Blog?

RE: Blog?

Hallo allemaal,

Sinds enige tijd heb ik een blog, http://www.blokspeed.net

Nu heeft de blog-software die ik gebruik, bBlog, de mogelijkheid om sites op de hoogte te stellen van een update in het blog. Natuurlijk moet die site daar wel ondersteuning voor hebben.

Ik vroeg me af of er meer mensen met een blog zijn, en zo ja, of jouw blog ook die mogelijkheid heeft. Als er animo voor is, dan kan er misschien een voorziening getroffen worden dat ergens op het forum automatisch een post wordt gemaakt als je blog wordt geupdate.

Idee?

Groeten,

Eelke

RE: Blog?

Euh... niet om 't een of ander hoor, maar wat is een blog? :?

Ik ken aardig wat IT-termen, maar deze heb ik nog niet gehoord...

RE: Blog?

Ik vind zo'n blog wel heel leuk, maar ik snap er (nog) vrij weinig van :?

RE: Blog?

Doel je op RSS-feed?
Ik weet wel dat Pivot ( www.pivotlog.net ) ook een RSS-feed heeft. Heb ik zelf ook gebruikt voor mijn site (die voorlopig niet gebruikt wordt).
Denk dat maar enkele blogs van forumleden echt alleen over mini's gaan... Voor mij hoeft het dus niet op de site gezet te worden, maar voor die mensen is het misschien leuk. Krijgen ze ook gelijk meer bezoekers ;)

RE: Blog?

Sander-T schreef:
Euh... niet om 't een of ander hoor, maar wat is een blog? :?

Ik ken aardig wat IT-termen, maar deze heb ik nog niet gehoord...




Een blog is een dagboek op internet. een goed voorbeeld is de blog van Demelza: link

Voor de mensen die niet de kennis of de tijd hebben om zoiets te maken kun je er snel (in 1 uur) eentje in elkaar flansen met de nieuwe dienst spaces van msn op link bv mijn log:link Deze werkt wel leuk samen met msn messenger 7 (klik maar eens op het poppetje naast m'n msn naam als je mij in je lijst hebt staan en de beta versie van msn 7 hebt) Nadeel is natuurlijk dat het allemaal standaard is en dus niet zo mooi en flexibel als een eigen site. Daarentegen kost het dus allemaal niet zoveel tijd en kennis.

Het is bij spaces mogelijk om lezers op de hoogte te houden van nieuwe weblogitems door een vinkje te zetten bij extern publiceren via RSS. Nu heb ik dat vinkje daar neer gezet en wil ik wel eens weten hoe mijn lezers (als ik die al heb ;) ) op de hoogte worden gehouden. Een berichtje op het forum als er weer een update is, is natuurlijk wel leuk :D

RE: Blog?

RHR schreef:
Een blog is een dagboek op internet. een goed voorbeeld is de blog van Demelza: link



Of natuurlijk het voorbeeld dat in de eerste zin van de eerste post van dit onderwerp genoemd wordt. O:)

Wat je nog vergeet de vermelden: blog is een afkorting van weblog; een logboek op het web dus.

Maar het gaat niet om een RSS-feed, het gaat enkel om een seintje dat er een update is. Bij Het blog dat ik voor mijn site gebruik (en Demelza dus ook sinds kort), bBlog, heet dit een ping. Ik weet alleen niet hoe gestandaardiseerd dat is en ik verwacht dat die voorgebakken blogsites dat ook niet bieden.

OK, mijn blog gaat niet uitsluitend over Mini's, maar wel vaak.

RE: Blog?

Maar is RSS-feed niet hetzelfde principe dan?

RE: Blog?

Nee. Een RSS-feed levert op een willekeurig moment een lijstje van de meest recente posts/topics op. Is dus client-side driven, degene die de RSS-feed bekijkt vraagt via een URL een bestand op.

Dit ping-principe werkt de andere kant op; je geeft in de configuratie van je blog een URL op, waar een ping-processor achter moet zitten. Wanneer er dan een update wordt geplaatst op de blog, wordt er een request naar die ping-processor gestuurd, die daardoor ziet dat er een update is geplaatst en er dan bijvoorbeeld een lijstje "Most recently updated blogs" mee bijwerkt.

