Hoe zet je plaatjes op het forum?

RE: Hoe zet je plaatjes op het forum?

Omdat het vaak nog een uitdaging blijkt om plaatjes op het forum te krijgen, hier een uitleg over [i:59vvdqda]een[/i:59vvdqda] manier om dit te doen.

Het struikelblok is over het algemeen dat je ervoor moet zorgen dat het afbeeldingsbestand ergens online op het Internet staat. Het is niet mogelijk om het plaatje te "uploaden" naar het forum, je kunt alleen een [i:59vvdqda]verwijzing[/i:59vvdqda] naar een plaatje opnemen. Als iemand jouw post bekijkt, dan wordt op de achtergrond je plaatje opgehaald van de locatie waar het is opgeslagen. Pas dan kan het worden getoond alsof het onderdeel uitmaakt van je post. Daarvoor moet het dan wel ergens op een publiek toegankelijke plaats op Internet staan (dat het op je eigen computer staat is dus niet voldoende, want daar kunnen buitenstaanders niet bij).

Hieronder zal ik uitleggen hoe je dit kunt bereiken door gebruik te maken van de gratis service ImageShack.us.

Ga naar http://imageshack.us. Je krijgt een drukke pagina te zien, met veel reclame:



Waar het om draait is het upload-formulier, aan de rechter kant van de pagina:



Allereerst gaan we het plaatje uitkiezen dat we willen uploaden. Er zijn een aantal methodes, maar we gaan er nu van uit dat je een plaatje op je computer hebt staan, dat je op het forum wilt laten zien. Laat daarom het rijtje selectieknoppen op "Image" staan en klik op de knop "Browse":



Je krijgt een scherm te zien waarin je je plaatje kunt opzoeken, hoe dit er precies uit ziet hangt af van je besturingssysteem en je browser.

Nadat je een bestand hebt uitgekozen om te uploaden, moet je een email-adres opgeven aan imageshack:



Met het email-adres wordt een account aangemaakt, zodat je de volgende keer kunt inloggen en je al jouw plaatjes terug kunt vinden. Na het uploaden zal er een mail naar dit adres gestuurd worden om je account bij ImageShack te activeren. Je kunt eventueel ook steeds inloggen door op de activatielink te klikken, maar het is handiger om eenmalig een wachtwoord aan te maken (deze optie kan je vinden op de pagina waar je terecht komt na het klikken op de activatielink). Telkens hetzelfde email-adres opgeven werkte voor mij niet, als je een email-adres eenmaal gebruikt heb, moet je zorgen dat je bent ingelogd voor je foto's upload.

Na het email-adres opgegeven te hebben gaan we ervoor zorgen dat het forum niet gaat zeuren dat je plaatje te groot is. ImageShack biedt de mogelijkheid om het plaatje bij het uploaden gelijk te verkleinen, en daar gaan we gebruik van maken:



Klik het vinkje aan en kies als formaat "640x480 (for message boards)".

En dan nu het uploaden. Klik op de knop "Host it!" onderaan het formulier:



Het uploaden kan even duren, afhankelijk van de snelheid van je Internet-verbinding. Je krijgt geen visuele indicatie dat er iets gebeurd, behalve de gebruikelijke manier van je browser om je te laten weten dat hij bezig is met een website te communiceren, zoals ronddraaiende bolletjes of een wapperend Windows-vlaggetje. Als het uploaden klaar is, krijg je een uitgebreide pagina te zien, waar onder meer een verkleinde versie van het plaatje staat dat je net hebt geupload.



