Externe links, nieuw venster/tab of niet?

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

Deze site heeft als gewoonte om links die, naar een andere site verwijzen, te openen in een nieuw window of een nieuwe tab (welke van de twee hangt af van je browser en zijn instellingen; sommige browsers ondersteunen tabs, en die kun je zo instellen dat zo'n link niet in een nieuw window, maar in een nieuwe tab moet openen, maar daar heb je als "linkmaker" geen invloed op).

Echter, een grote publieke "wijsheid" onder ontwikkelaars van websites is, dat dit een slechte zaak is (voor wie het interessant vind, zie bijvoorbeeld deze blog-post: Should links open in a new window?). Waarom, vraag je je misschien af, ik vind het wel makkelijk dat de site zelf in een ander venster open blijft staan. De reden is, dat browsers meestal wel de mogelijkheid bieden om voor jezelf te bepalen of een link opent in een ander venser of in een tab, bijvoorbeeld door rechts te klikken op een link en "Open in new tab" te kiezen. Vaak is e.e.a. ook zo ingesteld dat de middelste muisknop links in een nieuwe tab opent en/of dat ctrl ingedrukt houden tijdens het klikken hetzelfde effect heeft.

Zelf heb ik een lichte voorkeur voor links die openen in een nieuw window (tab), maar ik kan er vast aan wennen als ik moet ctrl-klikken. Ik ben benieuwd hoe jullie voorkeur is.

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

Great minds think alike, Eelke ;)

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

Bij de MMC hebben we deze discussie ook gehad. Voor mij is het alleen maar makkelijk dat een link in een ander venster/tab opent. Je wilt in veel gevallen terug naar de pagina waar je vandaan komt, zonder dat je 10x op de terugknop hoeft te drukken.

Waar het ook wat makkelijker is, is als je een zoekactie hebt uitgevoerd. Je kunt dan de verschillende onderwerpen beoordelen op hun waarde en weer, zonder problemen terugkeren naar je zoekresultaten.

Google doet het ook niet en dat is wel eens vervelend.

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

We snappen allemaal [i:1sg9ndne]waarom[/i:1sg9ndne] een nieuw window handig is. Maar is het de site die moet bepalen [i:1sg9ndne]wanneer[/i:1sg9ndne] jij een nieuw window krijgt (interne link niet, externe link wel)? Of bepaal je dat liever zelf? Veelal is het een kwestie van een ander knopje op je muis in te drukken.

Ik denk persoonlijk, dat [i:1sg9ndne]het[/i:1sg9ndne] argument om als website in bepaalde gevallen nieuwe vensters/tabs te openen is, dat heel veel mensen helemaal niet [i:1sg9ndne]weten[/i:1sg9ndne] dat ze zelf ervoor kunnen kiezen om een link in een nieuw venster of in een nieuwe tab te openen. Dat is iets waar alle webguru's, die vinden dat de gebruiker de keuze moet krijgen, aan voorbij gaan of bagataliseren. Overigens maakt dat, dat het een soort kip-ei situatie is, want als alle sites het volgens de aanbevelingen zouden doen, dan zou er meer motivatie zijn voor gebruikers om zich die kennis eigen te maken, want het is zo irritant als je steeds weg wordt geleid van hetgeen je aan het lezen was...

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

Ik weet dat ik kan kiezen en ik weet dat ik mijn browser in kan stellen. Ik zou alleen ook graag zien dat de site altijd een link in een extern venster/tab opent. Alleen staan helaas, niet alle sites zo ingesteld dat ze automatisch een link in een apart venster/tab openen.

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

het is ook wel zo netjes om de site/pagina van iemand anders niet zo te presenteren alsof het (een deel van) je/een eigen site is. Externe links naar een nieuwe tab/window dus !

FWIW,
Theo van den Bogaard

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

Het "andere kamp" vind dat het "wel zo netjes" is om gebruikers zelf de keuze te laten en dat het onder hetzelfde kopje valt als de browser ongevraagd op fullscreen te zetten of de navigatiebalk uit te schakelen (m.a.w.: "Blijf met je tengels van mijn browser af" :)). Afgezien daarvan vind ik dit niet zo'n sterk argument, je kunt over het algemeen aan de layout prima zien dat je op een andere site bent.

