Waarom heet het eigenlijk Mini Seven Club?

RE: Waarom heet het eigenlijk Mini Seven Club?

Komt dat omdat het allemaal begonnen is met een Mini Seven ofzo? Ik wil dit toch wel eens weten.

RE: Waarom heet het eigenlijk Mini Seven Club?

Hadden we nou maar een mailinglist-archief... :)

Hoe het precies zit (vooral qua historische volgorde) vergeet ik elke keer weer, maar het komt doordat toen de Mini geintroduceerd werd, hij nog niet Mini werd genoemd. Bij BMC hebben ze toen de auto onder twee merknamen uitgebracht; de Austin Seven (als opvolger van de vroegere Seven, het Engelse alternatief van de T-Ford) en de Morris Mini Minor (als klein broertje van de Morris Minor).

De club is in eerste instantie voor de ene variant opgericht, maar korte tijd later is de naam aangepast en is ook de andere variant toegelaten. Een Club dus voor de Morris Mini (Minor) en de Austin Seven. Toen de auto later gewoon onder de enkele noemer "Mini" bekend raakte is de naam van de club nooit aangepast (waarom ook, zit een leuk stukje historie aan vast). Het geeft dus aan hoe oud de club is: zo oud dat de Mini toen nog niet eens in het algemeen als "Mini" bekend stond.

Dat de auto ooit Mini Seven zou hebben geheten is een vergissing [afgezien van een model dat Rover laat in de jaren 90 nog heeft gevoerd, maar dat moet je als eerbetoon aan de Austin Seven zien].

RE: Waarom heet het eigenlijk Mini Seven Club?

De club bestaat al langer dan ik dacht. Bedankt voor deze informatie! Ik zit er namelijk aan te denken om lid te worden, dus leek het me wel aardig om wat meer over de historie te weten.

Dan is er nog 1 ding dat ik graag wil weten: ik zie regelmatig een 'Mini Seven' te koop staan. Die informatie klopt dus niet?

RE: Waarom heet het eigenlijk Mini Seven Club?

Euh.... Graaf, graaf... Ik geloof dat Rover nog niet zo lang geleden wel een Seven-uitvoering van de Mini op de markt had. Als het een beetje recente is (late jaren 90), kan dat slaan op die uitvoering. Was natuurlijk leuk bedoelt als referentie naar het verleden, maar wel lekker verwarrend :)

[Edit: typos]

RE: Waarom heet het eigenlijk Mini Seven Club?

Zeker verwarrend. Vandaar dat ik dacht dat daar de club naam vandaan kwam.

Dit stond trouwens in de advertentie die ik vond:
Mini Cooper Seven Coupe, 2000, Solar, 4500 km 7/8/00 , electrisch dak

Die is zelfs nog van 2000!

RE: Waarom heet het eigenlijk Mini Seven Club?

Dat kan kloppen, het is een van de laatste uitvoeringen geweest. Die toevoeging Coupe vind ik wel raar, maar je weet nooit.

RE: Waarom heet het eigenlijk Mini Seven Club?

Dit topic werd net gelinkt als antwoord op een vraag, maar er is inmiddels een wat uitgebreider antwoord in de FAQ Vraag & Antwoord:

FAQ Vraag & Antwoord schreef:
Waar komt dat "Seven" in "Mini Seven Club Nederland" eigenlijk vandaan?
Dit hangt direct samen met de lange historie van de Mini Seven Club, die bijna net zo lang is als die van de Mini zelf.

Toen de Mini geïntroduceerd werd, in 1959, werd hij nog niet Mini genoemd. BMC (British Motor Corporation) had de auto ontwikkeld en had toen heel wat merken onder haar vleugels, waaronder Austin en Morris. Het kleine autootje, ontwikkeld als volwaardig alternatief voor de toenmalige "bubble cars" die op hun beurt hun bestaansrecht te danken hadden aan de oliecrisis, werd onder deze twee merknamen gelanceerd. De Austin-variant werd Austin Seven (veelal geschreven als Se7en) genoemd, als opvolger van de vooroorlogse Seven, die in Engeland zo'n beetje dezelfde rol vervulde als de T-Ford in Amerika. Bij Morris werd het de Mini Minor, als klein broertje van de Morris Minor. De autootjes verschilden op details, zoals het patroon van de grille.

De club is in 1962 opgericht als de Austin Seven Club Nederland, voor berijders van de Austin. Al snel rees echter het besef dat het niet meer dan logisch was om ook berijders van de Morris Mini (Minor, maar die laatste toevoeging verdween in de volksmond al snel) toe te laten tot de club. En dus werd de club omgedoopt in Mini Seven Club Nederland, voor eigenaren van de Morris Mini en de Austin Seven.

Toen de auto later gewoon onder de enkele noemer "Mini" bekend raakte is de naam van de club nooit aangepast (waarom ook, zit een leuk stukje historie aan vast). Het geeft dus aan hoe oud de club is: zo oud dat de Mini toen nog niet eens in het algemeen als "Mini" bekend stond.

Het is dus een misverstand dat de auto ooit voluit Mini Seven heette. Als eerbetoon heeft Rover laat in de jaren 90 wel een uitvoering gevoerd die Mini Seven heette, maar dat moet meer als eerbetoon aan de Austin Seven gezien worden.




Inmiddels heeft de geschiedenis zich herhaald, want ook BMW heeft nu een Mini Seven uitgebracht.

RE: Waarom heet het eigenlijk Mini Seven Club?

Gelukkig blijft het dan wel een BMW en zijn de orriginele mini's gewaarborgd van de orriginele naam. Aan de andere kant is het ook weer leuk dat de juppen van tegenwoordig (sorry Eelk, ik weet dat jij er ook een rijdt) weer in contact komen met een stukje geschiedenis. Iets waar niemand tegen op kan.

RE: Waarom heet het eigenlijk Mini Seven Club?

Enneuh het was zelfs zo dat Austin Seven rijders wel stemrecht binnen de clubvergadering hadden en Morris rijders niet!