Spam op het forum: klik nooit op links

RE: Spam op het forum: klik nooit op links

Beste forummers,

Het is jullie misschien (maar misschien ook niet) opgevallen dat er zo nu en dan vreemde, Engelstalige berichten op het forum worden geplaatst, over "erotische" filmpjes (althans, dat wordt beloofd), wondermiddelen, hypotheken, etc. etc. Dit is gewoon onvervalste spam, zoals je die al kent van je email.

Soms is ook werkelijk het aangeboden product te vinden en gaat het de plaatser van het bericht erom om mensen naar zijn (m/v) site toe te lokken en om te scoren bij zoekmachines zoals Google, waar de waarde van een site voor een belangrijk deel bepaald wordt door het aantal andere sites die links ernaar bevatten.

Vervelender is dat het soms ook echte booswichten zijn (in tegenstelling tot "zomaar" onbeschofte aso's) waarbij een link niet echt naar dat spannende filmpje over Christina Aguilera leidt, maar naar een virus.

Er zijn maatregelen genomen om dit te beperken, maar er komen toch nog spam-berichten door de verdedigingslinies heen. Wij als moderator-team halen deze rommel weg zodra we het zien, maar wij zijn ook niet permanent op het forum aanwezig, dus zoiets kan toch nog enige tijd overleven op het forum. Daarom dit: klik nooit op een link in een bericht dat er verdacht uitziet. Dit geldt ook voor homepages van onduidelijke nieuwe gebruikers. Je computer kan geïnfecteerd raken met allerlei rotzooi, in veel gevallen zonder dat je het (meteen) in de gaten hebt. Problemen kunnen varriëren tussen het aanpassen van de homepage in je browser naar de site van een spammer tot aan beschadiging van de gegevens op je computer of inzage in je prive-gegevens.

Er loopt een discussie over dit onderwerp in Site Algemeen.

Groeten,

Eelke