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

ik vind het erg praktisch als een site de externe links in een nieuw venster opent. zo houd je duidelijk onderscheid tussen de site waar je was en waar je snel even wat info vandaan wilt halen.
denk bijvoorbeeld aan de evenementen pagina's waar iedereen roept dat ze foto's online hebben staan. vaak klik ik de link aan zodat ie in de achtergrond alvast kan inladen terwijl ik het forum topic verder lees.

sommige interne webpagina's mogen ook best een nieuw venster openen. ik denk dan bijvoorbeeld aan de overzichtspagina's van elke forumonderdeel (subforum ?, hoe heet dat eigenlijk?)

ik ben eigenlijk niets anders gewend dan een link te openen in een nieuw venster. zeker websites zoals kranten of andere nieuws-sites. je houdt de overzichtspagina open en daarbovenop komen dan de berichten die je wilt inzien.
helaas hebben sommige sites het "shift" - klikken geblokkeerd waardoor je alsnog met je rechtermuisknop moet werken.

~jw~

default

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

openen in een nieuw venster d:)b

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

"Blijf met je tengels van mijn browser af"




daar ben ik het wel mee eens (en ik heb ook een hekel aan reclame popups), maar er is nogal wat variatie mogelijk; er zijn nogal wat sites waar met frames gewerkt wordt, een externe link binnen een frame geeft dan al vlug het idee dat je op dezelfde site zit; of als je wilt linken naar een pagina van een site met frames, dan krijg je *niet* de andere frames
(bijvoorbeeld, pagina: http://home.wanadoo.nl/cmc/unleaded.htm site: http://home.wanadoo.nl/cmc/ )

voor mij valt het eerder onder het kopje 'netjes quoten'.
(en het is geen optie om de gebruiker iedere keer lastig te vallen met de vraag of 'ie een nieuw window wil of niet) Wel lastig, want als je dit principieel doorvoert zou je ook externe plaatjes in een nieuw(e) window/tab moeten laten zien ?!

FWIW,
Theo van den Bogaard

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

Theo van den Bogaard schreef:
er zijn nogal wat sites waar met frames gewerkt wordt, een externe link binnen een frame geeft dan al vlug het idee dat je op dezelfde site zit; of als je wilt linken naar een pagina van een site met frames, dan krijg je *niet* de andere frames



Frames is weer een heel ander verhaal. Als je gebruik maakt van frames, dan moet je er sowieso voor zorgen dat een externe link niet in jouw frameset opent. Ook dan heb je echter de keuze tussen het huidige venster of een nieuw venster. Wat betreft het deeplinken naar een site die frames gebruikt, dat is [i:33ztg5cw]helemaal[/i:33ztg5cw] een andere discussie en dat betekent eigenlijk gewoon dat de bouwer van de site zijn zaakjes niet goed voor elkaar heeft (sorry, CMC... :) Frames lijkt op het eerste gezicht makkelijk, maar het heeft heel wat haken en ogen). Als je frames gebruikt om op elke pagina dezelfde menu-structuur te hebben, dan zou ik zeggen, kijk eens naar iets als Joomla. Even een leercurve, maar uiteindelijk is het toevoegen van content aan je site zo makkelijk dat je nooit meer anders wil.

Minikoektrommel":33ztg5cw]ik ben eigenlijk niets anders gewend dan een link te openen in een nieuw venster. zeker websites zoals kranten of andere nieuws-sites. je houdt de overzichtspagina open en daarbovenop komen dan de berichten die je wilt inzien.[/quote:33ztg5cw]
Maar daar kies je dan dus zelf voor, door te shift-klikken, ctrl-klikken, middelste-muisknop-klikken, etc. Anderen geven er misschien de voorkeur aan om juist wat meer lineair door een site te gaan.

Zelf denk ik eigenlijk dat browsers hier een sleutelrol in zouden kunnnen vervullen. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur, dus zou een browser in te stellen moeten zijn dat links op de site zelf in hetzelfde venster worden geopend, en offsite links in een nieuw venster. Of niet, als je er de voorkeur aan geeft om zelf meer controle erop te hebben. Dan is het ook verdedigbaar om te zeggen, laat je links zo "schoon" mogelijk, en alleen als er echt een duidelijke reden is om een nieuw venster te openen (bijvoorbeeld een help-schermpje, of hier op het forum het "Meer smilies" schermpje). De rest laat je over aan de keuze van de gebruiker (die die keuze niet voor elke link hoeft te maken - een ander zwak punt aan de hele "geen nieuwe windows"-beweging - maar er ook via instellingen wat over te zeggen heeft).