Geen zorgen, er zijn maar twee van deze velden voor ons van belang. Er zijn twee mogelijkheden om de foto op het forum te plaatsen:
[list:59vvdqda][*:59vvdqda]Als [i:59vvdqda]thumbnail[/i:59vvdqda] (een kleine versie van het plaatje) die linkt naar een pagina op ImageShack waar de normale foto te bekijken is.[/*:m:59vvdqda]
[*:59vvdqda]De normale versie van de foto[/*:m:59vvdqda][/list:u:59vvdqda]

We gaan er vanuit dat je de tweede optie wilt gebruiken (we hebben immers ook de foto laten verkleinen zodat hij direct in het forum te plaatsen is). Hiervoor moet je naar beneden scrollen en het veld zoeken waarbij staat "Hotlink for forums (1)" (let op dat je niet de tweede optie voor forums gebruikt, deze code is niet geschikt voor dit forum):



Selecteer de inhoud van dit vak en kopieer het, bijvoorbeeld door ctrl-c te drukken (Macintosh cmd-c) of door Bewerken > Kopiëren te kiezen in het menu van de browser.

Ga nu naar het forum, start een nieuw bericht (als je dat nog niet had gedaan) en plak de gekopieerde code in het bericht (ctrl-v, cmd-v of Bewerken > Plakken). De code moet er ongeveer zo uit zien:
[code:59vvdqda][URL=http://imageshack.us][IMG]http://img4.imageshack.us/img4/3163/img2308ay…]
By [URL=http://profile.imageshack.us/user/eelkeblok]eelkeblok[/URL][/code:59vvd…]
Het resultaat ziet er zo uit:

By eelkeblok

Wil je toch liever gebruik maken van de mogelijkheid om een thumbnail in je forumbericht op te nemen, dan kopieer je de code uit het veld "Thumbnail for forums (1)" (let op dat je niet de tweede optie voor forums gebruikt, deze code is niet geschikt voor dit forum):



Deze code ziet er zo uit:
[code:59vvdqda][URL=http://img4.imageshack.us/my.php?image=img2308ay2.jpg][IMG]http://img4…]

Geplaatst op het forum ziet deze er zo uit:


Zoals gezegd is dit slechts een van de vele manier om een plaatje op het forum te zetten. Misschien is er een andere online service die je handiger vind, of heb je zelf een website waar je plaatjes op beschikbaar kunt stellen. Ook is het mogelijk om plaatjes te tonen die je op Internet tegen bent gekomen, het is dan in principe niet nodig om ze nog ergens te uploaden, want ze staan al online. Let er daarbij wel op of het is toegestaan om die plaatjes te "hotlinken" (d.w.z., het plaatje invoegen op het forum). Als een plaatje op een andere website getoond wordt dan die van de eigenaar, dan heeft de website wel de lasten (downloads) maar niet de lusten (bezoekers); het kost de eigenaar van de server dus geld zonder dat het hem of haar iets oplevert (daarom wordt er ook wel gesproken van bandbreedte-diefstal). Om dit te omzeilen kun je ook gebruik maken van ImageShack, je kunt dan de optie "URL" gebruiken bij het uploaden. Je maakt dan een kopie van het plaatje die bij ImageShack wordt gehost, zodat de oorspronkelijke website geen last heeft van jouw hotlink. Natuurlijk ontwijk je hiermee geen problemen rondom auteursrechten.

RE: Hoe zet je plaatjes op het forum?

Imageshack is nu helemaal veranderd.
Je kunt nu alleen nog Thumbnails plaatsen. Je kunt ook het formaat niet meer kiezen.
Of ik doe natuurlijk iets verkeerd...

RE: Hoe zet je plaatjes op het forum?

Je doet iets verkeerd.

Je moet op "Upload Options / Resizing >>"

klikken en dan kan je het aanpassen.

Ik zou de direct link aanraden om te posten en niet de thumbnail, scheelt weer een hoop popups voor de kijkers...

RE: Hoe zet je plaatjes op het forum?

Thanx!! d:)b

RE: Hoe zet je plaatjes op het forum?

Hmm, is inderdaad inmiddels redelijk anders, email is nu ook optioneel, dus het hele verhaal over registreren e.d. lijkt redelijk achterhaald.