Op het forum wordt gebruik gemaakt van zogenaamde BBcode voor tekst-opmaak, linken, plaatjes plaatsen, etc. Hier vind je alle ins en outs.

Inhoud

Introductie

Wat is BBCode?

Met BBCode kun je opmaak toevoegen aan je posts. Vette of cursieve tekst, andere formaat tekst, plaatjes, etc. Je kan BBCode aan en uit zetten in het formulier waarmee je een bericht maakt. BBCode lijkt een beetje op HTML, de taal waarmee Internetpagina's geschreven worden. Net als HTML maakt BBCode gebruik van tags, alleen zijn deze bij BBcode ingesloten in rechte haken ([ en ]) in plaats van punthaken (< en >), zoals bij HTML. BBcode kan direct ingetypt worden of met behulp van de knoppen boven het invulveld in het post-scherm worden ingevoegd. Welke methode je ook gebruikt, het is zowiezo nuttig deze gids door te nemen.

Waarom BBCode, er zijn toch ook knopjes als B en i als ik een post maak?

Eigenlijk zijn die knopjes niks meer dan een hulpmiddel om de codes in te voegen. Je zal ook zien dat als je de knop indrukt, er dan een BBCode wordt ingevoegd maar dat de tekst op zich niet veranderd. Daarbij wil dat nog wel eens mis gaan, zodat de code bijvoorbeeld niet op de goede plaats terecht komt. Daarom is het (als je tenminste opmaak wil gebruiken en plaatjes wil plaatsen) toch nuttig om een beetje te begrijpen hoe BBCode werkt, ook als je die knopjes gebruikt.

Tekstopmaak

Vette, cursieve of onderstreepte tekst maken

BBCode heeft tags die het mogelijk maken om snel de basisstijl van je tekst aan te passen. Dit kan op de volgende manier:

 • Om een deel van de tekst vet te tonen plaats je die tussen b-tags.

  Voorbeeld:

  [b]Hallo[/b]

  wordt:

  Hallo

 • Voor onderstreepte tekst gebruik je u-tags.

  Voorbeeld:

  [u]Goede Morgen[/u]

  wordt:

  Goede Morgen

 • Voor cursieve tekst, tenslotte, gebruik je i-tags.

  Voorbeeld:

  Dit is [i]Geweldig![/i]

  wordt:

  Dit is Geweldig!

De grootte aanpassen

Om de grootte van een tekst te wijzigen gebruik je de size-tag. De waarde die aan de tag meegegeven moet worden is de grootte in procenten ten opzichte van de standaard tekst.

Voorbeeld:

[size=75]Klein[/size]

wordt:

Klein

en:

[size=200]Groot![/size]

wordt:

Groot!


Ga alsjeblieft spaarzaam met deze mogelijkheid om, met name grote letters.

Kleurgebruik

 Op sommige plaatsen op het forum zul je misschien nog de color-tag tegenkomen, maar deze tag is op dit forum uitgeschakeld.

 Kan ik verschillende tags combineren?

 Jazeker kan dat.

Voorbeeld:

[size=150][b]ZIE JE ME!?![/b][/size]

wordt:

ZIE JE ME!?!

Vergeet niet te controleren of alle tags ook weer gesloten zijn. Het volgende is bijvoorbeeld niet juist:

[b][i]Dit is verkeerd[/b]

Er worden een b-tag (vet drukken) en een i-tag (cursief) geopend, maar alleen de b-tag wordt ook weer afgesloten.

Ook moeten de tags in de juiste volgorde afgesloten worden; wat als laatste wordt geopend moet als eerste weer gesloten worden). Het volgende voorbeeld is bijvoorbeeld niet juist:

[b][i]Dit is ook verkeerd[/b][/i]

De i-tag (cursief) moet afgesloten worden voordat de b-tag (vet afdrukken) afgesloten wordt. Juist is:

[b][i]Dit is goed[/i][/b]

Het resultaat hiervan:

Dit is goed

Afbeeldingen tonen in posts

Een afbeelding toevoegen aan een post

 BBCode bevat een tag om afbeeldingen te plaatsen in je post. Er zijn twee belangrijke zaken die je moet onthouden bij het gebruik van deze tag. 