RE: Blog?

Zoals op deze site bijvoorbeeld http://www.weblogs.com/
Daar worden weblogs die pas geupdate zijn bijgehouden. Hetzelfde idee dus, maar dan met posts in een topic.

RE: Blog?

Hoe ik het precies zou doen weet ik nog niet. Ik denk aan een topic per site in bijvoorbeeld Mini Chat, waar een reactie in geplaatst wordt als er een update is. Aangezien er een autoprune op Mini Chat staat verdwijnen topics van sites die niet worden bijgehouden ook weer na verloop van tijd.

RE: Blog?

Hmmm bij msn is het alleen mogelijk om je blog toe te voegen aan weblogs.com en niet aan andere sites met dezelfde functionaliteit. :(

Ik heb ze maar eens een mailtje gestuurd om te vragen of ze dat er aub in willen bouwen, nu maar hopen dat nog 351.416.465 mensen dat doen.

default

RE: Blog?

Ik vroeg me af of er meer mensen met een blog zijn, en zo ja, of jouw blog ook die mogelijkheid heeft. Als er animo voor is, dan kan er misschien een voorziening getroffen worden dat ergens op het forum automatisch een post wordt gemaakt als je blog wordt geupdate.




Ja leuk zouden sommigen zeggen, maar biedt het een meerwaarde aan dit forum? Nee dus.
En wat is het nut om iedereen te laten weten dat jou of andermans site ge-update wordt.
Bovendien denk ik dat dit forum daar ook niet voor bedoeld is. [size=75:2ui7774f](volgens mij draven een aantal mensen wel erg ver door)[/size:2ui7774f]
Aan de ene kant wordt er geroepen om ruimte te behouden voor Minigerelateerde dingen en aan de andere kant wordt er onzinnige zoals dit aangemaakt.
Waarschijnlijk snap ik het niet helemaal.

grtzz Martin

RE: Blog?

Er is vanzelfsprekend wel een voorwaarde dat het blog iets met Mini's te maken moet hebben. En blog-posts hebben veel weg van forum-posts, due als je op dit forum komt is er een grote kans dat je updates op Mini-gerelateerde blogs ook leuk vind om te lezen.

Verder kan dit juist bijdragen aan reductie van de gebruikte ruimte op dit forum. Persoonlijk zou ik met deze feature er eerder voor kiezen om een verhaal alleen op mijn blog te zetten, waar mensen dan ook kunnen reageren. En dan komen die reacties dus niet op het forum.

default

RE: Blog?

Ja, maar daar gaat het bij de meesten al fout.
In mijn blog wordt er op 1 pagina een item besproken over de Mini (drie regels) en de rest gaat over van alles en nog wat en eigenlijk nergens over.
Mag ik dan wel gebruik maken, want ik voldoe dan toch aan de voorwaarde? (snap je wat ik bedoel)

Waar leg je dan de scheidingslijn.
Ik zit niet te wachten om berichten te lezen over hoe je met je vriendin of familie omgaat, dus wordt het weer zoeken.

Misschien moet je het gewoon hier plaatsen.
Ideale plaats en eigenlijk daar ook voor bedoeld.

grtzz Martin

RE: Blog?

Wat maakt het uit waar het precies staat? Het forum is een leuke plek omdat veel mensen dat regelmatig checken op updates. Als je die recent geupdate blogs in een pagina onder links prakt is er geen hond die dat gaat checken. Qua ruimte in de database maakt het niet veel uit.

Hopelijk komt binnenkort phpBB 2.2 uit. Dan zouden die blogs een eigen hoekje in bijvoorbeeld Chit Chat kunnen krijgen, zonder dat ze veel ruimte innemen.

default

RE: Blog?

Daar zit ook wel wat in Eelke.
Hoe zit het dan met al die andere mensen die regelmatig hun site updaten?
Bestaat straks ook de mogenlijkheid dat die daar ook aan gekoppeld kunnen worden. Dan sla je nl twee vliegen in één klap.

grtzz Martin

RE: Blog?