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

De poll heeft trouwens een beperkte levensduur van twee maanden, om een idee te krijgen hoe jullie er [i:11gh5z2g]nu[/i:11gh5z2g] tegenaan kijken (twee maanden is in dit verband nog redelijk een momentopname). Misschien komt er over een half jaar wel een browser uit die dit allemaal zo geweldig geregeld heeft en je alles tot in de puntjes kunt instellen, dat iedereen over een jaar zegt, laat mijn browser dat maar lekker bepalen.

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

Ik heb gestemd op 'ja dit is handig'. Over het algemeen lijkt mij dit het makkelijkste...

Echter ik zou het ook wel prettig vinden als je bijv. binnen het schrijven van een reactie/bericht de mogelijkheid hebt om 'intern' en 'extern' te linken. Betreft het dan een verwijzing naar een ander MSCN forum topic, dan opent deze in het zelfde venster (alleen een id nr. verwijzing bijv.). Is het een verwijzing naar een website anders dan deze, nieuw venster.

Nadeel hiervan is dat gebruikers wel duidelijk het verschil tussen 'intern' en 'extern' moeten begrijpen...

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

Daar haal je inderdaad iets aan waar ik me ook wel aan erger, het is op het forum alles of niks. Ik denk echter niet dat dit een keuze moet zijn voor de gebruiker (maak je het weer lastig, nu alleen voor degene die de link plaatst). Maar, het is je misschien wel eens opgevallen dat het forum bij interne URLs wel het hele stuk http://www.minisevenclub.nl/forum eraf kapt, dus er zit kennelijk al iets van herkenning voor interne links in. Misschien is dat aan te passen zodat ook het al dan niet openen van een nieuw venster erdoor bepaald wordt.

Ik wil ook een klein ikoontje gaan toepassen bij links die extern openen. Wikipedia doet dat, bijvoorbeeld, en ik heb het ook gezien bij de Mixed Mini Club. Ik vond het eerst een beetje overdreven, maar ik denk dat het toch wel bijdraagt aan de duidelijkheid, als gebruiker heb je dan meer indicatie wat je kunt verwachten. Zeker als het forum wat dat betreft verschil gaat maken tussen interne en externe links.

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

wij hebben op ons forum de regel dat je links zo kort mogelijk moet houden.
dus [code:11in53j3][url=www.foobar.blah]link[/url][/code:11in53j3]zodat je alleen "link" ziet.
daar blijft het forum ook wel netjes bij.

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

Dat heeft weinig te maken met het al dan niet openen van een nieuw venster, dus de relevantie ontgaat me een beetje :) Ben het er ook niet echt mee eens (dat het netter wordt wel, maar dat vind ik niet iets dat prioriteit moet krijgen boven bijv. gebruiksvriendelijkheid en zoekmachine optimalisatie), maar dat is weer een ander verhaal. Overigens, als je wil dat al je links er als Link uitzien, dan zou ik je gebruikers daar niet mee lastig vallen, dat is prima te regelen vanuit de software (met een paar modificaties).

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

was in reactie op:

Eelke schreef:
Maar, het is je misschien wel eens opgevallen dat het forum bij interne URLs wel het hele stuk http://www.minisevenclub.nl/forum eraf kapt, dus er zit kennelijk al iets van herkenning voor interne links in




maar ik heb ook op extern gestemd... (wel ontopic)

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

Dat ging meer om het punt dat erop volgde; dat de software dus kennelijk al iets doet aan het onderscheiden van interne en externe links. Daar zou dan op verder gebouwd kunnen worden, om niet alleen de manier waarop de link wordt weergegeven aan te passen, maar ook de manier waarop gelinkt wordt.

RE: Externe links, nieuw venster/tab of niet?

Ik zal voortaan niet meer posten voor mijn eerste kop koffie ingeslagen is :x
Maar het zou inderdaad wel een goeie zijn om een klein plaatje te posten als het externe links zijn.
hou me ook even op de hoogte van de mod als je wil, dan kan ik het ook om m'n eigen forum implementeren.
[offtopic](ook plaatje resize mod aub)[/offtopic]