 • Veel gebruikers hebben niet graag teveel afbeeldingen in posts.
 • De afbeelding die je wil tonen moet al ergens op Internet staan voor je ze op het forum kunt laten zien.

Met name dat laatste zorgt nog wel eens voor problemen met het plaatsen van foto's op dit forum. Alles op Internet heeft een adres, een zogenaamde URL. Je kent ze vast al, want de meeste websites worden aangeduid met de URL van hun voorpagina. De URL van de voorpagina van deze site is http://www.minisevenclub.nl/. De URL van het forum is http://www.minisevenclub.nl/forum.

Ook afbeeldingen hebben zo'n URL, alleen zie je die meestal niet; webpagina's bevatten "onder water" verwijzingen naar de afbeeldingen die ze gebruiken, via de URL van die afbeeldingen. Je haalt ze vervolgens automatisch op. De URL van het linksboven elke pagina op deze is bijvoorbeeld: http://www.minisevenclub.nl/sites/all/themes/zen/mscn4/logo.png/.

Om een afbeelding te tonen moet je de URL tussen img-tags plaatsen.

Voorbeeld:

 [img]http://www.minisevenclub.nl/sites/all/themes/zen/mscn4/logo.png[/img]

Het resultaat:
Afbeelding

 

De URL van een plaatje achterhalen

 Hoe kom je nu aan de URL van een plaatje? Dit verschilt per browser. Zoek allereerst het plaatje op (je gaat naar de website waar het plaatje staat). Dan doe je het volgende (dit werkt voor Internet Explorer en Firefox, bij andere browsers zou het iets af kunnen wijken).

 • Klik met de rechter muisknop op het plaatje
 • Kies uit het menu Properties (Eigenschappen)
 • In het resulterende venster staat ergens in het midden "Adres (URL)" (Internet Explorer) of "Location" (Firefox). Dit is de URL van het plaatje. (Pas op als het plaatje ook tegelijk een link is, want dan staan er twee URLs in het venster; de locatie van het plaatje, en de locatie waar de link je naartoe brengt als je erop klikt).
 • Selecteer de URL met de muis, en druk ctrl-c (druk tegelijk de toets ctrl en de letter c in) om hem te kopiëren.
 • Ga naar je forum-post en druk ctrl-v om de URL te plakken of kies het menu "Bewerken > Plakken". De URL verschijnt nu als het goed is in de tekst van je forum-post.
 • Zet de url tussen img-tags zoals hierboven uitgelegd.

In veel browsers kunnen de eerste stappen ook sneller worden uitgevoerd, en Google Chrome biedt niet eens een andere manier. Kies in het menu, dat je krijgt na rechts klikken op het plaatje, niet Properties/Eigenschappen, maar "Kopieer afbeeldingslocatie" (of hetgeen dat er het meest op lijkt). Je hebt nu direct al de URL van het plaatje op het klembord staan, klaar om in je forumpost te plakken.

Probeer eens of je de URL kunt vinden van het logo linksboven op de site. Hij zou moeten overeenkomen met de URL die we eerder hebben genoemd. Let op dat dit plaatje ook tegelijk een link is, en dat je dus niet de URL pakt waar de link naar verwijst; dat is de voorpagina van de website.

 Wat nou als ik mijn eigen foto wil laten zien?

 De laatst schakel van het probleem is natuurlijk dat je een plaatje op jouw computer hebt staan, en niet op Internet. De oplossing? Zorg dat je plaatje wel op Internet staat! Flauw? Ja, maar gelukkig niet zo ingewikkeld als het klinkt.

 Als je geen eigen website hebt, dan zijn er meerdere manieren om je foto's online te zetten. Je kunt je foto's bijvoorbeeld uploaden bij een speciale fotodienst als ImageShack, Photo Bucket of Flickr. Meestal geven deze services ook direct de bbcode die je in je forumpost moet zetten, zodat je niet eens meer de URL van het plaatje op hoeft te zoeken. Ook kun je bij het uploaden vaak een formaat van het plaatje aangeven; kies voor 640x480 pixels, dat is groot zat voor op het forum en zorgt ervoor dat er niet teveel informatie overgepompt hoeft te worden.

Quoten (aanhalen)

Tekst aanhalen in antwoorden (quoten)

Je kunt tekst van een ander aanhalen met de quote-tags. Er zijn twee manieren om een tekst aan te halen, met of zonder een referentie.

