Het helpt te weten wat je zoekt en waar je kunt verwachten iets te vinden. Anders wordt het zoeken naar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg. Vergelijk het met het ouderwetse zoeken in een telefoonboek: Het helpt als je weet dat meneer Paul Smith in de PC Hooftstraat woont in Amsterdam, anders zou je alle Smiths moeten bellen tot je de goede hebt gevonden..

Zoeken op de MSCN-site gebeurt op woorden en combinaties van woorden in de database, waarbij de resultaten nog kunnen worden gesorteerd naar rubrieken of onderdelen van de site waar ze voorkomen (bijvoorbeeld: Artikelen, wiki, forum e.d.) (plaatje: zoeken filter op soort)

Verder kan je in de zoekopdracht woorden juist in combinatie zoeken of woorden uitsluiten. start niet - resulteert in antwoorden waarin beide woorden voorkomen. Zie de gele highlights op de plaatjes. (plaatje: zoeken zonder quotes)

\"start niet\" met de quotejes resulteert in antwoorden waarin beide naast elkaar voorkomen. (plaatje: zoeken met quotes)

\"mini +austin\" -morris resulteert in antwoorden waarin mini en austin naast elkaar voorkomen en waarin niet morris voorkomt. (plaatjes: quotes plus en min - quotes plus en min wissel)

Je kan behalve de plus en de min, die staan voor \"and\" en \"not\", ook \"or\" gebruiken, alleen moet je dat uitschrijven. (plaatje: or uitschrijven)

Let ook op de spelling, als een woord verkeerd is gespeld kan je het alleen onder die spelling terugvinden. voorbeeld: tanwielen is niet gelijk aan tandwielen (plaatjes: tanwielen - tandwielen)