[Split] Subject Index (FAQ) Techniek

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

effe off-topic .. :P

@Eelke, misschien is het handig om een soort subject-FAQ te maken (met name voor techniek algemeen) waar je op onderwerp verwijst naar de betreffende posts ?

1 keer (veel) werk - veel plezier.

FWIW,
Theo van den Bogaard

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

Inderdaad een idee. Maar ik denk een nachtmerrie om bij te houden. Ik denk dat het beter is als iedereen gewoon een beetje meehelpt, door links naar bestaande topics te plaatsen en we wat eerder topics op slot zetten, voordat er veel informatie in terecht kan komen (kan beter in een bestaand topic komen, als het daar al niet staat).

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

:) motorcodes automaat kan dan alvast op slot ..

ik denk dat het bijhouden wel mee zou vallen omdat er aan topics in principe alleen wordt toegevoegd. Dus als je 1 keer besluit een link in de index op te nemen geldt die altijd. Verder zou je dan (misschien wat meer rigoreus) "alleen maar" hoeven te verwijzen naar dat topic en de extra topics op slot te zetten.
(maar dat hoort bij modereren ?!)
De zoekfunctie levert soms een beetje veel hits op en als je een soort index hebt hoef je niet al die hits door te lopen ...
ik wil wel een keer een opzetje voor een index maken?!

groetjes,
Theo van den Bogaard

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

bij het zoeken selecteer ik altijd alleen maar techniek of styling...

dan hoef je niet al het gezever te lezen ;)

dat is ook een rede waarom ik groot voorstander was/ben van het schoonhouden van dit soort techniek-topics. zo blijft de info relevant.

dus splitten dit verhaal ;) :P ;)

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

Yes sir :)

Ik heb wel gedacht aan een "echte" FAQ voor techniek, maar ik vraag me af of er echt "simpele" vragen zijn die kort en bondig behandeld kunnen worden (in de stijl van een FAQ) op dit gebied.

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

ik ben erg benieuwd naar het voorstel van theo...

het lijkt mij vrij moeilijk om alles onder te verdelen...

misschien zijn hoofdstukken zoals, elektriek, remmen, koppeling, remmen en overige een optie???

'k houd wel van opbouwende kritiek/ verbeterpunten ;)

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

Onderverdelen is stap 2. In eerste instantie zou het gaan om een lijst "relevante" topics op te stellen, waar veel informatie over een onderwerp in staat waarvoor telkens toch weer nieuwe topics worden geopend.

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

Zoals gezegd wil ik daar wel wat tijd in steken ..
Wat er in een FAQ komt hangt dus in dit geval af van de vragen-antwoorden die in het forum 'techniek algemeen' aan bod zijn gekomen.
Een verdeling per categorie en dan een onderverdeling per onderwerp is gebruikelijk bij een index.
Ik weet niet of het voor Eelke mogelijk is een dump van 'techniek algemeen' te maken?
Het liefst wil ik dan natuurlijk alleen de relevante stukken uit een topic bij elkaar zetten en een verwijzing naar het topic erbij, de FAQ zelf zou dan 'op slot' kunnen, terwijl de topics open blijven.
Het blijft dan wel een subjectieve aangelegenheid van de bouwer(s) van de FAQ, maar dat moet wel op te lossen zijn.

groetjes,
Theo van den Bogaard

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

't klinkt goed wat theo voorsteld, maar sjezus wat unne pens werk...

het is dat ik na ruim een half jaar weer zelf aan het arbeidsproces mee mag gaan doen, dus heb ik minder tijd om te helpen, mocht het voordoen dan wil ik toch hierbij ook mijn hulp aanbieden...

het moet wel zo zijn dat er feiten in komen te staan en niet dingen die voor discussie vatbaar zijn. ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat niet iedereen veel ervaring heeft met sleutellen, maar het toch moet kunnen gebruiken.

ook blijf ik erbij dat als mensen zelf willen sleutellen dat ze ook eens de moeite moeten doen om een vraagbaak of een haynes moeten kopen, maar dat is een heel ander verhaal ;)

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

red flame schreef:
het moet wel zo zijn dat er feiten in komen te staan en niet dingen die voor discussie vatbaar zijn.



