Overzicht Mk.1 t/m Mk.7 Classic Mini

 

Er is veel verwarring over de zogenaamde "Marks" van Mini's. Wie het met een Mini-kenner heeft over met name oudere Mini's heeft het al snel over "Em Kaa Eén" en "Em Kaa Twee". Het "MK" staat voor de Engelse afkorting voor Mark, wat te vergelijken is met wat tegenwoordig een facelift wordt genoemd, die auto's eens in de zoveel jaar ondergaan voordat er een compleet nieuw model uitkomt. Voor de leek is de allereerste classic Mini uit 1959 niet te onderscheiden van de allerlaatste uit 2000, maar in de loop der jaren zijn er toch heel wat wijzigingen geweest. Deze wijzigingen kwamen over het algemeen in groepen, waardoor we verschillende "generaties" van de Mini kunnen onderscheiden.

Dit overzicht is gebaseerd op een Engelstalig overzicht. Niet alle genoemde special editions zijn in Nederland verkrijgbaar geweest, en niet alle special editions die in Nederland verkrijgbaar zijn geweest worden genoemd. Echter, de bouwjaren komen bij benadering overeen.

We noemen hier de belangrijkste verschillen voor identificatiedoeleinden - er zijn veel variaties en om alles te behandelen zou vele pagina's beslaan. Het is interessant om op te merken dat de meeste Mini marks niet officieel zijn erkend door de fabrikanten, inclusief BMC en tot en met Rover. De enige marks die door de fabriek zijn genoemd zijn Mk2 en Mk3, en dan Mk3 alleen nog in het geval van de Cooper S. De Mk1 werd (natuurlijk) pas bekend onder die naam toen de Mk2 werd geïntroduceerd. Ook dit is echter betrekkelijk, want British Motor Heritage, de eigenaar van de officiële productielijn en dus in feite fabrikant van de Mini, geeft op dat ze de Mk4 carrosserie produceert. De meeste marks die hieronder genoemd worden, hebben dit predikaat gekregen door de samenwerking van de accessoirehandel en hobbyisten.

De volgende Marks worden onderscheiden. Klik op de links om meer informatie te krijgen over de kenmerken.

  • Mk1, 1959 - 1967
  • Mk2, 1967 - 1969
  • Mk3, 1969 - 1976
  • Mk4, 1976 - 1984
  • Mk5, 1984 - 1991
  • Mk6, 1991 - 1996 (SPi)
  • Mk7, 1996 - 2000 (MPi)