Zou een mogelijkheid zijn, is inderdaad wel een leuk idee. Zou misschien een formuliertje kunnen zijn dat mensen invullen als hun site is geupdate.

default

RE: Blog?

Met ons allen komen we er wel uit :P

grtzz Martin

RE: Blog?

Ik heb idd eens gekeken op die site van bblog, maar ik kom er niet uit?!

[edit] ff een goed gesprek gehad met Demelza, het is me al iets duidelijker, maa mijn provider ondersteunt dus geen MySQL. Wan nu?[/edit]

RE: Blog?

Dikke pech, andere provider zoeken (pruts-provider als je het mij vraagt, als hij geen MySQL ondersteunt. Of is het een gewone connectivity-provider waar je een beetje webspace hebt gekregen en geen hosting provider?)

De ondersteuning van bBlog is trouwens heel erg slecht. De documentatie zuigt, en vragen op het forum worden alleen beantwoord als ze redelijk triviaal zijn. Ik denk dat ik nog even door had gezocht als ik dat had geweten.

RE: Blog?

Mijn hostingprovider (lycos) ondersteunt wel MySQL, maar mijn internetprovider (Xs4all) ondersteunt dat niet bij dat kleine stukje webbase... Vandaar dat ik ook ben overgestapt op lycos toen.
Maar voor een weblog gebruikte ik pivot, werkt echt super, en je kan alles naar je wens aanpassen. Maar die werken niet met pings ofzo dacht ik. Maar er is altijd wel iets te programmeren dat het ineens wel werkt, maar ben niet de persoon die dat kan.
(Heb al moeite om een .asp site te maken, moet me daar eerst helemaal in verdiepen...)

RE: Blog?

Valt me mee dat Lycos dat ondersteunt. Blijft een gratis provider met irritante reclames op je site.

RE: Blog?

Ik heb niet gekozen voor de gratis provider, daar zat het denk ik ook niet bij in, ik heb voor de betaalde (6,95 p/mnd incl domeinnaam en 100 mb webspace, en allerlei software enzo), is niet goedkoop (al kan het duurder) maar wel compleet.

RE: Blog?

:x Dus ik kan geen bblog op mijn site zeten?
Ik zit btw bij Wanadoo, maar ben niet zo heel erg tevreden. Zit er helaas nog een jaar aan vast (vergeten op tijd op te zeggen |:( )

RE: Blog?

Ho, wacht even, Wanadoo is een Internet provider, geen hosting provider, dus ze afrekenen op het feit dat ze geen MySQL aanbieden is niet helemaal eerlijk.
- Internet provider: bedrijf dat jou toegang geeft tot Internet, email account, misschien beetje webruimte, etc. Voorbeelden, Wanadoo, XS4All, Planet Internet, etc.
- Hosting provider: bedrijf dat webruimte verhuurt inclusief domeinnaam, mailadressen en allerlei voorzieningen als database, PHP, Perl, etc., om een website op te zetten. Voorbeelden: De Heeg, Digitalus, Lycos (wist ik niet).

Ze hebben een klein beetje overlap (webruimte en mailadressen), maar de een vervangt de ander niet. Een Internet provider heb je gewoon nodig om op Internet te kunnen. Je hebt dan meestal ook wel wat rudimentaire voorzieiningen om een simpel HTML siteje te bouwen, maar als je meer wil moet je er een hosting provider bij nemen.

RE: Blog?

Okee...weer wat geleerd ;)
Als ik mijn niet vergis, heb ik op mijn gratis Lycos-Tripod webspace wel PHP/MySQL ondersteuning?!

RE: Blog?

Nu MSN spaces helemaal operationeel is zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo is het nu ook mogelijk om updates te melden aan ping servers :D Eelke, laat die voorziening maar komen. Bij deze meldt ik me alvast aan.

[size=59:1lzeut5q](...nog steeds geen zin & tijd om een echte weblog te bouwen)[/size:1lzeut5q]