Als je het over Theo zijn voorstel hebt: daar zouden alleen links in komen te staan naar topics waar een bepaald onderwerp in behandeld wordt. Een soort zoekhulp dus.

Een echte technische FAQ is denk ik inderdaad lastiger.

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

Theo, ik vind het geweldig aangeboden, maar ik denk dat dit niet te onderhouden is. Ik denk dat als we er iets gedisciplineerder topics die echt dubbel zijn "de kop in drukken" (daarmee bedoel ik de vragensteller vriendelijk doch dringend op de zoekfunctie wijzen, een link posten naar een topic waar het antwoord te vinden is en/of verder gediscussieerd moet worden en dan het topic op slot zetten - eventueel nog na enige tijd afgesloten topics weghalen) we al een heel eind komen.

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

:) ben ik weer ...

even wat gerommeld met 1450 topics uit 'techniek algemeen' een beetje sorteren en tellen en spitten leert dat het eigenlijk nog wel meevalt met de "veel"heid van veelgevraagde vragen.
Lekkage en startproblemen komen respectievelijk 22 en 27 keer voor, da's percentueel gewoon wienig, de rest van de topics is erg gevarieerd, binnen bepaalde categorieen weliswaar .. maar waarschijnlijk toch veel werk voor (te) weinig voordeel.

Ik laat het hier bij, en wens Eelke succes, met het bijbrengen van de discipline aan de forummers O:)

groetjes,
Theo van den Bogaard

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

:) Bedankt Theo :) Voor het succes en de analyse.

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

Beste Theo en Eelke ,

Ja ja , ik leef nog ,
Nu 6 jaar later , 2 maal meer data en nog meer onzin in heel veel topics.
Neem als voorbeeld , Spanje , Portugal , Frankrijk en de wat kleinere clubs die zijn veel effectiever met hun index.
Ik vond dit topic met het woord automaat in site algemeen.
Dit geeft wel weer dat er best eens wat kan worden aangepast.
Zelf 2 jaar data cleaning gedaan van 82000 schepen tot het laatste boutje!!
Mijn idee is eerst alles filteren op aanmaak topic , dan dit filteren op laatst gelezen/beantwoord , dan filteren op links naar dit topic.
Alles wat er dan nog overblijft (bv na 5 jaar) automatisch eruit in een statische databank , die je nog kan linken en lezen en zoeken.
Dit levert je 1/4 op wat goed is , 1/4 wat statisch word , en de rest (1/2) is dan gemodderd voor onzin (en wat staat er veel nu ... ben ff weggeweest natuurlijk).
Dan hoef je alleen maar je specialisten aan te wijzen die elk een topic aanpakken om deze onzin te filteren.
Dan de nieuwe index , eerst op jaar van aanmaak , bv tech info , dan jaar 2006 , dan motor/bak/vering/etc.
Dan bibliotheek met vraag en juiste antwoord (link een topic) , bv remmen doen het niet , link remmen in techniek.
Mijn mening is met de site nu ... zoeken heeft geen enkele zin meer omdat je alleen al met het woord automaat 80% onzin tegenkomt en dat is natuurlijk erg zinvol dit te blijven promoten.
Bv ik heb je gezien daar en daar (5 jaar geleden voor het laatst bekenen) , etc.
Misschien een beetje cru , maar ik schrijf eerlijk wat ik zie en beleef bij andere mini sites.
Frankrijk , Portugal , Spanje , enkele in engeland , neem deze als voorbeeld en zie wat ik bedoel , sterker neem een voorbeeld aan onze engelse toeleveranciers.
Ik wil best wat tijdgeven voor een opzet vullen en linken en bv techniek filteren op onzin en relevantie , helemaal mijn ding.
Maar ok , greetz , Jeroen2.

RE: [Split] Subject Index (FAQ) Techniek

Dit is een heel oud topic en er zijn inmiddels redelijk vergevorderde plannen om het heel anders aan te pakken (wat ook wel terug te vinden is in andere topics in Site Algemeen). De conclusie is wat mij betreft inmiddels dat een forum gewoon geen geschikt formaat is voor het aanleggen van een knowledgebase en alleen echt geschikt is voor het stellen van specifieke vragen. Er wordt gewerkt aan een opzet die vergelijkbaar is met een wiki. Hoe open dat zal zijn is nog geen specifieke beslissing over genomen.