 Waneer je de Quote-functie gebruikt om op een post te antwoorden op het forum zal je zien dat de tekst van het bericht is toegevoegd in het invulscherm voor je nieuwe bericht, ingesloten in quote-tags:

[quote="<Wie het schreef>"]<Wat hij schreef>[/quote]

Meer "magie" zit er niet achter, als je dit allemaal zelf intypt krijg je precies hetzelfde effect. Klikken op de quote-knop bij een bericht is dus niet meer dan een handigheidje. 

Gebruik van de quote-tags in deze vorm, met een = en aanhalingstekens, geeft je de mogelijkheid om een aanhaling te maken naar een persoon, maar ook naar andere zaken, zoals een website. Om bijvoorbeeld een stuk tekst van Mr. Blobby aan te halen:

[quote="Mr. Blobby"]Hier komt Mr. Blobby zijn tekst[/quote]

Dit is het resultaat:

Mr. Blobby schreef:

Hier komt Mr. Blobby zijn tekst

 

Er wordt automatisch "Mr. Blobby schreef:" bij de quote geplaatst. Merk op dat je de naam die je aanhaalt tussen aanhalingstekens (") moet plaatsen, deze zijn niet optioneel.

Bij de tweede methode verwijs je niet naar een persoon of instantie die je aanhaalt. Je laat de naam helemaal weg:

[quote]Een niet nader te noemen persoon schreef dit.[/quote]

Dit geeft:

Citaat:

Een niet nader te noemen persoon schreef dit.

 

Nog een laatste opmerking over het gebruik van de quote-functie: maak er welbewust gebruik van. Als je reageert op een post in hetzelfde onderwerp, dan is het vrijwel zeker overbodig om de hele post te quoten; de post is immers in hetzelfde onderwerp na te lezen. Knip het quote-blok bij om een specifieke opmerking eruit te lichten waarop je reageert. Als je al een quote nodig hebt.

Lijsten maken

BBCode ondersteunt twee soorten lijsten, ongeordend en geordend. De eerste gebruik je als je een lijstje maakt waarbij de volgorde niet speciaal van belang is. De tweede gebruik je als de volgorde wel belangrijk is; er zal automatisch een nummering worden toegevoegd.

Een ongeordende lijst maken

In een ongeordende lijst wordt elk item in je lijst vooraf gegaan door een bolletje. Om een ongeordende lijst te maken gebruik je de list-tags om de lijst af te bakenen en [*] om elk item aan te duiden . Om bijvoorbeeld je favoriete kleuren op te sommen gebruik je: 

[list]
[*]Rood
[*]Blauw
[*]Geel
[/list]

Dit maakt de volgende lijst:

 • Rood
 • Blauw
 • Geel

Een geordende lijst maken

 De tweede soort lijst, een geordende lijst, kent volgorde toe aan de items met behulp van een voorvoegsel. Je geeft in de openingstag aan of alle items voorafgegaan moeten worden door een nummer of door een letter. Net als bij een ongeordende lijst duid je de items aan met [*] (je hoeft dus niet zelf de nummers toe te voegen, dit gaat automatisch). Voorbeeld:

[list=1]
[*]Ga naar de winkel
[*]Koop een nieuwe computer
[*]Mischien ook een printer
[/list]

maakt het volgende:

 1. Ga naar de winkel
 2. Koop een nieuwe computer
 3. Mischien ook een printer

En nog een voorbeeld van een lijst, maar nu genummerd met letters:

[list=a]
[*]Het eerst mogelijke antwoord
[*]Het tweede mogelijke antwoord
[*]Het derde mogelijke antwoord
[/list]

wordt

 1. Het eerst mogelijke antwoord
 2. Het tweede mogelijke antwoord
 3. Het derde mogelijke antwoord

Als type (genummerd of met letters) moet je 1 of a gebruiken, andere cijfers en letters zijn niet mogelijk.

Links maken

Link naar een andere site

 Met BBcode kun je op een aantal manieren links maken naar een andere site.

