken, de buis heeft gaatjes en daar zit dempingsmateriaal omheen. Door de cilindrische vorm echter niet zoveel als dat je bij ovale dempers ziet.

RE: Wie wil zijn uitlaat geluid "showen"

Hi,

Ik had vroeger een Wood & Picket rvs demper (alles verder ook rvs) op mijn eerste Mini. Klonk als een beschaafde v8, diep en prachtig. Ik weet alleen niet of die nog te krijgen zijn?

Gr.,

Marco