 • De makkelijkste manier van het maken van een link naar een andere site heet Magic Links. Als het forum een woord ziet dat begint met www. dan neemt het aan dat dit een verwijzing is naar een website en maakt er automatisch een link van. Het "http://" aan het begin mag je weg laten. Begint de site niet met www, dan zul je het forum een handje moeten helpen door http:// ervoor te zetten. Soms gaat het dan nog niet goed, omdat er bijvoorbeeld karakters bij de link worden betrokken die er niet bij horen. Je kunt het forum dan nog verder helpen door gebruik te maken van de tweede manier;
 • De url-tag.

  [url]http://www.phpbb.com[/url]

  Je zet de URL dus tussen url-tags. In dat geval mag "http://" niet weggelaten worden, het moet een complete URL zijn. Het resultaat hiervan is zoals je zou verwachten:

  http://www.phpbb.com

 • De meest geavanceerde manier om links te maken is de URL gecombineerd met een tekst voor de link. Tot nu toe hadden we links die als gelinkte tekst de URL zelf gebruiken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je zet hiervoor de URL zelf binnen de tag, en typt een willekeurig woord of zin tussen de tags. Deze tekst wordt gebruikt als de gelinkte tekst. Om een link te maken naar naar phpBB.com, kun je bijvoorbeeld dit doen:
  [url=http://www.phpbb.com/]Bezoek phpBB![/url]

  Dit maakt de volgende link:

  Bezoek phpBB!

  Alle links die phpBB aanmaakt zijn van het type die een nieuw venster openen voor de link. Op die manier kan de lezer het forum blijven lezen. Zoals met alle BBCode-tags kan je allerlei tags gebruiken als link, zoals img (zie volgend onderwerp), b, enz.

Overige mogelijkheden

Plaatsen van een YouTube-filmpje

Het is mogelijk om filmpjes van YouTube direct in een post op het forum te plaatsen. Hiervoor gebruik je de volgende bbcode:

[youtube]DzTep5phB_I[/youtube]

De identificatie-code tussen de YouTube-tags achterhaal je via YouTube zelf. Deze staat bijvoorbeeld in de adresbalk van je browser:

Afbeelding

Het resultaat:

Let op: Als je een fout maakt bij het kopiëren van de identificatie-code (bijvoorbeeld eerste of laatste karakter is niet meegekomen), dan zal er alleen een groot wit vlak in je post verschijnen, verder niks. Dit is een beperking van de player van YouTube, die geen foutmelding geeft als er een verkeerd ID wordt opgegeven.

Weergeven van computercode

Voor sommige tekst, zoals computer-code, kan het nuttig zijn om de tekst weer te geven met een niet-proportioneel lettertype. Het standaard lettertype is proportioneel, wat betekent dat niet alle karakters even breed zijn (een 'm' is breder dan een 'l'). Een bekend niet-proportioneel lettertype is Courier - het doet denken aan de letter van een ouderwetse typemachine. Om tekst weer te geven in een niet-proportioneel lettertype moet je de tekst tussen code-tags plaatsen. Voorbeeld:
 

[code]echo "Dit is ingewikkelde computercode";[/code]

Alle aangebrachte opmaak m.b.v. spaties en dergelijke binnen de code-tags zal zijn behouden waneer je de tekst later bekijkt.

Een bijkomend voordeel is dat BBcode binnen code-tags niet uitgevoerd wordt. Je kunt zo dus in een forum-post weergeven wat voor BBcode je moet gebruiken om een bepaald effect te verkrijgen. Zoals in een instructie als deze.

Vragen en opmerkingen

Mijn vraag wordt niet beantwoord in deze gids. Wat nu?

 Raadpleeg allereerst de zoek-functie van het forum, om te kijken of iemand al eens dezelfde vraag heeft gesteld (de rubriek "Forum Algemeen" is bedoeld voor vragen en opmerkingen over het gebruik van het forum, dus zoek daar). Daarna ben je natuurlijk welkom om je vraag gewoon te stellen in het forum.

Volgens mij klets je maar wat, daar klopt niks van. Waar kan ik dat kwijt?

In het subforum "Forum Algemeen" is een topic getiteld "FAQ BBCode feedback". Hierin kun je alle feedback over deze FAQ kwijt. 

Waarom staat X, Y of Z niet in deze gids?

Het zo zomaar vergeten kunnen zijn. Als je denkt dat er iets mist in deze gids, of als er iets duidelijker kan, kun je ook dat melden in het feedback-topic.